maritbet girişmaritbet
Boyabat Konakları, aslına uygun olarak restore ediliyor!

Boyabat Konakları, aslına uygun olarak restore ediliyor!

Sinop'un Boyabat ilçesine Has Konaklar, aslına uygun restore ediliyor

 

Sinop'un Boyabat ilçesine Has Konaklar, aslına uygun restore ediliyor. İlçede Osmanlı dönemine ait olduğu tecil edilen 187 tarihi Boyabat konakları, yapılan çalışmalarla tekrar kullanıma açılacak.
 
Boyabat Kalesi çevresindeki tepelerin yamaçlarına ve eteklerine kurulmuş bir olan ve günümüze kadar ayakta kalan tarihi Boyabat konakları yapılmakta olan restorasyon çalışmaları ile Boyabat turizmime kazandırılacak. Boyabat Kalesi'ne cephe olarak inşa edilen evler birbirlerine değişik görünümler sunmakla beraber, kale manzarasının hemen her konutun yönlendirilmesinde hakim bir faktör olarak rol oynuyor.
 
Tarihi evler genelde zemin kat üzeri 2 kat olmak üzere toplam 3 katlı olarak inşa edilmiş. Karma sistemde inşa edilen konutların zemin katlarında, ahşap hatıllı, taş duvarlı, kagir yığma sistem, üst katlarında ahşap taşıyıcılı, kagir dolgulu ya da dolgusuz sistem kullanılarak yapılmış.
 
Tarihi doku ve mirasın gelecek nesillere ulaştırılması adına ilçede bulunan tarihi Boyabat evlerinde başlatılan restorasyon çalışmalarının Boyabat'a ayrı bir değer kazandırdığını belirten Boyabat Belediye Başkanı Mehmet Ermiş, restorasyonu devam eden ve diğer evlerdeki restorasyon çalışmalarının başlaması için çalışacaklarını söyledi.
 
Belediye tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Mahmut Hüdai Konağı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği'nce restorasyon çalışmaları devam eden evlerin Boyabat'ta olumlu bir hava oluşturduğunu, diğer evlerinde ev sahipleri tarafından farklı uygulamalarla elden geçirilerek ilçeyi "Tarihin Yaşandığı Kent Boyabat" olma yönünde yeniden görmek istediklerini ifade eden Ermiş, Osmanlı dönemine ait olduğu tescilli 187 yapının 17 tanesinde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
 
Tarihi konakların hayata döndürülmesinde vatandaşların göstermiş olduğu duyarlılığa teşekkür eden Ermiş, "İlçemizde başlatmış olduğumuz restorasyon çalışmalarına hemşerilerimizde evlerini Osmanlı mimarisine uygun olarak restore ederek farklı uygulamalarla destek veriyor. Hemşehrilerimize göstermiş oldukları duyarlılık için teşekkür ediyorum." diye konuştu.
 
Tarihi Boyabat konaklarının ilçe turizmi açısından da büyük önem arz ettiğine değinen Başkan Ermiş, evlerin yeniden restorasyonu ile ilçedeki turizm hareketliliğinin yaşanacağını söyledi Ermiş, "İlçemizde bulunan tescilli yapılar, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tarihi eser niteliğinde olup, Boyabat ilçesi için hem bir simge hem turizm kaynağı hem de tarihi değerleri yaşatmak ve canlandırmak için ayrı bir öneme sahiptirler. Ahşap yapıların günümüzde bile sağlık açısından önemi ve depreme dayanıklılığı da göz önünde bulundurulacak olursa Boyabat halkını ya da Boyabat'a dışarıdan gelen yerli ve yabancı misafirlere, bu tarz restorasyonlarla ahşap yapılara özendirip Türkiye genelinde ve Yurtdışında ahşap yapı estetiğini ve mimarisini ön plana çıkarmak en büyük önceliğimiz. Görünen o ki doğru yoldayız."
 
Haberler.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Boyabat Konakları, aslına uygun olarak restore ediliyor!
  • 28.02.2013 10:27

Boyabat Konakları, aslına uygun olarak restore ediliyor!

Sinop'un Boyabat ilçesine Has Konaklar, aslına uygun restore ediliyor ...