Burdur’da 713 yıllık minber restore edildi!
Hamidoğulları Beyliği döneminde Hamidoğlu Feleküddin Dündar Bey tarafından 1300 yılında yaptırılan minber, aslına uygun restore ettirildikten sonra eski yerine konuldu
Hamidoğulları Beyliği döneminde Hamidoğlu Feleküddin Dündar Bey tarafından 1300 yılında yaptırılan minber, aslına uygun restore ettirildikten sonra eski yerine konuldu.
Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Ulu Cami'de gazetecilere yaptığı açıklamada, 1300 yılında Hamitoğulları Beyliği döneminde Hamidoğlu Feleküddin Dündar Bey tarafından yaptırılan minberin 1749 yılında restore edilen ve 1914 depreminde yıkılan Ulu Cami'ye ait olduğunu söyledi.
Minberin 1963 yılında eski diye yerinden kaldırıldığını ve parçalara ayrıldığını anlatan Akkaya, "Minberin bir parçası Hacı Bayram Camisi'ne, bir parçası Kasapoğlu Mescidi'ne götürüldü. Diğer parçaları da bu camide kalmıştı. Tarihi minberi asıl yerine, Ulu Cami'sine döndürmek arzusundaydım" dedi.
Akkaya, minberin parçalarını bir araya getirdikten sonra Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan izinleri aldıklarını ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile minberin restorasyonu yapabilmek için protokol imzaladıklarını kaydetti.
Gerekli izinleri aldıktan sonra çalışmaya başladıklarını belirten Akkaya, minberin projesini Adnan Mesuter'in çizdiğini, restorasyonunu ise babası Dr. Nevzat Mesuter'in evinin altındaki atölyede "iğneğle kuyu kazar gibi" yaptığını dile getirdi.
Akkaya, tarihi ve manevi değeri büyük minberi restore ettirerek yeniden eski yerine koymaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.
Dr. Nevzat Mesuter ise minberin eski parçalarını bir araya getirdikten sonra 2,5 yılda restore ettiklerini bildirdi. Minberin aslına uygun restore edildiğini ifade eden Mesuter, şöyle konuştu:
"Minberin üzerinde 4-5 kat yağlı boya ile değişik maddeler vardı. Bunların kazınması ve temizlenmesi uzun süre aldı. Üzerindeki oyma işlemeler de yeniden yapıldı. Bazı bölümlerini aslına uygun yeniden yaptık ancak proje tamamen bitmedi. Şimdi sağlamlaştırma çalışmalarına devam ediyoruz. Minberde hiç çivi kullanılmamış. Eski ustaların yaptıkları teknikler çok zor."
AA
Yorum Yaz