Bursa’daki tarihi emanetler konservasyon atölyesinde yenileniyor!
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi değeri bulunan eşya ve malzemelerin temizlenerek, koruma altına alınması için kurduğu konservasyon atölyesi, kısa sürede Türkiye’nin en önemli merkezi haline geldi
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi değeri bulunan eşya ve malzemelerin temizlenerek, koruma altına alınması için kurduğu Konservasyon Atölyesi, kısa sürede Türkiye'nin en önemli merkezi haline geldi. Halifeliğin Osmanlı sultanlarına geçişinin simgesi olan 500 yıllık Kabe örtüsü ve Murat Hüdavendigar'ın sandukasının ilk örtüsü gibi önemli kutsal emanetler, lazer ışınları kullanılarak yüzyılların yorgunluğunu üzerinden atıp, koruma altına alınıyor.
Bursa'yı yaşayan canlı bir tarih şehri haline getirmek amacıyla Cumhuriyet dönemi yapılarından Osmanlı'ya, 2300 yıllık Bitinya surlarından 8500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alan restorasyon çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan ecdada ait eşya, giysi ve malzemeleri de koruma altına alınıyor. Tarihi cami, medrese, han, külliye gibi yapıların depolarında saklanan o dönemin evliyalarına ait kıyafetler ve kullanılan malzemelerin korunması amacıyla kurulan Konservasyon Merkezi, kısa zamanda Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri haline geldi. İlk olarak Üftade Hazretlerine ait 500 yıllık eşyalar birer birer elden geçirilip koruma altına alınmıştı.
Kabe örtüsüne lazerli temizlik
Mısır'ın Yavuz Sultan Selim tarafından 1517'de fethi ve İslam dininin liderliği olan Halifeliğin Memluklerden Osmanlı Sultanlarına geçişinin önemli bir siyesi belgesi niteliği taşıyan ve Yavuz Sultan Selim tarafından Ulu Cami'ye hediye edilen yaklaşık 500 yıllık Kabe örtüsü de konservasyon merkezinde bakıma alındı. Üzerindeki kitabe parçasında hem Yavuz Sultan Selim'in adı hem Memluk yönetiminin üst düzey yöneticisi Davadar veya Divitdar denilen görevlinin arması işli olan örtü, konservasyon lazer cihazı ile el değmeden ve büyük bir dikkatle temizleniyor. Bulundukları döneme ait eserler olmanın yanında aynı zamanda tarihe ışık tutan belgeler olma özelliği taşıyan eserler, konservasyon işleminin tamamlanmasının ardından da 21-22 derece sıcaklık ve yüzde 45-50 sabit nemli odalarda koruma altında tutuluyor.
Konservasyonda da öne çıktık
Konservasyon merkezinde lazer sistemiyle yapılan temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Konservatör Levent İnan'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. İlk olarak Üftade Hazretlerine ait 500 yıllık eşyaların onarımının yapıldığı Konservasyon atölyesinin bugün Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biri haline geldiğini ifade eden Başkan Altepe, “Gerek Büyükşehir Belediyemize geçen külliyelerin depolarından gerekse başka kurumlardan getirilen bir çok kutsal emanet burada bakım ve onarımdan geçiriliyor, koruma altına alınıyor. Yine Emirsutan Külliyesi'nin depolarında hat sanatının değişik uygulamaları, Emir Sultan'a ait sinsileler gibi önemli eserler bulundu. Tüm bunların bakım, onarım ve temizlikleri yapılacak ve tarihi birer belge olarak bu eserler konunun uzmanları tarafından incelenecek. Sadece tarihi yapıları ayağa kaldırmak değil, Bursa olarak bu tür kutsal emanetlerin korunması ve onarılması konusunda da önemli bir yere geldik” diye konuştu.
Yorum Yaz