Diyarbakır Surları, özüne uygun olarak restore edilecek!
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "Surların restorasyonunu özüne ve ruhuna uygun olarak gerçekleştireceğimizi teyit ediyoruz" dedi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Diyarbakır Surları'nın UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girebilmesi amacıyla düzenlenen "Diyarbakır Kalesi ve Tarih Şehri ICOMOS/ ICOFORT 2013 Diyarbakır Toplantısı"nın sonuç deklarasyonu açıklandı.
Diyarbakır Kahvaltı Evi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Toprak, Diyarbakır Surları'nı UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne yazdırmak istediklerini, bunun için gerekli altyapıyı kuracaklarını söyledi.
"İnsanlığın ortak kazanım ve değerlerini koruyacağız, kullanma ve koruma dengesi içinde ileriye götüreceğiz" diyen Vali Toprak, hedefleri gerçekleştirme azim ve kararlılığında olduklarını belirtti.
Toprak, bugüne kadar gerçekleştirilen restorasyonların iyi gittiğini ancak bunun yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Surların restorasyonunu özüne ve ruhuna uygun olarak gerçekleştireceğimizi teyit ediyoruz. Sokak sağlıklaştırmalarını ileriye götürecek kaynağa sahibiz. Ortaya konulan fikirlerle, yolumuza daha net ve emin adımlarla yürüme azmindeyiz" diye konuştu.
Şehrin ve merkezi hükümetin tüm dinamikleri ile güzel birliktelikler oluşturulduğunun bilinmesini istediklerini ifade eden Toprak, "Kapımız tıpkı gönlümüz gibi size ve tüm dünya insanlık alemine açık" şeklinde konuştu.
"Bu aynı zamanda barış çabasıdır"
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kültürel mirasın korunması, işlevlendirilmesi, bir yaşam alanı haline dönüştürülmesi ve gelecek nesillere korunarak aktarılması çabasında tüm dinamiklerle çok önemli bir süreci tamamladıklarını söyledi.
Toplantının moral, azim ve kararlılıklarına büyük katkı sunduğuna işaret eden Baydemir, şöyle konuştu: "Diyarbakır Surları'nın inşa edildiği taşlar sizlere 15 ayrı dilde, 'hoş geldiniz' diyor. Dünyanın bütün dil ve inançları, bu Mezopotamya coğrafyasında kardeşçe, barış içinde birlikte yaşayabileceğini müjdeliyor. Tüm çabamız kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasıdır. Bu aynı zamanda bir barış çabasıdır. İnsanlığın tekrar özüyle buluşturulması çabasıdır. Tüm sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşları olarak bugünden itibaren yıllık bütçemizin en az yüzde 10'unu Diyarbakır Surları'nın, kültürel mirasın ve tarihi eserlerin geleceği taşınmasında kullanalım. Diyarbakır halkı buna sahip çıktığı oranda başarmış olacağız."
Toplantının sonuç deklarasyonu
Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) Türkiye Milli Komite Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, valilik ve belediyenin tarihi kentin güzelliğine kavuşturulması için gösterdiği çaba, ayrılan kaynaklar ve yapılan belgeleme çalışmalarını taktirle karşıladıklarını belirterek, kentin anıt ve dokusunun korunması, uygun olmayan binaların yıkımının devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Ahunbay, kültür mirasının geleceğe aktarılması için yetişkinler ile çocukların iyi eğitilmesi gerektiğini vurgulayarak, sonuç deklarasyonuna ilişkin şunları kaydetti: "Dünya mirası olması istenen kültür mirasının ve doğal alanın sürekli bakımının ve korunmasının sağlanması için teknik personel eğitilerek sürekli bakım ekibi oluşturulmalıdır. Koruma çalışmalarının desteklenmesi için daha çok sponsor bulunmalıdır. Yatırımcıların tarihi evleri onarıp sonra yine asıl sahiplerine iade ettiği bir turizm uyarlaması denenmeli. Uygulamaların başarısı, üstün nitelikli onarımlar ve özgünlüğün korunması için disiplinler arası bir danışma kurulu oluşturulmalıdır. Halkın kültür mirasıyla ilişkisi güçlendirilmeli. Dünya mirası başvurusunda vurgu, surların sıra dışı, ünik özellikleri ve Dicle çevresindeki doğal alanın değeri, kentin siluetine etkisi üzerinde olmalıdır. Başvurun tamamlanması için Kuzey Mezopotamya ve Akdeniz çevresindeki kalelerle karşılaştırmalı çalışmalar hazırlanması önemli. Başvurunun Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin oluşturduğu peyzajla sınırlanması doğru. Oluşturulacak yeşil doku tarihi sürekliliğin korunmasını sağlayacağından ziraat mühendisleri odasından da katkı alınabilir."
Toplantıya, UNESCO Malta Büyükelçisi Ray Bondin, Diyarbakır Kalesi ve Surları Alan Başkanı Nevin Soyukaya katıldı.
Sema Kaplan/AA
Yorum Yaz