maritbet girişmaritbet
Esenler Belediyesi, Avasköy Su Kemeri'ni restore ettiriyor!

Esenler Belediyesi, Avasköy Su Kemeri'ni restore ettiriyor!

Esenler Belediyesi, tarihi Avasköy Su Kemeri restorasyonunda da sona yaklaştı. 16. yüzyıl eserlerinden Avasköy Su Kemeri’ndeki çalışma 2 ay içinde tamamlanacak

Esenler'deki tarihi eserleri, orijinaline uygun olarak yenileyen Esenler Belediyesi, tarihi Avasköy Su Kemeri restorasyonunda da sona yaklaştı. 16. yüzyıl eserlerinden Avasköy Su Kemeri'ndeki çalışma 2 ay içinde tamamlanacak.

Esenler Kemer Mahallesi'nde 16. yüzyıldan bugüne kadar ayakta kalmayı başaran tarihi Avasköy Su Kemeri, Esenler Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen proje sayesinde yeniden Esenler'e kazandırılıyor. 

Esenler'in tarihinde önemli bir yere sahip olan ve Mimar Sinan tarafından inşa edilen Avasköy Su Kemeri orijinaline uygun olarak restore ediliyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalar kapsamında; su kemerinin dış cephelerini temizleyen ve taş duvarlarını kumlama yöntemiyle temizleyen Esenler Belediyesi, su kemerini daha aydınlık ve temiz bir görünüme kavuşturdu. Su kemerinin yüzeyini de aynı renkte olacak şekilde yenileyen Esenler Belediyesi, özgün dokuya zarar vermeyecek şekilde restorasyona devam ediyor. Restorasyonun eylül ayında tamamlanmasının ardından su kemerinin çevresi de düzenlenecek ve modern bir görünüme kavuşacak.

Yapılacak çevre düzenleme çalışmalarıyla tekrar su yüzüne çıkacak tarihi su kemeri, Esenler'de geçmişle geleceği simgeleyen en güzel eserlerden birisi olarak varlığını sürdürecek.

Esenler'deki tarihi eserleri ihya etmek amacıyla başlatılan su kemeri restorasyonunun, kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması anlamında büyük önem taşıdığını söyleyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Medeniyetler, tarihleri ile yaşar. Bir kültürün en önemli mirası, sonraki kültürlere bıraktığı değerlerdir. Geçmiş döneminin mirası olan eserler, aynı zamanda o dönemin mimarlarının, ustalarının ve sanatçılarının yeteneklerini, bilgi ve birikimleri ile ruh hallerini de yansıtır.  Bu kadar zarif, güzel mimariyi ortaya çıkaran insanların muhakkak ruhları ve kişilikleri de çok zarif ve duygu yüklüydü. Çalışmalar bittikten sonra su kemerinin güzel halini görmek, bu mutluluğu tüm halkımızla paylaşmak istiyoruz” dedi. Göksu, su kemeri restorasyonunun Kentsel Dönüşüm çalışmaları ile bir bütünlük sağlayacağını da kaydetti.

AVASKÖY KEMERİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Eski haritalarda Avasköy Kemeri veya Yılanlıkemer diye anılan bu kemerin üzerinden Süleymaniye ile Beylik sularının künkleri geçer. Kemer,  Mimar Sinan yapısıdır. Sinan'ın yaptığı su kemerleri arsında gerek Tezkiret'ül-Bünyan ve gerekse Tezkiret'ül-Enbiye'de, Avasköy Kemeri'nden bahsedilmektedir.

Bu kemerin yapısındaki zerafet ve uygulanan teknik, Mimar Sinan yapısı olduğunu açıkça göstermektedir. Yatay kuvvetlerin karşılanması için Sinan'ın, Uzunkemer, Paşa Kemeri ve diğer kemerlerde uyguladığı 3 m. eninde ve tabandaki 0,60-0,75 m'lik çıkıntılar tepede sıfır olacak şekilde yapılan payandalar bu kemerde de aynen uygulanmıştır. Gözlerin açıklıkları 4,50 m.'dir. Yalnız ortadaki göz 6 m. olarak yapılmıştır. Talveg'den tepesinin yüksekliği 10,30 m'dir. Sert kalker taşları ile yapılmış olan bu kemerde künklerin iç çapı 21 cm'dir.

Süleymaniye Suyollarına ait haritada bu kemer 11 gözlü, Topkapı Sarayı Müzesi III. Ahmet kitaplığındaki 1607 tarihli haritada 12 gözlü, 1748 tarihli haritada ise yine 12 gözlü olarak çizilmiştir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"
  • 08.11.2022 17:11

Bakan Kurum: "Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve ...

"Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"
  • 08.11.2022 15:17

"Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"

Bakan Kurum, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Esenler Belediyesince YTÜ Davut ...

Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'i anlatıyor!
  • 25.08.2015 15:55

Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'i anlatıyor!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler bölgesinde yapılan yatırım ...

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!
  • 07.03.2015 18:34

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!

Esenler Belediyesi ile İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AY-B ...

Başkanın gözünden Esenler Emlak Konutları!
  • 13.10.2014 17:05

Başkanın gözünden Esenler Emlak Konutları!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, emlaktasondakika.com'dan Uğurcan T ...

Tevfik Göksu Esenler'de kentsel dönüşümü anlatıyor
  • 05.11.2013 16:57

Tevfik Göksu Esenler'de kentsel dönüşümü anlatıyor

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını an ...