maritbet girişmaritbet
Kayseri Kültepe Höyüğü’nde kazı çalışmaları 5 bin yıl sürebilir!

Kayseri Kültepe Höyüğü’nde kazı çalışmaları 5 bin yıl sürebilir!

Kayseri'deki Kültepe Höyüğünün kazı başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültepe tabletlerinin UNESCO'nun Dünya Belleği listesine alınması için çalışma başlattığını bildirdi

Kayseri'deki Kültepe Höyüğünün kazı başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültepe tabletlerinin UNESCO'nun Dünya Belleği listesine alınması için çalışma başlattığını bildirdi.

Vali Orhan Düzgün, Kayseri-Sivas karayolunun 20. kilometresindeki kazı alanını ziyaret ederek, Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kulakoğlu, yaptığı konuşmada, Kültepe'nin Anadolu tarihini başlatan bir merkez olduğunu söyledi.

Yaklaşık 4 bin yıl önce Asurlu tüccarların Kültepe'ye gelerek buradaki insanlara okuma yazmayı öğrettiklerini ve bu sayede Anadolu'nun ilk kez yazılı tarihe girdiğini ifade eden Kulakoğlu, şöyle devam etti:

"Yeni kazılar 4 bin yıllık tarihin daha da erkene çekilebileceğini gösteriyor. Günümüzden 4 bin 400 yıl öncesine kadar inen bir tarihi dönemden bahsetmek mümkün. Buradaki kazılarda şu ana kadar 23 bin 500 çivi yazılı tablet bulundu ama Kültepe maalesef çok büyük bir yer. Belki yüzde 1'lik bölümü kazılabildi. Dolayısıyla da tablet sayısı birkaç yüzbini bulacak. O anlamda da bütün ön Asya'daki en büyük kolleksiyonu oluşturuyor. Bu kolleksiyon da özel, tüccarların kolleksiyonu. O nedenle de ayrı bir önem kazanmış vaziyette. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığımız Kültepe tabletlerinin UNESCO'nun Dünya Belleği listesine alınması için çalışma başlattı. İnşallah sayın valimizin döneminde bunu da gerçekleştiririz. Boğazköy tabletlerinden sonra Kültepe tabletleri de bu listeye girmiş olur. Tabi ki bu ülkemiz ve Kayseri için önemli bir kazanç olur."

- "5 bin yıl sürecek"

Kulakoğlu, Kültepe kazılarında 66. yılına girdiklerine dikkati çekerek, "Buraya gelen bütün misafirlerimiz 'Daha kaç sene kazacaksınız' diye soruyor. Kültepe'nin tarihi 5 bin yıl öncesine kadar gidiyor, Kültepe'yi açığa çıkarmak da 5 bin yıl sürecek. Bu iş 50-100 yılda bitecek değil. Benden sonra herhalde yaklaşık yüz nesil burada kazı yapacak. Onun için işimiz çok" diye konuştu.

Kültepe'deki çalışmalara Kayseri'nin katkısının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fikri kulakoğlu, 66. yılda bilinen tarihi bilgilere daha yeni katkılarda bulunmayı umut ettiğini sözlerine ekledi.

- İlk kazmayı Düzgün ve Özhaseki vurdu

Daha sonra Vali Orhan Düzgün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, tepe bölgesindeki kazı alanında incelemelerde bulundu.

Düzgün, burada yaptığı açıklamada,  Kayseri'nin zengin bir kültür mirasına sahip olduğunu anlattı.

Buradaki ilk kazı çalışmalarının 1948 yılında Türk arkeologların duayenlerinden Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında yapıldığını anımsatan Düzgün, şunları kaydetti:

"Sadece Kayseri'nin değil, Anadolu'nun, hatta dünya tarihinin aydınlatılması konusunda buradaki kazı çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kayseri bir ticaret kenti olarak bilinir, Kayserililer ticari zekasıyla meşhurdur ama bunun kökeninin Kaniş Karum'dan kaynaklandığını, burada bulunan tabletlerden pek çok ticari anlaşmaların olduğunu görüyoruz. Buradan çıkan eserler müzelerimizde değerlendiriliyor. Kazı çalışmalarına büyük önem ve destek veriyoruz. Kayseri'nin bir sanayi ve ticaret şehri olması yanında bir kültür kenti olması için de bundan sonra desteğimizi artıracağız."

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise Anadolu'nun insanoğlunun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirtti.

Kayseri'nin onlarca kavime ve medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Özhaseki, "Biz bu mirasın üzerinde oturuyoruz. Geçmişi inkar etmek, geçmişi yok etmek doğru değil. Geleceğe doğru düzgün adımlar atmamızın yolu buradan başlıyor.  Buradan başlayan kültür üzerine de geleceğimizi inşa etmemiz gerekiyor. Bu konuda Fikri hocama da teşekkür ediyoruz. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geldiğince hocamıza yardım etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Özhaseki'nin 'buradan senet ve faturalar dışında başka bir şey çıkar mı hocam' diye espri yapması üzerine Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bu yıl sarayın deposunda kazı çalışması yapacaklarını, faklı eserler bulmayı ümit ettiklerini söyledi. 

Konuşmaların ardından Düzgün ve Özhaseki ilk kazmayı vurarak bu yıl ki kazı çalışmalarını başlattı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

RHG Enertürk Enerji Stadı'nda çim serimi tamamlandı
  • 04.07.2024 16:29

RHG Enertürk Enerji Stadı'nda çim serimi tamamlandı

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin, Mondihome Kayserispor'un maçlarını oynadığı RH ...

Sivas'tan Kayseri'ye uzanan fayda inceleme başlatıldı
  • 25.06.2024 11:26

Sivas'tan Kayseri'ye uzanan fayda inceleme başlatıldı

Sivas'tan başlayıp, Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri'ye ...

Bakan Özhaseki: "Dünyanın en büyük şantiyesi şimdi deprem bölgesinde"
  • 16.06.2024 16:44

Bakan Özhaseki: "Dünyanın en büyük şantiyesi şimdi deprem bölgesinde"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kayseri'da bayramlaşma p ...

Kayseri Havalimanı yeni terminal binası inşaat çalışmalarında sona gelindi
  • 20.10.2023 11:37

Kayseri Havalimanı yeni terminal binası inşaat çalışmalarında sona gelindi

İç Anadolu Bölgesi'nde Esenboğa Havalimanı'ndan sonra en büyük 2'nci, Türkiye ge ...

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!
  • 25.07.2023 12:01

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. D ...

Kayseri'de 4,8 büyüklüğünde deprem
  • 10.03.2023 09:58

Kayseri'de 4,8 büyüklüğünde deprem

Kayseri'de saat 05.28'de 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ...