maritbet girişmaritbet
Muğla’daki 150 yıllık Hacı Süleyman Efendi Konağı restore ediliyor!

Muğla’daki 150 yıllık Hacı Süleyman Efendi Konağı restore ediliyor!

Kurtuluş Savaşı sırasında Muğla Kuvayı Milliye kurucularından olan Bozüyüklü Millî Aydın Alayı İl Müftüsü Hacı Süleyman Efendi'nin 150 yıllık konağı restore ediliyor

 

Kurtuluş Savaşı sırasında Muğla Kuvayı Milliye kurucularından olan Bozüyüklü Millî Aydın Alayı İl Müftüsü Hacı Süleyman Efendi'nin 150 yıllık konağı restore ediliyor.

Konak, Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesinde yer alıyor. Bozüyük Belediyesi, renovasyon, rölöve ve restitüsyon için 175 bin TL'lik ödenek öngördü. Belediye, bu ödenek Muğla Valiliği'nce onaylandığı takdirde çalışmalara başlayacak. Yaklaşık olarak 500 bin lira civarında bir ödenekle restorasyon çalışmaları tamamlanarak kültür turizmine kazandırmayı hedefliyoruz. Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel, Hacı Süleyman Efendi'nin Kurtuluş Savaşı sırasında Millî Aydın Alayı İl Müftüsü olarak görev yaptığını söyledi. Süleyman Efendi'nin Bozüyük'ün ve bölgenin yetiştirdiği nadide insanlardan biri ve Atatürk hayranı olduğunu anlatan Gencel, "Kur'an-ı Kerim'i ezberinden bilen, çok iyi hatip. Balıkesir'den Afyon'a kadar Ege Bölgesi'nin tamamında Kurtuluş Savaşı'nın örgütlenmesinde emeği olan birisidir." dedi. Başkan Gencel, yaklaşık 150 yıllık Hacı Süleyman Efendi'nin konağının savaş yıllarındaki rolü hakkında şu bilgileri verdi: "Hacı Süleyman Efendi, Rumlara verilen baskında Bodrum'da ele geçirilen silahları evinin alt mahzeninde muhafaza etmiş. Daha sonra buradan hemen Pınarbaşı üzerinde Mandal Deresi'nde Yörük Ali'ye silahları teslim etmiş. O dönemde sürekli Yörük Ali Efe ile bağlantılarını kurmuş. Ege Bölgesi'ndeki örgütlenmeyi sağlamış."

Kayber Avcı/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Muğla’daki 150 yıllık Hacı Süleyman Efendi Konağı restore ediliyor!
  • 17.09.2012 08:54

Muğla’daki 150 yıllık Hacı Süleyman Efendi Konağı restore ediliyor!

Kurtuluş Savaşı sırasında Muğla Kuvayı Milliye kurucularından olan Bozüyüklü Mil ...