maritbet girişmaritbet
Yahya Efendi Külliyesi'ni  Ömer Çelik ve Egemen Bağış birlikte açtı!

Yahya Efendi Külliyesi'ni Ömer Çelik ve Egemen Bağış birlikte açtı!

Kanuni Sultan Süleyman'ın sütkardeşi, dönemin tanınmış şair ve alimlerinden Şeyh Yahya Efendi'nin külliyesi yeniden restore edildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iki yıllık çalışma sonucu restorasyonu tamamlanan türbe, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından dualarla ziyarete açıldı. Yahya Efendi'nin yenilenen türbesinin orijinal anahtarı ise sembolik olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e teslim edildi. Bakan Çelik, 450 yıla yakın bir geçmişe sahip tarihi külliyeyi, orjinal anahtarıyla ziyarete açtı.

"YAHYA EFENDİ İSTANBUL'UN ASIL KORUYUCULARINDANDIR"

İstanbul'un muhafızlarının sadece üzerinde yaşayanlar olmadığına dikkati çeken Bakan Çelik, Yahya Efendi Hazretleri gibi zatların İstanbul'un asıl koruyucuları, muhafızları ve sahipleri olduğunun altını çizdi. Bu manevi koruyuculara duydukları hürmetten bahseden Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: 

"Biz memleketimizi, milletimizi ve aziz İstanbul'u koruyan bu muhafızlara, bunların hayırlı hayatlarına bir kere daha hürmet ediyoruz, rahmet ediyoruz. Hepinizin duasıyla birlikte burayı açıyoruz."

KÜLLİYE DUVARLARINDA TARİHİ YAZILAR

Mimar Sinan tarafından yaptırılan Yahya Efendi Türbesi'nde ilk zamanlara ait sıva tabakaları üzerine siyah kalemlerle yazılmış dua ve notlar ortaya çıktı. Türbede bulunan bu tarihi yazılar şeffaf plastik koruyucu levhalarla korumaya alındı.

Restorasyon çalışmaları için 5 milyon 114 bin 500 lira harcanırken, 2011 yılında başlatılan restorasyon Haziran 2013 tarihinde tamamlandı.

Külliye içerisinde gerçekleştirilen çalışmalarla cami, müştemilat, imam ve müezzin odaları ile Yahya Efendi Türbesi, Güzelce Ali Paşa Türbesi, II. Abdülhamit tarafından yaptırılan Şehzade ve Kadınlar Türbesi yeniden restore edildi.

Mezarlıkların külliyeye yakın bölümünde ise çevre düzenlemeleri yapılarak, külliye içerisinde yer alan ısıtma ve güvenlik sistemleri ile elektrik tesisatları ise tamamen yenilendi.

ŞEYH YAHYA EFENDİ TÜRBESİ

Şeyh Yahya Efendi Türbesi, İstanbul'un Beşiktaş İlçesi, Ortaköy yolu üzerinde, Yahya Efendi Sokak, 511 ada 39 parselde, Yahya Efendi Külliyesi içerisinde yer alıyor. Ahşap bölümler ile çevresine sonradan eklenen cami-tevhidhane gibi yapılarca kuşatılan türbeye dikdörtgen bir çerçeve içindeki basık kemerli kapıdan giriliyor. Kare planlı (içeriden 9x9 m) basık, bağdadi teknikle yapılmış kubbe ile örtülü ve süsleme açısından da oldukça zengin olan türbenin kapısının sağında ve solunda iki sıra pencere bulunuyor. Türbenin çevresi dergâha ait ahşap yapılarla kuşatılırken, asıl kagir kubbesinin yerine sonradan basık bir ahşap kubbe yapıldığı için türbe dışarıdan görülmüyor. Bu kubbe kasnaksız olarak sekizgen bir kornişle gövdeye oturuyor. Sade bir yapı olan türbenin cephesi tuğla ve taş ile örülü olup, iç duvarlarda 19'uncu yy. üslubunda kalem işi nakışlar bulunuyor.
Şeyh Yahya Efendi'nin türbesinde kendisinden başka birinci sırada Kanuni Sultan Süleyman'ın kızlarından ve Yahya Efendi'nin manevi evladı olan Raziye Sultan, II.Abdülhamid'in evlatlarından Hatice Sultan ile Şehzade Ahmed Bedrettin Efendi, Yahya Efendi'nin büyük oğlu Şeyh İbrahim Efendi, Yahya Efendi'nin annesi Afife Hatun, ikinci sırada Yahya Efendi'nin hanımı Şerife Hatun, dervişlerden Ali Efendi, küçük oğlu Şeyh Ali Efendi, tekke şeyhlerinden Mehmed Nuri Şemseddin Efendi ile torunu Şeyh Hasan Hayri Efendi olmak üzere 11 kişinin kabri yer alıyor. Üstlerinde ahşap sandukaların yer aldığı bu kabirlerin etrafı “İstanbul işi” sedef kakmalı ahşap korkuluklar ile kuşatılmış olup, türbenin dışında ise demir kanatlı cümle kapısının iki yanında 7 kişinin daha kabri bulunuyor. Şeyh Yahya Efendi'nin hayatta iken sahip olduğu büyük şöhret İstanbul'da vefatından sonra da devam etmiş, türbesi ile tekkesinin çevresi kendisine “komşu” olmak isteyen binlerce insanın kabirleri ile dolmuştur. 16'ncı yy.'ın ikinci yarısından itibaren türbeye gömülmüş olan birçok tarikat ehli, devlet ricali, ulema, hanedan ve saray mensubuna ait mezar taşları ise çeşitlilik gösteriyor. 

Türkiye

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Deprem bölgesinde 30'dan fazla vakıf eseri hizmete açıldı
  • 10.05.2024 10:48

Deprem bölgesinde 30'dan fazla vakıf eseri hizmete açıldı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 377 vakıf eseri zarar gördü. Vakıfl ...

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor
  • 15.04.2022 10:55

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden inşa edilen ve Ay ...

Kuzey Makedonya'daki Osmanlı camisi ibadete açılacağı günü bekliyor
  • 11.04.2022 14:27

Kuzey Makedonya'daki Osmanlı camisi ibadete açılacağı günü bekliyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu devam eden, Kuzey Makedonya’nın ...

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı
  • 25.02.2022 16:19

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı

Mimar Sinan'ın Ege Bölgesi'nde bilinen tek eseri olan, hayattayken tamamlandığın ...

Fethiye Camisi yeniden ibadete açıldı
  • 07.01.2022 16:03

Fethiye Camisi yeniden ibadete açıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Fethiye Camisi, kılınan cuma ...

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2021'de kira artışı yapmayacak
  • 08.01.2021 17:28

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2021'de kira artışı yapmayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, kiracılarına 2021'de kira a ...