maritbet girişmaritbet
14 yıldır boş duran arsayı Maliye'ye geri verdi

14 yıldır boş duran arsayı Maliye'ye geri verdi

Maliye adına kayıtlıyken İSO'ya tahsis edilen Yenibosna’daki 60 bin metrekarelik arsa, Maliye’ye iade edildi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Maliye'den 49 yıllığına kiraladığı ve 14 yıldır tek bir çivi bile çakmadığı İstanbul Yenibosna'da Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin sahibi olduğu Dış Ticaret Kompleksi'nin karşısındaki 36 dönüm araziyi Maliye'ye iade etme kararı aldı. Dün olağanüstü toplanan İSO Meclisi, 9'a karşı 75 oyla arazinin iadesini onayladı. İSO yönetimini iadeye kadar götüren süreç şöyle gelişti: Maliye Hazinesi adına kayıtlı olan söz konusu arazi 1997'de 36 ay içinde ruhsat alınarak inşaata başlanması ve 48 ay içinde bitirilmesi şartıyla İSO'ya tahsis edildi.

İSO bu araziye, üyeleri için Sanayi Odası Kompleksi, Sanayi Eğitim Merkezi ve Teknoloji Enstitüsü yapmayı planlıyordu. Ancak 14 yıl boyunca hiçbir inşaat yapılmadı. İstanbul Valiliği Defterdarlık Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ise 14 Haziran 2011'de gönderdiği tebligatla İSO'nun araziyi tahliye etmesini istedi. Maliye ayrıca 250 bin lira olan yıllık kira bedelini de 1 milyon dolara çıkardığını açıkladı.

İSO yönetimi karara itiraz etti ve taraflar mahkemelik oldu. Bu süreçten sonra Meclis'ten Maliye ile görüşme yapmak için yetki alan İSO yönetimi, gelinen son aşamayı dün düzenlenen olağanüstü toplantı ile Meclis üyelerine aktardı. Olağanüstü Meclis toplantısı kararı ise önceki gün akşam saatlerinde üyelere çekilen SMS mesajı ile duyuruldu. İSO yönetimi dünkü toplantıda Maliye'nin odaya 10 milyon lira ceza kestiğini ancak odanın araziden feragat etmesi şartıyla Maliye'nin de cezayı talep etmeyeceğini duyurdu. Çeşitli itirazlar olmasına rağmen yapılan oylama sonucu İSO, araziyi iade etme kararı aldı.

Yönetime eleştiri

Dün gerçekleştirilen 'Olağanüstü Meclis' toplantısı hararetli tartışmalara da sahne oldu. Aynı zamanda Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı olan İSO Meclis Üyesi Adnan Dalgakıran, "Burada benim arkamdan da 'kıravat bile takmıyor' diye toplantılar yapıldı. 15 aydır konuşmuyordum ama bugün konuşmak farz oldu.

Şimdi sizin şirketiniz genel müdürü bugünkü değeri 100 milyon dolar eden bir arsayı 'ben buraya yapacak bir şey bulamadım' diyerek iade etse siz ne yaparsanız" diyerek yönetimi eleştirdi. Toplantının ardındn DÜNYA'ya konuşan Dalgakıran, "Sayın Tanıl Küçük, 'Ben İSO'nun Başkanı'yım genel müdür filan değilim' cevabı verdi. Burada şahsi bir mesele yok. Sadece hakkım olan bir soruyu soruyorum. 'İmar yok' dediler. 'Kira yükü var' dediler. Yıllardır ödenen kiralar gidiyor, arazi gidiyor bunu benim vicdanım kabul edemez" dedi.

Söz konusu arazinin kirasının bunca yıldır İSO üyelerinden kesilen aidatlarla ödendiğini ileri süren Dalgakıran, "2008'de imar çıkıyor. Ama yönetim uyuyor. Sonra Ayamama Deresi gibi sorunlar ortaya çıkıyor fırsat kaçıyor. Bütçe 20 milyon TL, arazi 100 milyon TL. Bu fırsat kaçar mı? İnsan gece gündüz arazide yatar yine de bunu kaçırmaz. Maliye '10 milyon TL kirayı ödemediniz' diye fatura kesiyor. Ödemediniz mi, yoksa Maliye haksız bir uygulama mı yapıyor? Ben bu topluluğun vicdanı olarak bunu soruyorum. Bunu sorgulamazsam, bu topluluğa karşı görevimi yapmamış olurum" diye konuştu. 49 yıllığına kiralanan arazi için 'imar yok' gerekçesinin yönetimin beceriksizliği olduğunu savunan Dalgakıran, "Burada imar yoksa, Dış Ticaret Kompleksi nasıl yapıldı? O civarda yapılan binalar nasıl yapıldı" dedi. Dalgakıran'ın verdiği bilgiye göre, bazı meclis üyelerinden de bu konuda kendisine destek geldi. Aralarında İsmail Gülle, Selahattin Akaydın gibi isimlerin yer aldığı 9 kişi arsanın geri verilmesine karşı çıktı. İSO Başkanı Tanıl Küçük, konuya ilişkin önümüzdeki günlerde açıklama yapacağını bildirdi.

Okan Oğuz'a saygı

Arazinin geri verilmesi nedeniyle yönetimi eleştiren bir diğer isim de Süleyman Orakçıoğlu oldu. İSO'nun bu kadar yıldır patinaj çektiğini söyleyen Orakçıoğlu, "Burası, Dış Ticaret Kompleksi ile aynı anda tahsil edilmiş bir arazi. TİM eski Başkanı Okan Oğuz'u saygıyla anıyoruz. Ona teşekkür borçluyuz. O kompleks yapılalı 12 yıl oldu. Bir yanda bu, diğer yanda İSO'nun halen çözülememiş arsa sorunu. Burada İSO yıllar boyu patinaj çekti" dedi. Daha sonra 84 meclis üyesinin hazır bulunduğu salonda oylamaya geçildi. Yapılan oylama sonucu 9'a karşı 75 oyla arazinin iade edilmesi kararlaştırıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 23 ilde mikrobölgeleme etüt çalışmaları yapıldı
  • 22.10.2024 11:17

23 ilde mikrobölgeleme etüt çalışmaları yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmara ...

İki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri kiralanacak
  • 23.08.2024 12:56

İki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri kiralanacak

Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen ta ...

İzmir Torbalı'da 64 yeni fabrika planlanıyor
  • 07.08.2024 14:58

İzmir Torbalı'da 64 yeni fabrika planlanıyor

İzmir'in Torbalı ilçesindeki organize sanayi bölgesine tahsis edilen araziye 64 ...

11 ilde acele kamulaştırma yapılacak
  • 28.06.2024 16:16

11 ilde acele kamulaştırma yapılacak

Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, ...

Araziler yapay zeka destekli sistemle izlenecek
  • 19.12.2023 13:49

Araziler yapay zeka destekli sistemle izlenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, arazi örtüsünün mevcut durumun ...

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma
  • 16.10.2023 16:36

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma

"Saype" adıyla tanınan arazi sanatçısı Guillaume Legros, Hatay'da depremin ardın ...