maritbet girişmaritbet
2B'nin ardından vatandaş beklemeye geçti!

2B'nin ardından vatandaş beklemeye geçti!

2B’nin yasalaşmasının ardından satışlar gündeme gelirken, yüksek rayiçler yüzünden arazileri satın almaya gücü olmayanlar beklemeye geçti

Bazı vatandaşlar ise müteahhitle anlaşmanın hesaplarını yapıyor.

Kamuoyunda '2B Yasası olarak bilinen “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun”un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından gözler 2B arazisi alma hakkı bulunan fakat bu arazileri rayiç bedelleri üzerinden satın alacak gücü bulunmayan vatandaşlara çevrildi. Rayiç bedellerin yüksek belirlenmesi ise vatandaşları sıkıntıya sokacak gibi görünüyor.

Satışların piyasa rayiçleri üzerinden yapmayı planlayan Milli Emlak'ın uzun bir süredir gizli elemanları aracılığıyla 2B arazilerinin bulunduğu bölgelerde vatandaşlardan sorarak rayiç bedelleri öğrendiği ve satışta bu bedellerin istendiği konuşuluyor. Fakat arazisinin daha değerli olması için rayiçleri yüksek gösteren vatandaşların ise bu yüksek bedeller karşısında sıkıntıya düştüğü ifade ediliyor.

‘TOKİ hak sahibine ev versin'

İstanbul'da Beykoz, Göktürk ve Çekmeköy gibi lokasyonlarda bulunan 2B hak sahiplerinin fiyatları milyon dolarları bulan 2B arazilerini satın alacak güçleri olmaması da ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, 2B arazilerinde rayiç bedellerin çok çok üstünde çıktığını belirterek, “2B'lerde yeni güncellemeyle hak sahibi olan ama bu arazileri satın almaya gücü olmayanlara devlet bir hak vermeliydi. Mesela burada yapılacak inşaattan TOKİ, 2B sahiplerine pay verilebilirdi. Bu sayede hem suiistimallerin önüne geçilirdi hem de vatandaşlar mağdur olmazdı” dedi. Bazı bölgelerde 2B'lerin rayiç bedellerinin milyon dolarlara çıktığını ifade eden Kiraz, “Vatandaşlar bu parayı ödeyemezler. Burada inşaat firmaları vatandaşların yerine bu parayı ödeyip proje yapmak isteyebilir. Bu da farklı sıkıntıları gündeme getirebilir” diye konuştu.

Fiyata itiraz edilemeyecek

2B üzerine çalışmalar yapan Avukat Ali Rıza İlgezdi de, komisyonların belirlediği rayiç bedellere itiraz edilemeyeceğini belirterek, “Parsel parsel rayiçler belirlenecek ve fiyat ne yazılırsa o olacak. Rayici belirlemenin bir kuralı yok” dedi. Vatandaşların çoğunun 2B arazilerini satın almaya gücünün olmadığını ifade eden İlgezdi, “Çünkü çoğu işgalci. Bazıları boğaza nazır bir yerde oturuyor ama 40 yıl beklese orayı rayicin üzerinden satın alamaz. Çekmeköy, Şile, Sarıyer, Göktürk çok değerli yerler. Vatandaşın buralara gücü yetmez” diye konuştu.

İlgezdi, bu durumda fırsatçıların vatandaşlardan bu arazileri toplayabileceğini belirterek, “Vatandaşın bu arazileri satmaktan başka çaresi kalmıyor. Simsarlar da dolaşıp arazileri topluyor” dedi. İlgezdi, yasanın çok yeni olduğunu belirterek, “Henüz hiçbir şey netleşmedi. Yasa dava açılacak mı bilemiyoruz ama burada mağduriyet olacağı bir gerçek” görüşünü dile getirdi.

YÜZDE 90'I ARAZİSİNİ ALAMIYOR

Milliyet gazetesi 2B arazilerin yoğunlukta olduğu Göktürk'teki halkı ziyaret etti. Arazilerin rayiç bedellerinin bin ile 3 bin lira arasında olmasının söz konusu olduğu bölgede vatandaşlar bekleyiş içinde. Yıllardır bölgede yaşayan vatandaşlarla yaptığımız konuşmada, yerli halkın yüzde 90'ının kendi arazisini alamayacağı ve arazisini satıp köyüne döneceği sonucu ortaya çıktı. Vatandaşlar, rayiç bedellerin çok yüksek olması durumunda müteahhitlerin de yatırım yapmak istemeyeceği kanısında.

Şeniz Acar Budak- Emlak Ofisi Yöneticisi

“Rayiç bedellerin 2010 rakamları üzerinden belirleneceğine dair söylentiler var ama henüz fiyatlar belli değil. Rayiç bedellerin çok yüksek olması durumunda buradaki insanlar müteahitle kat karşılığı anlaşma yapabilir çünkü bölgede yaşayan insanların arazileri kendisinin alması mümkün görünmüyor.”

Davut Aksel- Yerel Gazeteci

“Burada bölge halkının neredeyse hemen hepsinin 2B arazisi bulunuyor. Rayiç bedellerle ilgili kesin bir şeyler söylenmese de metrekaresinin ortalama bin ile 3 bin lira arasında olması söz konusu. Fakat bu fiyatlarla kimse kendi arazisini alamaz. Bunu herkes biliyor, rayiçlerin bu kadar yüksek tutulmasının sebebi buradaki halkı tasfiye edip, burayı elitleştirmek. Şu anda hiç bir şey belli olmadığı için vatandaşta bekliyor, satış için başvurmuyor.”

Ayşe Yıldırım- Vatandaş

“Benim 400 metrekare arazim var. Biz bu arsayı aldığımızda buralarda ev yoktu, 30 senedir burada yaşıyoruz, şimdi bize ‘gidin buradan' diyorlar. Tapuyu istedik ama canımızı da al demedik, biz bu fiyatları nasıl öderiz? Zamanında para verip aldığımız yerler burası, yıllardır vergimizi de verdik. Ama şimdi alacak gücümüz yok, bin lira da olsa alamayız. Şimdi tek umudumuz müteahhitle anlaşıp, daire karşılığı vermek.”

Mehmet Sefer- Emekli

“200 metrekare arazim var. 18 yıldır burada yaşıyorum, oğlum da üst katta oturuyor. Ne olacak belli değil. Henüz fiyatı ve imarı beli olmadığı için araziyle ilgili kimseyle görüşmedim. Fiyatlar normal olursa tapuyu kendim almak isterim ama yüksek olursa müteahhitle anlaşırım.”

Satılık 2B'de patlama

Bu arada 2B Yasası'nın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, ‘satılık 2B arazisi' ilanlarının sayısı da yüzde 357 oranında artış gösterdi.

sahibinden.com'da yer alan ilanlar incelendiğinde en çok satılık 2B arazisi ilanına sahip şehrin toplam 238 ilan ve 300 bin lira ortalama fiyatla İstanbul olduğu görülüyor. Ortalama 320 bin liradan satılan 125 arazi ile Beykoz birinci sırada yer alırken, Beykoz'u 34 arazi ve 750 bin lira ile Çekmeköy, 26 arazi ve 25 bin liralık fiyatla da Arnavutköy izliyor. Dördüncü sırada yer alan Sultanbeyli'de satılık 13 adet 2B arazisi ortalama 85 bin liradan alıcı beklerken,  Sancaktepe dokuz, Pendik ve Şile ise yedi arazi ile listenin kalan kısmını oluşturuyor.

İstanbul'da 238 arazi satılık

Şehir      İlan sayısı            Ortalama fiyat (TL)

İstanbul               238        300.000

Antalya 110        82.500

Muğla   90          250.000

Sakarya 63          120.000

Kocaeli  30          92.500

Bursa     11          90.000

Mersin  10          550.000

İzmir      8             255.000

52 MİLYON LİRAYA SATILIK 2B ARAZİSİ VAR

2B bölge              Büyüklüğü           Fiyat

Sakarya Evrenköy            3.492 dönüm      52.380.000 TL

İstanbul Kemerburgaz     50 dönüm           50.0000.000 TL

İstanbul Göktürk              100 dönüm         20.000.000 $

İstanbul Göktürk              80 dönüm           14.000.000 $

İstanbul Beykoz                17 dönüm           17.000.000 TL

Fethiye Göcek    40 dönüm           14.000.000 TL

Bodrum Güvercinlik         94 dönüm           12.500.000 TL

İstanbul Kurtköy               800 dönüm         10.000.000 TL

İstanbul Göktürk              17 dönüm           10.000.000 TL

İstanbul Beykoz67 dönüm            6.500.000 TL

Yavuz Karaman/Milliyet 

Yorum Yaz