3+1 dairelerin büyüklükleri semtlere göre değişiyor!
İstanbul'daki arsa sıkıntısı ve yükselen arazi fiyatları, yeni yapılan konutların büyüklüklerinin giderek azalması sonucunu doğuruyor
İstanbul'da merkezi semtlerde yaşanan arsa sıkıntısı ve yükselen arazi fiyatları, yeni yapılan konutların büyüklüklerinin giderek azalması sonucunu doğuruyor
Örneğin yeni yapılan 3+1'lik konutların büyüklükleri kentin göbeği Beşiktaş'ta 95-140 metrekare arasında değişirken, Büyükçekmece'de 145-200 metrekare arası buluyor. Merkezi semtlerde kat sayısını artırmak için tavan yükseklikleri de azaltılıyor.
Gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilik, son yıllarda İstanbul'da üretilen konut sayısını da artırdı. Bu süreçte üretilen konutlar 1980'li ve 1990'lı yıllarda üretilen konutlara oranla çok daha modern ve çok daha sağlam oluyor. Ancak son dönemde üretilen konutlarda fiziki ve ekonomik şartların da etkisiyle metrekare büyüklüğü bakımından eskiye oranla önemli bir değişim yaşanıyor.
Özellikle de kent merkezinde üretilen yeni konutlarda bu değişimi gözlemlemek mümkün. Örneğin İstanbul'un merkezi semtlerinden biri olan ve geniş evleri ile bilinen Nişantaşı'nda son yıllarda inşa edilen projelerde daha küçük evler yapılıyor. Eskinin yüksek tavanlı ve geniş m2'li evlerinin yerine, yükselen arazi ve inşaat maliyetleri nedeniyle, kat sayısını artırmak adına daha alçak tavanlı ve daha küçük metrekareli konutlar üretiliyor. Eskiden konut büyüklükleri brüt 150-300 metrekare arasında olan Nişantaşı'nda, değişen tüketici eğilimlerinin de etkisiyle, şimdi genelde brüt olarak 30 ile 150 metrekare arasında konutlar inşa ediliyor.
Ancak kentin merkezinden uzaklaştıkça arsa maliyetlerinin düşmesi konutları büyütüyor. Başakşehir, Beylikdüzü gibi yeni yerleşim alanlarında yapılan konutlar, istisnalar hariç, brüt 60 ile 200 m2'ler arası büyüklüklerde yapılıyor.
Daha kolay satılıyor
Nişantaşı'nın mimarı olarak tanınan Keten İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, son yıllarda artan arsa maliyetleri ve yükselen fiyatların etkisiyle küçük metrekareli konutların daha ulaşılabilir ve daha kolay satılabilir olmaları nedeniyle daha çok üretildiğine dikkat çekiyor.
Özellikle kent merkezinde 30 metrekarelik küçük dairelerin yapılmasında artan turizm hareketliliğinin etkili olduğunu belirten Keten, “Eskiden Nişantaşı'nda brüt konut büyüklükleri 150-300 metrekare aralığında değişiyordu. Biz inşaatlarımızda 90 ile 200 metrekare arasında değişen büyüklükte konutlar üretiyoruz. Daha küçük metrekarelerin yaşanabilir olduğunu düşünmüyorum. Son dönemde tasarım, sosyal imkanlar, ulaşım kolaylığı gibi unsurlar öne çıkmaya başladı" diyor.
Ferhat Keten, küçük metrekareli konutların birinci el satışının kolay olmasına karşın ikinci el satışında sorunlar yaşandığına da dikkat çekiyor.
Semtlere göre büyüklük
Konutların metrekare büyüklüklerindeki semtlere göre değişimi ortaya koymak için, aile konutu olarak bilinen ve yatırımdan ziyade oturum amaçlı kullanılan 3+1 konutların metrekare büyüklüklerinin semtlere göre değişimini Denge Değerleme, Ekonomist için özel olarak analiz etti. Denge Değerleme, İstanbul'un merkez dışı semtleri olarak Büyükçekmece, Beylikdüzü, Başakşehir, Esenyurt, Çekmeköy, Sancaktepe, Pendik ve Tuzlayı, merkezi semtleri olarak da Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy ve Ataşehir'i mercek altına aldı.
Levent Gökmen/Ekonomist
Yorum Yaz