3 bin metrekareye sığamadılar..!
Gayrimenkul danışmanlık hizmeti veren Turkey Sotheby's International Realty Genel Müdürü Arman Özver, kapalı alanı 3 bin metrekareye yakın yalının Orta Doğu’lu aileye küçük geldiğini söyledi
Gayrimenkul danışmanlık hizmeti veren Turkey Sotheby's International Realty Genel Müdürü Arman Özver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, portföylerinde 100 milyon doların üzerinde değeri olan Zeki Paşa Yalısı ile yol yalıları ve köşkler bulunduğunu belirtti.
Orta Doğulu bir kraliyet ailesi mensubuna Zeki Paşa Yalısı'nı çok özel şekilde tanıttıklarını, aileyi misafir ettiklerini ifade eden Özver, ''Bu ailenin Türkiye'de şirketleri de var. Evvela ailenin küçük fertleri burayı gezdiler, beğendiler. Fakat Zeki Paşa Yalısı'nı küçük buldular'' dedi.
Aynı şeyin Bodrum'da da başlarına geldiğini söyleyen Özver, şunları kaydetti:
''Türkiye'ye gelen başka bir Suudi Arabistanlı, Bodrum'da 1000 metrekarenin üzerinde kapalı alanı olan, 26 dönüm arsa içindeki evi küçük buldu. Tek başlarına aileleriyle değil çalışanlarını da getirdikleri için malikanenin etrafında yerleşim birimleri olmasını tercih ediyorlar. 40-50 dönüm içinde oturmak istiyorlar. Son 4-5 ay içinde Zeki Paşa Yalısı'nı ve elimizdeki diğer yalıları çok ciddi ailelere gezdirdik. Zeki Paşa Yalısı büyüklüğü ile bizim hacimli gayrimenkulümüz olmasına rağmen küçük bulundu. 4-5 bin metrekare kullanım alanlı bir şey bakıyorlar. Boğazda bu büyüklükte yalı yok.''
Zeki Paşa Yalısı'nın imarında otele dönüştürülme imkanı bulunduğunu da belirten Özver, Zeki Paşa Yalısı'nın hem kişisel olarak, hem de turizm yatırımcıları açısından çok önemli olduğunu, önümüzdeki günlerde yalıya ciddi talep olacağını düşündüklerini kaydetti.
''Yalılarda alıcılar daha çok yerli''
Şu anda gözlerini Orta Doğu'ya çevirdiklerini ifade eden Özver, ''Gayrimenkul yatırımı anlamında Orta Doğu'dan Türkiye'ye önemli bir dalga geliyor diye hissediyoruz'' dedi.
Yalılarda özellikle son birkaç sene içinde daha fazla el değiştirmeler başladığına dikkati çeken Özver, ''Alıcılar da daha çok yerli. Osmanlı döneminden kalan ve köklü ailelerden gelen bu yalılarda zaman içinde yalnızlık hüküm sürüyor. Yaşlanan ebeveynler artık bu büyüklükte binalarda oturamıyor. Bakımı da çok masraflı olduğu için bugünkü kuşak o yalıları elinden çıkarmak istiyor'' diye konuştu.
Bu yalıların bazen hiç kimsenin haberi olmadan el değiştirdiğini söyleyen Özver, ''Gerçek yalı kıvamında boğazda 60'a yakın yalı var. Yılda bunların 4-5 tanesi el değiştiriyor. Yol yalısı ile bu rakam 500-600'e kadar gidiyor'' dedi.
Hedef kitlelerinin eski İstanbul, Boğaz, Bağdat Caddesi'ni tercih ettiğini belirten Özver, ''Şehrin dışında şu anda bir talep görmüyoruz ama mütekabiliyet yasası ile şehrin dışı da özellikle Orta Doğulu yatırımcıların tercih ettiği bölgelerden biri olacak'' diye konuştu.
Özver, İstanbul'un Orta Doğulu yatırımcıların hedefledikleri şehirlerden biri olduğunu, kişisel olarak gelenlerin Boğaz kıyılarını tercih ettiklerini, yatırım için ise şehir içi olmakla birlikte biraz daha şehir dışındaki projelere ilgi gösterebildiklerini kaydetti.
Arman Özver, ''Mütekabiliyet yasasında olmazsa olmaz şey oturma izni... Yatırımcıya oturma izni vermezseniz bu iş ölü doğar. Bu iş çözülürse etkisi müthiş olacak. Mütekabiliyeti en az bizim kadar Orta Doğulular da bekliyor'' dedi.
Boğazdaki gayrimenkullerin yüzde 70'inin iskanının olmadığını da iddia eden Özver, boğazdan gayrimenkul almak isteyen yabancılar için bunun caydırıcı bir unsur olacağına dikkati çekti.
Edinilen bilgiye göre, İstanbul Boğazı Baltalimanı, Rumelihisarı'ndaki Zeki Paşa Yalısı, 19. yüzyılın ikinci yarısında Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından Sultan II. Abdülhamit dönemi nazırlarından Müşir Zeki Paşa için yapıldı.
Yaklaşık 150 yıllık bu barok üsluplu yalının, 5 katta 3 bin metrekareye yakın kapalı alanı, 4 bin metrekarelik bahçesi ve 130 metrekarelik rıhtımı bulunuyor.
AA
Yorum Yaz