38 yıl sonra ikinci Kıbrıs harekatı!
Asrın rüyası 'KKTC İçme Suyu Projesi' tüm hızıyla devam ediyor
Asrın rüyası 'KKTC İçme Suyu Projesi' tüm hızıyla devam ediyor. 'Büyük düşünüyoruz' diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, adada barış sağlanması koşuluyla Rum kesimine de su verilebileceğini söyledi. Eroğlu, Başbakan'ın talimat vermesi halinde Gazze ve Filistin'i de suya kavuşturacaklarının altını çizdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC'ye yılda 75 bin metreküp içme, kullanma ve sulama suyu temin edecek 'Dünyanın en büyük projesi'nin detaylarını açıkladı:
16 YILLIK BİR ÖYKÜ
Kıbrıs projesinin aslında geçmiş yıllara dayanan bir hikayesi var. İstanbul'un su meselesini 1995 yılında çözünce Adalar'daki vatandaşlar, Başbakanımıza belediye başkanıyken, 'Sayın Başkanım Adalar'a su getirin' talebinde bulundu. Bana da 'Adalar'a da su götürün' talimatı verdi. 1996 yılında 11 bin 850 metrelik boru döşemesiyle, İstanbul'un 4 adasının su sorunu çözdük.
KIBRIS SÖZÜNÜ UNUTTUN MU?
Ekim 1996'da suyu verdikten sonra KKTC Tarım ve Orman Bakanı Kenan Akın beni aradı. 'Sayın Genel Müdür, 'Biz de adayız. Kıbrıs'a da su getiremez misiniz' deyince 'Bize yetki verirlerse getiririz' dedim. Büyük de konuştum! Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bunu ilettim. Kendisi de 'İnşallah, zamanı gelince niye olmasın' dedi. DSİ'ye 2003'te genel müdür olunca Başbakanımız bana 'Veysel Hoca, Kıbrıs'ı unuttun mu, ne söz vermiştin' diyerek konuyu hatırlattı. Ben de 'Tamam, sözümüz sözdür' diyerek kolları sıvadım.
Adalar'daki gibi tabana boruyu döşer, KKTC'yi suya kavuştururuz diye düşünüyorduk. Fakat, arada 1453 metrelik bir derinlik olduğunu gördük. O derinlikteki su basıncı, ona dayanacak bir boru... Fevkalade zor bir proje. Uçurum söz konusu olunca, bunu askıda geçirelim düşüncesi ortaya çıktı. Denizin 250 metre aşağısından bir askıyla bu geçişi sağlayalım dedik. Ona göre projemizi yaptık. Yani, KKTC'ye deniz altına askıda döşenecek boru hattıyla su götürülecek.
Proje bitti ve 7 Mart 2011 tarihinde Anamur Alaköprü Barajı'nın temelini attık. Çünkü, projenin en uzun kısmı burasıydı. 4 yıllık bir süreçte bu barajın tamamlanması planlanıyor. Proje, Alaköprü Barajı, kara yapıları, deniz geçişi ve KKTC'deki baraj olmak üzere 4 aşamalı. - İhaleleri ayrı ayrı yapıyoruz. Ekonomik olarak hepsinin aynı günde bitmesi için başlangıç sürelerinin farklı olması gerekir. Projenin bir ayağı, yıllar önce yapılıp biterse bu ekonomik anlamda iyi değil. Dolayısıyla, en uzun süren bizdeki baraj olduğu için ilk onun temelini attık.
30 Mart'ta Kıbrıs'a gidip Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'nın temelini atacağız. Benimle birlikte Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da gelecek. KKTC'den de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile KKTC Başbakanı İrsen Küçük katılacak. - İçme suyu geçiş projesinin deniz geçişi 80 km. Ama barajdan baraja 107 kilometreyi buluyor. Projeyle, yılda 75 milyon metreküp su akışı sağlanacak.
EKONOMİ GELİŞECEK
- Bu projeyle Ada'nın 2060 yılına kadar su ihtiyacı karşılanıyor. Bunun için de sulama da var. Projenin maliyeti yaklaşık 850 milyon TL. Başbakanımız Anamur'da baraj temelini atarken, Yavru Vatan'a suyun ilk veriliş tarihini 7 Mart 2014, saat 15:00 olarak belirledi. Biz de ona kilitlendik. - Kıbrıs için su hayat demektir. Projeyle Yavru Vatan, tabiri caizse anavatana göbek bağıyla bağlanacak. İşin özü bu. Su, kalkınmanın lokomotifidir. Bu ekonomik gelişmeyi de sağlayacak.
GAZZE'Yİ SUSUZ BIRAKMAYIZ
- Suyumuz bol. Barış olursa Rum kesimine de yetecek kadar su götürüyoruz. Merak etmeyin, Akdeniz'de fazla akan suyu oraya gönderiyoruz. - Başka projelerimiz de var. Sadece KKTC değil Ortadoğu'yu, Gazze'yi ve Filistin'i de susuz bırakmak istemiyoruz. Başbakanımız talimat verirse, KKTC'den ya da başka bir projeyle buralara su götürme çalışmalarımız var. Biz sessiz sedasız Afrika'ya da su götürdük. Oralarda kuyular açarak.
Deniz altında 80 km hat...
- 80 km uzunluğundaki deniz boru hattına, her biri 1.6 metre çapında ve 500 metre uzunluğunda borular döşenecek. Alaköprü Barajı'nda depolanan suyun 75 milyon metreküplük kısmı, KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı'na aktarılmak üzere 1500 mm çapında ve 22 km uzunluğundaki duktil font boru hattıyla 10 bin metreküp hacmindeki Anamuryum Dengeleme Haznesi'ne iletilecek. Dengeleme haznesinden alınan su, 1500 mm çapında ve 1 km uzunluğundaki boruyla deniz boru hattına bağlanacak. Anamuryum Dengeleme Haznesi'nden itibaren de 1600 mm çapında ve 80 km uzunluğundaki yüksek yoğunluklu polietilen boru hattıyla 250 m derinlikten Güzelyalı Terfi Merkezi'ne iletilecek. Denizden geçecek olan boru hattının 500 metre aralıklarla deniz tabanına ankrajı sağlanacak. - Türkiye'nin su sorunu yok. Sadece İstanbul'un değil, tüm Büyükşehirler olmak üzere 2060 yılına kadar su sıkıntısı yok.
Akşam
Yorum Yaz