500 milyar dolar Körfez’den yola çıkıyor
Kendine güvenli bir liman arayan Körfez sermayesi rotasını Türkiye’ye çevirdi
Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Kuveyt gibi önde gelen Körfez ülkelerinin dev yatırımcıları 10-11 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da soluklanacak. Dünyanın her yerinde yatırımı olan kraliyet ailesi mensupları, prensler ve dev fonların yöneticileri Türkiye'de inşaat ve enerji başta olmak üzere yeni yatırım imkanları arayacak. Bu gurupların temsilcileri Türk iş adamları ile bir araya gelerek neler yapabileceklerini masaya yatıracak.
Gelecek yıllarda ‘Davos' gibi olacak
Uluslararası Yatırım Zirvesi Genel Müdürü Serhat Çeşmeci, Mütekabiliyet Yasası'nın Türkiye'de uygulamaya girmesinden sonra dünyanın her yerinde yatırımı olan Körfezli yatırımcıların gözünü özellikle Türkiye'ye çevirdiğini söyledi. Coğrafi yakınlık, kültür birlikteliği ve en önemlisi İstanbul'da pahalı gayrimenkullerin fiyatının bile 5 bin dolar civarında seyretmesinin başlıca etken olduğunu söyleyen Çeşmeci, bu durumu Türkiye lehine çevirmek üzere harekete geçtiklerini ifade etti. Yılların getirdiği üst düzey bağlantıları ile bir çırpıda Türkiye'ye 500 milyar dolarlık yatırımcıları getirebildiklerini söyleyen Çeşmeci, gelecek yıllarda bu ivmenin artarak devam edeceğini dile getirdi. Bu toplantının “Davos” niteliği kazanmasını istediklerini belirten Çeşmeci, şöyle konuştu;
“Özellikle Mütekabiliyet Yasası çıktıktan sonra Türkiye'ye çok büyük oranda sermaye girişi oldu. Aynı zamanda Körfez ülkelerinin yatırımları Avrupa ülkeleri veya Amerika'dansa Türkiye'ye akmaya başladı. İstanbul' un markalaşması, gelişmesi anlamında ve aynı zamanda bir destinasyon bölgesi olması bakımıyla, yabancı yatırımcının gözbebeği. Aynı zamanda yerli piyasaya baktığımızda gayrimenkulün önemli oyuncuları, finansman modelleri, bankalar ve enerji sektörü ile ilgili katılımcılarımız olacak. Yabancı yatırımcılar da Türkiye'de seçimi bekleniyordu. Bu nedenle seçim sonrasında oluşturulan bu ekonomik platforma büyük bir talep geliyor.
İnşattaki birikimimiz artık yatırıma dönüşmeli
Cari açığı kapatmanın en iyi yolunun bu tür ekonomik yatırımlar olduğuna dikkat çeken Çeşmeci, Türk yatırımcıların da böyle bir bağlantı ortamına ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Türkiye'ye yabancı sermayenin giriş yaptığını belirten Çeşmeci, “Türkiye'ye sermaye açısında girdi sağlanmaya başlandı. Bu özellikle Mütekabiliyet'ten sonra iki senedir çok yoğun bir tempoya ulaştı. Cari açığın kapanmasının en önemli unsurlarından biri, ülkemize yabancı yatırımcıyı çekmek” dedi.
Süreklilik çok önemli
Ekonomi ve sermayede sürekliliğinin son derece önem taşıdığını belirten Çeşmeci, sözlerini şöyle sürdürdü:
Sermaye ve cari açığı kapatabilmenin en önemli çözümlerinden bir tanesi de bu para akışının Türkiye'ye sağlanması. Bunun bir veya iki kere değil, sürekli hale gelmesini sağlamalıyız. İnşaat sektörü olarak baktığımızda Türkiye, dünyadaki ilk üç inşaat ülkesinden birisi. Çok iyi bir iş gücümüz ve profesyonel çalışmalar var. Özellikle Türk firmalarının yurtdışında yaptığı projelere baktığımızda çok iyi kaliteli işler çıktığını görüyoruz. Bu bağlamda baktığımızda Zirve her iki tarafı birbirine bağlayacak, ikili platformlar ile birlikte görüşme imkânları olacak ve bu sermaye'yi nasıl paylaşacağız, nasıl yatırımlar yapacağız. Hem konut sektöründe olsun, hem enerji sektöründe olsun nasıl projeler geliştireceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.
Yorum Yaz