Abu Dhabi'de müşrefiye cepheli Al Bahr Towers dikkat çekiyor
Abu Dhabi'de Aedas Architects tarafından tasarlanan bina kapanabilir-açılabilir klasik ortadoğu müşrefiye kaplamalarıyla dikkat çekiyor
Binaların dış cephe kaplamaları dünyanın en büyük bilgisayar kontrollü cephesini oluşturuyor. Binalar çok uzaktan bakıldığında bir kılıfa sarılmıs şekilde görülüyor, fakat binalara yaklaşıldığında üst düzey sistemli açılır-kapanabilir bir petek sistemi sizi karşılıyor. Bu sistem petekleri güneşin binalara düşüş açısına göre kapatıyor veya açıyor. Abu Dhabi'de yaz ayları çok sıcak geçiyor ve bunun sonucunda klimalar sürekli en yüksek kapasitede çalışmak zorunda kalıyor. Klimaların çok elektrik harcaması ve pahalı olmasından ziyade Abu Dhabi fosil yakıt kullanımını azaltmak istiyor. İkiz kulelerden oluşan ve Abu Dhabi Investment council ve Al Hilal Bank'ı bulunduran 29 katlı binalar Körfez Bölgesi'nde LEED Silver belgesini alan ilk bina olmuş. Kuleler, normalinden yüzde 50 daha az güneş ışınına maruz kalırken, doğal ışık alımında hiçbir kayıp yaşamıyor. İkiz binalar kültürel hassasiyete hitap etmesinin yanında, enerji tüketimini azaltmak için dış gölgelikler kullanan ilk bina olma özelliğini de taşıyor.Dışarıda bulunan müşrefiye cephe kaplaması gece katlanarak projeye kültürel bir zenginlik katarken çeşitli yerlerdeki yeşil alanlar da dikkat çekiyor.
Çalışanlara binanın ön bölümünde bulunan geniş bir gölgelik alanda toplanma imkanı sunulmuş. Korumalı su ve bahçede birçok bitki keyifli bir mikro iklimlendirmeyi sağlıyor. Binada kuş sesleri bile duymak da mümkün. Kuraklığa dayanıklı çiçekler ve bitkiler park alanının diğer tarafında ekilerek ilave yeşil alanlar sağlanmış. Al Bahr Towers 2013 yılında Ortadoğu Mimari Ödüllerinde 'Ortadoğu'nun En İyi Projesi' ve 'Yılın Ticari Projesi' ödülünü almış.
Al Bahr Towers foto galerisi |
inhabitat.com
Yorum Yaz