maritbet girişmaritbet
Acil Travmatoloji Kompleks'i acil servislere model olacak

Acil Travmatoloji Kompleks'i acil servislere model olacak

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki Acil Travmatoloji Kompleksi'nin Türkiye'ye model olması hedefleniyor.

DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yanında inşası süren 11 bin metrekare kapalı alanda 110 yataklı komplekste yanık ünitesinin yanı sıra özel ameliyathane, laboratuvar, kan bankası ve yoğun bakım üniteleri yer alacak. 24 saat uzman doktorlarla hizmet verilecek komplekste zamanında ve doğru müdahale ile acil vakalardaki ölümlerde büyük oranda düşüş bekleniyor.

DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, AA muhabirine, yapımı süren 110 yatak kapasiteli Acil Travmatoloji Kompleksi'nin hastane binasından bağımsız hizmet verecek Türkiye'nin ilk acil kompleksi olacağını söyledi.

Merkezde ameliyathane, laboratuvar, kan bankası ve yoğun bakım ünitelerinin bulunacağını ifade eden Prof. Dr. Alan, 24 saat esası ile hizmet verecek komplekste uzman doktorların görev yapacağını belirtti. Prof. Dr. Alan, birçok branşın aynı anda tek komplekste toplanacağını vurgulayarak, şöyle dedi: "Acil servisi genel hastane işleyişinin dışına alarak tüm acil branşları bir arada toplayacağız. Acil hastalar artık Acil Travmatoloji Kompleksi'nde karşılanacak. Hasta tedavinin seyrine göre ihtiyaç duyulduğunda ortopedi, dahiliye, genel cerrahi gibi branşlara yönlendirilerek. Bu branşlar acilin arka bahçesi gibi çalışacak."

Hasta kayıplarının önüne geçilecek
Prof. Dr. Alan, hastaların önemli bir kısmının acil merkezlere varmadan veya varmak üzereyken kısa bir süre içerisinde kaybedilebildiğine dikkati çekerek, amaçlarının gecikmelerin önüne geçerek hastalara zamanında doğru müdahalede bulunmak olduğunu kaydetti.

"Biz burada başarılı olmayı umuyoruz. Çünkü planlarımızı ona göre yaptık, ihtiyaçlarımızı belirledik" diyen Alan, bu kapsamda özellikle acildeki gecikmelerin nedenlerini araştırdıklarını belirtti.

Alan, hastaların neden kaybedildiği ve gecikmenin nereden kaynaklandığı konusunda kapsamlı istişareler yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Acil vakalara müdahaledeki gecikmeleri ortadan kaldıracak, hastalara anında ve doğru müdaheleyi sağlayacak bir sistem kurduk. İnşallah başarılı olacağız. Diyarbakır'da hizmet verecek Türkiye'nin ilk hastane binasından bağımsız Acil Travmatoloji Kompleksi'nin Türkiye'deki hastanelere model bir uygulama olmasını hedefliyoruz. Sağlık Bakanlığı burada verilecek hizmete göre bu uygulamayı model gösterebilir. Bu uygulamanın tüm Türkiye'ye örnek olmasını istiyoruz, olacak da."

Alan "Bu kompleks bölgede büyük ihtiyaç"
Prof. Dr. Alan, DÜ bünyesinde hizmet veren 24 yataklı Türkiye'nin en geniş kapasiteli yanık merkezinin de artık Acil Travmatoloji Kompleksi'nde hizmet vereceğini belirtti. Yanık ünitesi ve eski DÜ Acil Servisten boşalan binalarda da yoğun bakım ve ameliyathane hizmeti verilmesini tasarladıklarını anlatan Alan, DÜ Hastaneleri'nde şu anda 400'e yakın yoğun bakım yatağının hizmet verdiğini söyledi.

Buna rağmen bölgedeki ihtiyacı karşılayamadıklarına dikkati çeken Alan, "Bu kompleks bölgede büyük ihtiyaç. 10 milyonluk nüfusta tek üçüncü basamak üniversite hastanesiyiz. Mardin, Batman, Şırnak, Şanlıurfa, Van, Bitlis ve Hakkari'den çok yoğun ileri aşamada hasta sevki yapılıyor. Bu nedenle boş kalan binalarımızı da yoğun bakım olarak değerlendireceğiz. Bu kapsamda yaklaşık 80 ilave yoğun bakım yatağı çıkacaktır" diye konuştu.
Alan, yakın zamanda özellikle Suriye ve Irak'tan da yoğun hasta talebi olduğuna işaret ederek, tüm bu gelişmeler doğrultusunda bu ihtiyacı karşılayacak kompleksin bu yılın ortalarında hizmet vermeye başlayacağını anlattı. Kompleksin kaba inşaatının tamamlandığını, bu kapsamda 21 milyon lira bütçe kullanıldığını ifade eden Alan, hastanenin iç dizayn ve donanımı için çalışmaların ise sürdüğünü belirtti. Alan, hastanenin hizmet vermeye başlaması ile büyük bir açığın kapatılmış olacağını kaydetti.

Sağlık Bakanlığına personel talebi 
Prof. Dr. Sait Alan, sağlık hizmetlerinin sağlık personeli olmadan yerine getirilmesinin mümkün olamdığına işaret ederek, Sağlık Bakanlığınca yapılan çalışmalarla günümüzdeki sağlıkta kalite standardının yükseldiğini belirtti.

Kompleks ile nitelikli ve kalifiye personel ihtiyacının oluşacağını ifade eden Alan, "Sağlık Bakanlığına personel talebinde bulunduk. Eksiklik oldukça da talepte bulunacağız. Son dönemde asistan sıkıntısı var ancak bunu uzmanlarla çözmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Acil Travmatoloji Kompleks'i acil servislere model olacak
  • 17.01.2014 11:45

Acil Travmatoloji Kompleks'i acil servislere model olacak

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki Acil Travmatoloji Ko ...