Adana'da inşaat sektöründe sorunlar baş gösteriyor!
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, kent ölçeğinde sektörde ciddi sorunlar yaşandığını belirtti
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, kent ölçeğinde yaşanan ciddi sorunlar nedeniyle sektörün özelliğini yitirmek üzere olduğunu bildirdi. Demirden alimünyuma, çimentodan cama 150 alt sektörde doğrudan ilintili bir sektör olarak inşaatta yaşanan durağanlığın, ekonomik hareketliliği de olumsuz yönde etkilediğini aktardı.
Bakır, "Elbette Adana, inşaat sektörünün genel sorunlarından etkileniyor. Özellikle de ölçeği ne olursa olsun sık değiştirilen imar planlan ve imara kapalı bölgeler pek çok soruna kaynaklık ediyor. Ancak beraberinde, Adanalın yoksullaşma sürecinin zaman içerisinde bütün sektörleri etkilediğini, Adana'nın cazibe merkezi olmaktan uzaklaştığını görmek gerekiyor." dedi.
Yaşanan durağanlık pek çok alt sektörü etkiliyor
Adana'da son 10 yılda 50 dolayında fabrika kapanmasının işsizliğin yanısıra, yoksulluğu da tırmandırdığı, ayrıca inşaat sektöründeki durağanlığın da had safhaya ulaştığı bildirildi.
Oda Başkanı Bakır, bir inceleme yazısında inşaat sektöründeki durağanlığa işaret etti.
Ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektörünün, Adana ölçeğinde yaşanan sorunlar nedeniyle bu özelliğini yitirmiş göründüğünü ifade eden Abdullah Bakır, şu görüşleri dile getirdi:
Durağanlık 150 alt sektörü etkiliyor
Bunun ne anlama geldiği ise açık: İnşaat sektöründeki durağanlık doğal olarak pek çok alt sektörü etkilemekle kalmıyor, işsizliğin artması nedeniyle sosyal sorunlara da yol açıyor. Demirden alimünyuma, çimentodan cama 150 alt sektörde doğrudan ilintili bir sektör olarak inşaatta yaşanan durağanlık, ekonomik hareketliliği de olumsuz yönde etkiliyor. Elbette Adana, inşaat sektörünün genel sorunlarından etkileniyor. Özellikle de ölçeği ne olursa olsun sık değiştirilen imar planları ve imara kapalı bölgeler pek çok soruna kaynaklık ediyor. Ancak bütün bunların, Adana'nın içinde bulunduğu yoksulluğu ve yoksunluğu açıklamaktan uzak nedenler olduğu bilinmelidir. Adana, ne inşaat sektörünün yaratması olası ekonomik hareketlilikten nasibini alıyor ne de merkez idarenin teşvik uygulamalarından".
Son 10 yılda 50 fabrika kapandı
Adana'nın işsizlik sıralamasında hala ilk sıralarda bulunduğunu ifade eden İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır şöyle devam etti: "Adana birinci olma basamağını hiçbir kente kaptırmıyorsa, Adana'da son on yılda 50 civarında fabrika kapandıysa, Adana'nın birincil öncelikli sorunu çarpık kentleşmeyse, Adana bir taraftan dışarıya nitelikli beyin göçü verirken diğer taraftan yoksulların umut bağladığı bir kent olarak göç alıyorsa, hala ulaşımın master planı yoksa, planlar bütüncül olmaktan uzaksa, yeşil alanlar, sportif alanlar, yaya bölgeleri, kentsel donatı alanları sorun teşkil etmeye devam ediyorsa, kentsel arsa üretimi ihtiyacın çok gerisindeyse, kentin tarihsel dokusu korumasız durumdaysa orta yerde çözüm bekleyen köklü sorunlar var demektir.
Yukarıda söylediğim gibi önce sanayi kuruluşlarını kaybeden Adana şimdi de nitelikli insan gücünü kaybetmeye başlamıştır. Yerel yöneticilerin sorunların kaynağı olarak gösterdiği göç bitmiş, Adana aldığından fazla göç veren veren bir il e dönüşmüştür. Bu durum tek başına hiçbir göstergeye bakmayı gerektirmeyecek kadar uyarıcı bir tehlike çanı rolündedir. Köklü sorunlara köklü çözüm yolları bulmak ise başta üniversiteleri, meslek odaları ve sivil toplumun bütün örgütlü kesimlerini karar süreçlerine dahil etmekten geçmektedir. Bu konuda, ben de varım diyen tüm duyarlı kesimleri sorunlara katkı koymak için güç birliğine davet ediyoruz".
Adana Egemen Gazetesi
Yorum Yaz