Adana, modern şehirciliğin ruhuna kavuşacak!
Gayrimenkul sektörünün gözü kulağı olan Emlak Hakkında Herşey programının bugünkü konuğu Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü idi.
Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman'ın her hafta güncel bir konuyu gündeme getirdiği Emlak Hakkında Herşey programının bu haftaki konuğu Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü oldu. Cnbc-e kanalında ve emlaktasondakika.com'da her pazartesi saat 12.30'da canlı olarak yayınlanan Emlak Hakkında Herşey programında bugün, Adana'da gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm zirvesi konuşuldu.
Program kapsamında 26 Şubat'ta Adana'da yapılacak olan Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi öncesinde Adana'nın kentsel dönüşümüne dair konular konuşuldu. Programda Adana'nın kentsel dönüşümde nasıl bir rol model olacağı ele alındı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana'da kentsel dönüşüm konusunda öncelikle vatandaşın algısının düzeltilmesi gerektiğini aktardı. Kentsel dönüşümün şehircilik adına kaybedilen zamanın telafi edilmesi için bir fırsat olduğuna değinen Sözlü, “Binaların yenilendiği değil, şehrin altyapı problemlerinin giderildiği model kapsamında şehirlerimizi bütüncül bir anlayış ile rehabilite edip değerlendirirsek kentsel dönüşümü daha iyi açıklamış oluruz” açıklamasında bulundu.
Sözlü, bunun yanında riskli alanların yenilenmesinin sebeplerini de bunun içerisinde bütüncül bir yaklaşımla görmek gerektiğini ekledi.
Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nin ilk durağı Adana, 2. durağı Bursa…
Türkiye'nin İstanbul'dan ibaret olmadığını belirten Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman başka illeri de görmenin önemine değindi. Adana, Antalya, Bursa, Kayseri, Gaziantep gibi şehirlerde de kentsel dönüşüm potansiyelinin çok fazla olduğunu söyleyen Yavuz Karaman, bu kentlerin doğru gelişmesinin İstanbul'un yükünü alması açısından çok önemli olduğunu belirtti.
Karaman “İstanbul'un yükü artık fazla geliyor. Bunun da çözümü, Türkiye'deki başka kentleri de belli bir gelişmişlik düzeyine getirmek” dedi. Bu kapsamda Adana'dan başlayan bir zirve gerçekleştirildiğini açıkladı ve bunun Bursa ile de devam edeceğini ekledi.
Kentsel dönüşümün, yasa çıktıktan sonra vatandaşla müteahhidi karşı karşıya getirdiğini, çatışma yaşandığını ve tampon bölge oluşturulamadığını söyleyen Yavuz Karaman, belediyelerin bu durumda anlaşma sağlayacak bir pozisyona sahip olduğunu ifade etti. Bu kapsamda Adana'nın çok ciddi bir potansiyeli olduğunu, 2 milyonu aşkın nüfusu olduğunu söyleyen Karaman, kentin göç alan, göç veren, ekonomisinin çok hareketli olduğunu aktardı.
Adana'nın yapı stoğunu 2 şekilde değerlendirmek gerektiğini belirten Hüseyin Sözlü, “Bir riskli yapılar olarak değerlendirdiğimizde bir de şehrin eski merkezi alanında kuzeye gelişme alanına doğru yenilenmesi gereken bir yapı stoğu var” açıklamasını yaptı.
Sözlü “Modern şehircilik açısından baktığınızda belki deprem riski açısından binalarda çok sakınca yok, ama modern şehirciliğin ruhuna hitap etmek ya da şehrin dizaynı açısından değerlendirdiğimizde tabiki orda da problemler var ama orası kötünün iyisi" dedi.
Adana'da şehrin eski merkezinde yüzde 75'ten daha fazla bir yapı stoğu olduğunu belirten Hüseyin Sözlü bu zirve ile niteliksiz yapı stoğunun modern şehircilik tarafının ele alınacağının önemine değindi.
Bu zirvenin tüm kentler için çok önemli olduğunu belirten Yavuz Karaman, devamının geleceğini ekledi. Bu kentlerdeki yaşam kalitesinin ne kadar yükseltilirse insanların da mutluluk seviyesinin artacağını vurguladı. Bu anlamda sadece değerli yerlerde değil kenti bir bütün olarak ele almak gerektiğinin önemine dikkat çekti.
Emine Pile/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz