Ahmet Kırman: Binalarda Isıcam ile her yıl 2.5 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilirdi!
Kış mevsimi öncesi doğalgaz, elektrik, akaryakıt gibi enerji ürünlerine gelen yüksek zamlar, konut ve işyerlerinde enerji tasarrufunun önemini bir kez daha gözler önüne serdi
Türkiye'nin enerjisinin yüzde 71'ini ithal etmek zorunda kaldığını hatırlatan Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, toplam enerjinin üçte birinin de konutlarda kullanıldığını söyledi. Konut ve işyerlerindeki ısı kaybının yüzde 30'unun da pencerelerden kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Kırman, Trakya Cam Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen “Isıcam Sinerji” ve “Isıcam Konfor” ürünleri ile ısınma ve soğutma enerjisinden yüzde 50'ye varan oranda tasarruf sağlanabildiğini belirtti. Halkı enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirerek, ekonomiye ve ekolojiye önemli katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Prof. Dr. Kırman, “Türkiye'deki binaların tümünde “Isıcam Sinerji” ve “Isıcam Konfor” kullanılmış olsa, her yıl 2.5 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilirdi” dedi.
Türkiye'nin ilk çift cam üreticisi olan Şişecam Grubu şirketlerinden Trakya Cam Sanayii A.Ş., enerji tasarrufu konusunda toplumdaki duyarlılığı daha da artırarak, aile ve ülke bütçesinin yanı sıra daha sağlıklı çevre yaratılmasına katkıda bulunmak amacıyla kampanya başlattı.
Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, Trakya Cam Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Yenigün, dün İstanbul'da gazetecilerle bir araya geldi.
Gazetecilere etkinlik hakkında bilgi veren Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, Şişecam olarak Türkiye'de pek çok ilke imza attıklarını, bu ilklerden birinin de ısı ve ses yalıtımı sağlayan Isıcam markalı çiftcamlar olduğunu belirtti.
Yıllar içinde bu ürünü “Isıcam Sinerji ve Isıcam Konfor” olarak daha da geliştirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Kırman, toplam enerjisinin yüzde 70'ini ithal eden Türkiye'de, enerji tasarrufunun aile ve ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra daha sağlıklı bir çevre için de gereklilik olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Kırman, bu ilkeden hareketle 1974 yılında Şişecam'ın Türkiye'yi ısı ve ses yalıtımında devrim yaratan “Isıcam” ile tanıştırdıklarını söyledi.
38 yıldır modern üretim teknolojisi ve nitelikli insan gücüyle, konut ve işyerlerinin yanı sıra otomotiv, beyaz eşya ve enerji sektörü için yüksek kaliteli “cam çözümleri” ürettiklerini anlatan Prof. Dr. Kırman, son geliştirilen “Isıcam Sinerji” ve Isıcam Konfor”la da konut ve işyerlerinde sağlanan enerji tasarrufunu daha da artırdıklarını kaydetti.
“Isıcam Sinerji” ve “Isıcam Konfor” ile yüzde 50'ye varan tasarruf
Türkiye'de kullanılan toplam enerjinin üçte birinin binalarda tüketildiğine dikkat çeken Prof. Dr Kırman, sözlerini şöyle sürdürdü; “Binalardaki ısı kayıplarının yüzde 30'u ise pencerelerden gerçekleşiyor. Pencere deyince akıllara genellikle doğramalar geliyor. Oysa, konut ve işyerlerindeki ısı kaybının önemli kısmı doğramadan çok daha geniş bir alan kaplayan camlardan kaynaklanıyor.
Şişecam olarak bu kaybın önüne geçmek amacıyla 1974 yılında Türkiye'de ilk çift cam olan “Isıcam”ı ürettik. Günümüzde, Türkiye genelinde 49 ilde 143 Isıcam Yetkili Üreticisi tarafından üretilen Isıcam'ın performansını artırmak amacıyla yoğun AR-GE çalışmaları yürüttük. Bu çalışmalar sonucunda, ısı kontrol kaplamalı yalıtım camı “Isıcam Sinerji” ve ısı-güneş kontrol kaplamalı yalıtım camı olan “Isıcam Konfor”u geliştirdik.
“Isıcam Sinerji” bünyesindeki ısı kontrol kaplamalı cam sayesinde Isıcam'a göre ısı kayıplarını yüzde 50 azaltarak yakıt masraflarından, “Isıcam Konfor” ise Isıcam Sinerji'nin tüm özelliklerine ek olarak güneş ısısı girişini yüzde 40 azaltarak, kışın yakıt, yazın da klima masraflarından tasarruf sağlayan ürün olarak piyasaya sürdük.”
Aile, ülke ve doğa kazanıyor
Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam olarak yaptıkları araştırmalarda, konutlarda, standart çift cam veya Isıcam yerine yeni teknoloji ürünü olan “Isıcam Sinerji” veya “Isıcam Konfor” kullanılması halinde önemli kazançlar sağlanacağını saptadıklarını belirtti. Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Türkiye'deki mevcut konut camlarının tamamının “Isıcam Sinerji” veya “Isıcam Konfor”a dönüşmesi durumunda bir yılda sağlanacak ısıtma enerjisi tasarrufu yaklaşık 2,5 milyar dolar civarına ulaşıyor. Konut başına yatırımlar ise elde edilen tasarruflarla kısa sürede kendini amorti ediyor. Örneğin, 20 metre karelik cam alanını “Isıcam” yerine “Isıcam Sinerji”ye dönüştüren hane sahibi, bu işlem için 200 lira civarında ek bedel öderken, dönüşüm için harcadığı bu tutarı 1-1.5 yıl gibi kısa sürede geri kazanıyor.
Konut ya da işyerlerinde “Isıcam Konfor” kullanılması durumunda ise ısınma enerjisine ek olarak, klima ön yatırım maliyetinden ve soğutma enerjisinden de tasarruf sağlanabiliyor. Elde edilen tasarrufla konut sahibi yaptığı yatırımı 1-2 yıl içinde kazanmış oluyor.
Daha az enerji tüketilmesine neden olan bu durum zararlı gazların salınımı konusunda da önemli tasarruf sağlanmasına fırsat tanıyor” diye konuştu. Prof. Dr. Kırman, “Hızla yükselen enerji fiyatlarının aile ve ekonomi bütçelerine önemli yük oluşturduğu günümüzde tasarruf bilincinin artırılmasının büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Bugün başlattığımız tanıtım kampanyasıyla da yeni teknoloji ürünü olan “Isıcam Sinerji” ve “Isıcam Konfor”un daha da yaygınlaştırılarak, enerji tasarrufuna ve çevrenin korunmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Trakya Cam dünyanın 6. Avrupa'nın 4. büyük şirket haline geldi
Trakya Cam Sanayii A.Ş.'nin sürdürdüğü başarılı çalışmalar sonucu ortaya çıkan yenilikçi ürünlerin, sadece Türkiye'de değil tüm dünyada karşılık bulduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Kırman sözlerini şöyle tamamladı; “Bu çalışmaların sonucu olarak Trakya Cam Sanayii A.Ş.'yi bugün dünyanın 6., Avrupa'nın 4. büyük düz cam üreticisi konumuna gelmiş durumda.
2012 yılının ilk 8 ayında 216,80 milyon TL ihracat, 595,40 milyon TL yurtiçi satış gerçekleştirdik. Toplam ciromuz ilk 8 ayda 812,20 TL olarak gerçekleşti.
Trakya Cam Sanayii A.Ş. olarak, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da aile ve ülke ekonomisine destek olan ürünlerin geliştirilmesine, bu ürünlerin hızla yaygınlaştırılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”
Yorum Yaz