maritbet girişmaritbet
Ahmet Ümit ile İstanbul'a dair!

Ahmet Ümit ile İstanbul'a dair!

7- 11 Mayıs 2012 tarihleri arası Taşkışla Şenlik'18 adıyla gerçekleştirilen etkinlikler kapsamındaki konferanslar serisinin konuğu 9 Mayıs Çarşamba günü Ahmet Ümit oldu

 

7- 11 Mayıs 2012 tarihleri arası Taşkışla Şenlik'18 adıyla gerçekleştirilen etkinlikler kapsamındaki konferanslar serisinin konuğu 9 Mayıs Çarşamba günü Ahmet Ümit oldu.
 
Romanlarında tarihi ve özellikle de kent tarihini ilginç bir şekilde işleyen ünlü yazar, Roma İmparatorluğu'ndan Osmanlı'ya, Cumhuriyet Dönemi'nden bugüne İstanbul'un geçirdiği dönüşümü tartıştı.
 
Konuşmasına, Gaziantep'ten İstanbul'a geliş öyküsünü anlatarak başlayan Ümit, yıllar içinde İstanbul'u nasıl öğrenmeye başladığı ve bir anda bu kente nasıl bağlandığını anlattı. Kent tarihi üzerine yazma isteğinin ise Zeugma'yı keşfettikten sonra ortaya çıktığını söyleyen Ümit, sanat sayesinde kentle tanışmaya başladığını belirtti. Beyoğlu Rapsodisi romanını yazarken Beyoğlu tarihiyle ilgili dikkatini çekenleri dinleyicilerle paylaşan Ümit, Beyoğlu'nda yer alan ve bugün adından söz edilmeyen Afrika Han, Rumeli Han ve Anadolu Han üzerinde durdu. Roma İmparatorluğu dönemindeki İstanbul'un önemli yapıtlarından da bahseden yazar, bu dönemde kentte geniş meydanların ve anıtsal yapıtların bulunduğunu vurguladı.
 
O dönemde çok tanrılı dini inanışın hakim olduğunu ve tanrıların varlığını simgeleyen birçok anıtsal yapıtın ortaya çıktığını, tek tanrılı dine geçildikten sonra ise bu anıtların ve geniş alanların giderek yok olduğunu belirten Ümit, bugünkü Taksim Yayalaştırma Projesi'nin de geçmişteki geniş kamusal alanların yıkımına örnek olarak değerlendirilebileceğini belirterek manidar benzetme yaptı. Konuşmasını Osmanlı döneminde inşa edilen Mihrimah Sultan Camisi, Ayasofya gibi önemli yapıtların öyküsünü anlatarak devam eden Ümit, Cumhuriyet döneminde giderek anıt niteliğindeki binalardan vazgeçildiğinin altını çizdi. Konferans boyunca İstanbul tarihi hakkında eğlenceli bir konuşma gerçekleştiren Ümit, "İstanbul denince akla doğa ve tarih gelir. İstanbul hala güzel ve hala kurtarılacak bir şeyler var." şeklinde konuştu. Romanlarında ise İstanbul'un biricikliğini anlatmaya çalıştığını ve şehre borcunu ödemeye çalıştığını söyleyen Ümit, salondan gelen soruları değerlendirerek konuşmasını sonlandırdı.
 
arkitera.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Luxera GYO’dan havayolu çalışanlarına özel kampanya
  • 20.11.2024 17:03

Luxera GYO’dan havayolu çalışanlarına özel kampanya

Havayolu çalışanları, Luxera Bahçe Port projesinde yüzde 5 indirim, 1.99 oran ve ...

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...

Türkiye Kart yeni şehirlere açılıyor
  • 28.10.2024 13:37

Türkiye Kart yeni şehirlere açılıyor

Türkiye Kart uygulaması, yıl sonuna kadar İstanbul'da Marmaray, Ankara'da Başken ...

Luxera Nevbahar Life, yatay mimarisiyle öne çıkıyor
  • 24.10.2024 11:50

Luxera Nevbahar Life, yatay mimarisiyle öne çıkıyor

Luxera GYO, İstanbul’un yükselen değeri Kayaşehir’de yatay mimarisiyle öne çıkan ...

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''
  • 14.10.2024 11:23

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başakşehir’de "Sosyal ...

Nurdağı'nda deprem konutları teslim ediliyor
  • 10.10.2024 13:56

Nurdağı'nda deprem konutları teslim ediliyor

Gaziantep Nurdağı'nda 5 bin 985 konut ve 1131 işyerinden oluşan 7 bin 116 bağıms ...