Alabiliyorsanız buradan arazi alın!
Yeni köprü ve otoyol projeleri geçtikleri güzergahtaki arazilere prim yaptırıyor. Bunun son örneği 3. Köprü ve Körgfez Geçişi'nde yaşanıyor.
Türkiye'nin en büyük otoyol projesi için imzalar geçen yıl ekim ayında atılmıştı. İhaleyi kazanan Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay konsorsiyumu, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yollarını 7 yıl içinde inşa edecek.
Türkiye'nin iki büyük kenti İstanbul ve İzmir'i birbirine bağlayacak proje tamamlandığında, İstanbul-İzmir arasını araçla 3.5-4 saatte gitmek mümkün olacak. Mevcut yolla İstanbul'dan İzmit'i dolanıp Topçular'a kadar 1 saat 10 dakika veya Eskihisar'daki feribotu kullanarak 60 dakika süren mesafe ise İzmit Körfez Geçişi'ni sağlayacak köprünün tamamlanmasıyla Dilovası'ndaki Hersek Burnu'ndan 6 dakikaya inecek. Japon IHI firmasının inşa edeceği ve 45 ayda tamamlanması beklenen bin 700 metre uzunluğundaki köprü, 11 milyar liraya mal olacak.
KÖRFEZ GEÇİŞİ'NİN YERİ BELİRLENDİ
Yeni köprü ve otoyol, doğal olarak geçtiği güzergahtaki arazileri değerlendirecek. Gayrimenkul uzmanlarına göre, İzmit Körfez Geçişi'ni kısaltacak asma köprü Gebze'den ziyade Yalova tarafındaki arazileri değerlendirecek.
İzmit Körfez Geçişi'nin her iki yakadaki ayaklarının inşa edileceği yerler belirlendi. Dilovası ve Hersek Burnu arasında yer alan İzmit Körfezi için geçişi sağlayacak asma köprünün ayakları, Gebze'de Muallim Köy, Yalova tarafında ise Hersek Köyü'nde inşa edilecek. Yol ardından Tavşanlı ve Kavaklıyı geçtikten sonra ilk çıkış Kılıç Köy'de olacak. Kılıç Köy'de kavşak ve gişelerin inşa edileceği yerler şimdiden belirlenmiş. İstanbul-İzmir Otoyolu, Kılıç'ın ardından Laledere Köyü'nün arazisine giriyor. Laledere Köyü'nden sonra dağda açılan tünelleri geçerek Yeniköy, Ortaköy ve Cihanköy'ü geçen otoyolun ikinci çıkışı ise Orhangazi'ye yapılacak.
Orhangazi ve Gemlik yakınından ilerleyen otoyol, Ovaakça kavşağından Bursa Çevre Yolu'na bağlanıyor. Yapımı biten Bursa Çevre Yolu'ndan sonra Karacabey, Ulubat Gölü'nün doğusu, Mustafakemalpaşa'nın güneyi ve Susurluk'un kuzeyinden geçerek Savaştepe ve Soma üzerinden İzmir Çevre Yolu'na bağlanıyor.
DEĞERLENECEK ARAZİLER
İstanbul-İzmir Otoyolu'nun geçeceği güzergah belirlendikten sonra yatırımcılar için gayrimenkul uzmanlarına nerelerin değerleneceğini sorduk. Gebze ve Dilovası mevkiinin sanayi yatırımlarıyla dolu olduğunu hatırlatan yatırım uzmanları, değerlenmesi beklenen araziler konusunda daha çok Yalova tarafındaki köyleri işaret ediyorlar. Yalova tarafında faaliyet gösteren emlakçıların verdiğibilgiye göre, halen Kabaklı Köyü'nde arazilerin dönümü 15-20 bin liradan satılıyor. Yerin konumuna göre asfalta cephesi olan arazilerin dönümü ise 30-40 bin liraya kadar çıkıyor.
Kılıç Köy'de ise arazilerin dönümü 20-25 bin liradan alıcı buluyor. Bu köyde asfalta cephesi olan arazilerin fiyatı ise 100 bin liraya kadar çıkıyor. Ancak bu köye daha çok “turizm tesisleri" kurulmasının planlandığını belirtelim.
Fiyatların Yalova'dan uzaklaştıkça düştüğünü vurgulayan emlakçılar, Laledere Köyü'nde dönümü 15-20 bin lira arasında değişen arazileri buna örnek gösteriyorlar. Orhangazi Ovaakca (İznik Gölü) tarafında da dönümü 10-15 bin liraya arazi bulmak mümkün.
Ovaakca Köyü'nün arka kısımlarındaki arazilerin dönümü ise 5-10 bin lira aralığına düşüyor. Tersane ve sanayi imarı bulunan Tavşanlı ve Altınova'da arazi fiyatları oldukça yüksek. Tavşanlı'da dönümü 50 bin, Altınova'da ise 400 bin liraya arazi var. Kadıköy, Akköy ve Termal tarafı ise turizm alanı olanak belirlenmiş.
İSTİMLAK ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
İstanbul-İzmir Otoyolu'nun geçeceği güzergahta Yalova'nın köylerinde istimlak bedeli dönüm başına 8-10 bin lira belirlenmiş. İstimlak bedelinin düşük olduğunu düşünen arazi sahipleri mahkemelere dava açmayı düşünüyor. Gayrimenkul uzmanları, bölgedeki arazi sahiplerinin yüzde 80'inin mahkemelik olacağı görüşünde.
Bölgedeki gelişmeleri yıllardır takip eden yatırımcılar arazilerin çoğunu köylülerden almayı tercih ediyor. Bu şekilde bölgedeki arazilerin yaklaşık yüzde 60'ı yatırımcıların eline geçmiş. Osmanlı Yatırım Emlak'tan Hakan Evin, yine de hala satılık çok arazi bulunduğunu söylüyor.
TURİZM POTANSİYELİ OLAN YERLER
İzmir Çevre Yolu üzerindeki Anadolu Lisesi Kavşağı'ndan başlayan İzmir-İstanbul Otoyolu'nun, İzmir Limanı'nın yanı sıra Çandarlı'da inşa edilmeye başlanan liman ile Marmara Bölgesi'ndeki limanlarla bağlantısı sağlanacak. İzmir ve çevresindeki Çeşme, Foça, Dikili, Bergama gibi turizm merkezlerinin potansiyelini 12 aya çıkarması beklenen otoyol projesinin, tarih ve kültür turizmine yönelik ziyaretçi sayısını da artıracağı öngörülüyor.
Otoyolun geçtiği güzergah üzerinde yer alan istanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa gibi illerin çevrelerindeki bölgelerin sanayi ve ekonomisine katkı sağlaması, yeni yatırımları artırması bekleniyor.
Öte yandan Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, İstanbul-İzmir ve İzmir-Aydın Otoyolu ile birleşecek. İstanbul'a yapılacak üçüncü boğaz köprüsünün bağlantısı olan Kuzey Marmara Otoyolu da Gebze ile Dilovası arasında İstanbul-İzmir Otoyolu'na bağlanacak.
Rakamlarla İstanbul-İzmir Otoyolu
Yaklaşık 10 milyar TL yatırım tutarı belirlenen İstanbul-İzmir Otoyolu, geçtiği güzergahlardaki il, ilçe, belde ve köylerde ekonomik hareketlilik sağlayacak. Otoyol tamamlandığında, İstanbul'dan 2.5-3 saat süren Bursa'ya 1 saate, 8-10 saat süren İzmir'e da 3.5-4 saatte ulaşmak mümkün olacak. Bir diğer önemli merkez Eskişehir'e ulaşım süresi de 2-2.5 saate inecek.
Bu yolla taşıt işletme giderlerinde yıllık 870 milyon TL tasarruf sağlanacağı hesaplanıyor. 377 km otoyol ve 44 km'lik bağlantı yollarıyla birlikte 421 km uzunluğundaki otoyol projesi için 30 viyadük, 7 bin 395 metre uzunluğunda 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 7 servis ve 7 park alanı inşa edilecek. Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen otoyol projesinin yapım ve işletme süresi ise 22 yıl 4 ay.
Yorum Yaz