Ali Dumankaya: Finansman desteğiyle inşaat sektörü büyümeye devam edecek!
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Gayrimenkul Türkiye’nin ikinci kez düzenlediği inşaat ve sektörünün gündeminde olan konuların ele alındığı Yuvarlak Masa Toplantısı’na konuşmacı olarak katıldı
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Gayrimenkul Türkiye'nin ikinci kez düzenlediği inşaat ve sektörünün gündeminde olan konuların ele alındığı Yuvarlak Masa Toplantısı'na konuşmacı olarak katıldı. Sektörün kanaat önderlerinin bir araya geldiği ve markalı konut projelerinde tüm sürecin masaya yatırıldığı toplantıda Ali Dumankaya, son 10 yılda konut sektörünü ve yapılan projelerin geleceğini değerlendirdi.
Gayrimenkul Türkiye, inşaat sektörünü yakından ilgilendiren gündemdeki konuları sektörün önde gelen oyuncularıyla yuvarlak masa toplantılarında tartışıyor. İlk olarak “Mütekabiliyet Yasası”nın ele alındığı toplantının ardından 2. Yuvarlak masa toplantısı 20 Kasım 2012'de “Markalı Konut Projeleri” başlığı ile yapıldı. Markalı konut projelerinin ve sektörün gelişimi hakkında konuların ele alındığı toplantıda, Ali Dumankaya markalı konut geliştiricisi firmaların geçmişi, bugünü ve geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Ali Dumankaya toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada “ Biz gelecek yıl yarım asırlık bir firma olacağız ve 50. yılımıza gireceğiz. Gayrimenkul sektöründe markalı konut projelerinin bugün geldiği noktaya bakacak olursak ilk büyük gelişmenin kooperatifleşme ile başladığını söyleyebilirim. 1999 yılına kadar kooperatiflerin çok ciddi anlamda çoğalmasıyla büyük dersler alındı. 1999 bir milat. Depremle birlikte biraz kendimize geldik. Yapılan işler, ölçeklerinin artması ve finansal imkânların oluşması ile beraber 1999 sonrasında farklılaşma başladı. Depremle birlikte kendimize geldik, yapılan işlerin boyutları ve finansman desteği deprem sonrasında farklılaşmaya başladı. Eskiden daha çok lokasyon bazlı işler yapılırdı. 100, 200, 500'ü geçmeyen adetlerde satışların olduğu dönemler yaşadık. Hatta o zamanlarda bir yılda 500 adetlik satış çok büyük satış adediydi. Bugün tek bir projede yılda yaklaşık 3 bin adetlik satışların olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Depremden önce benzer lokasyonlarda birbirinin aynısı projeler yapılırken, finansmanla birlikte projelerin büyüklüğü ve lokasyonu değişti. Artık konut geliştiriciler geniş bir alıcı kitlesine hitap eden yapılar oluşturuyor. Bu doğrultuda bizler de müşterilerimizin istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak niteliğe sahip şehre yakın çeperleri projelerimizin lokasyonları olarak seçtik” dedi.
Sektörün büyümesi için kentsel dönüşümün önemini vurgulayan Ali Dumankaya konuşmasına şöyle devam etti; “2004 senesi sonrasında finans sektörünün konut pazarına dahil olmasıyla yeni bir sürece girdik. Bu dönemde Ataşehir ve Kurtköy gibi bölgelerde yeni projelerin gelişmesine şahit olduk, müşteriler de klasik konut anlayışından sıyrılarak farklı beklentilere göre konut seçmeye başladılar. Eskiden 1+1 tipi dairelerin yapılmasının gerekli olup olmadığının tartışıldığı bir noktadan, stüdyo daireler için ciddi taleplerin olduğu günlere geldik. Bugünün gösterdiği ve sektörde geleceği etkileyecek en önemli husus inovatif yaklaşım ve evlerde teknolojinin kullanımı olacak. Bizler bu anlamda Dumankaya IQ Akıllı Ev Sistemleri'ni geliştirdik ve müşterilerimize geleceğin binalarında yaşama imkanı sunduk.
Tüm bu sektörel ve teknolojik gelişmelerle birlikte değinilmesi gereken bir diğer önemli konu ise kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümün planlanmasında mikro ve makro bakış açılarına aynı anda sahip olmak, kenti yaşayanların gözünden görmek gerekiyor. Bu doğrultuda çalışmalara devam edildiği takdirde güzel bir İstanbul ile buluşacağımızı düşünüyorum” dedi.
Yorum Yaz