Ali Güvenç Kiraz ‘Yeni yapılan taşınmazlarda yüksek aidat kabusu’
Neredeyse her sokakta yeni bir binanın yapıldığını yeni bir sitenin dönüştüğünü görüyoruz
Neredeyse her sokakta yeni bir binanın yapıldığını yeni bir sitenin dönüştüğünü görüyoruz. Bu siteler yapıldıkça yeni yapılarda yeni koşulların oluşacağını öngörmemek imkansız. Yeni taşınmazlarda kamera sistemleri, otopark güvenlik sistemleri, genel güvenlik hizmetleri, profesyonel yönetici hizmetleri, temizlik hizmetleri, havuz ve sosyal tesis giderleri, yeni yapıya eklenen bazı teknolojik ve hizmet araçlarının bakım ve giderlerini çoğaltmak mümkün. İşte tüm bu giderlerin apartmanda oturan maliklere ve kiracılara aidat olarak yansıyacağı Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenmiş durumda. Kat Mülkiyeti Kanununun 20.maddesine göre;
Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; (1) katılmakla yükümlüdür.
Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. (1)
İşte bu madde ile gerek dairede oturan kat maliki gerekse de kiracının sorumluluğu esastır. Bu sorumluluk mal sahibi açısından daha net bir şekilde belirlenmiş ve kiracısı aidatı ödemediği takdirde kendisi de sorumlu olmaktadır.
Yeni yapılan yüzlerce sitede neredeyse bir kira parası kadar aidat bedeli ödeme olgusunun çıktığını bunun artık bir sektör haline geldiğini görüyoruz. İnsanlar ekonomik güçleri hiç dikkate alınmadan yapılan yeni sitelerde yüksek aidat bedelleri ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Belki de hiç girmeyeceği bir havuza, hiç oturmayacağı bir sosyal tesise, hiç spor yapmayacağı bir spor salonuna aidat ödemek zorunda bırakılmaktadır.
Bizler vatandaşlarımızı binaları yenilenirken bu yüksek aidat kabusu ile karşı karşıya kalmamak için uyarıyoruz ve diyoruz ki; yapılacak olan yönetim planları sizlerin müteahhitlere verdiğiniz vekaletnamelerle yapılmaktadır ki; bunu engelleyebilir ve yönetim planlarını sizler onaylayarak yapabilirsiniz. Bu yönetim planlarında kullanıma bağlı bir aidat ödeme planı belirleyebilirsiniz. Aksi halde kanun çok açıktır ve mağdur olabilirsiniz.
Av. Ali Güvenç KİRAZ
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı
Yorum Yaz