Ali Yüksel: Gayrimenkul sektörü çığ atladı!
2.Gayrimenkul Liderler Zirvesi dün İstanbul Dedeman Otel’de gerçekleştirildi.Gayrimenkul sektörüne ilişkin tüm gelişmeler, yaşanan sorunlar, yönetsel, teknik ve hukuksal olarak yapılması gerekenler tüm yönleriyle sektörün önde gelen liderleri tarafından masaya yatırıldı
2.Gayrimenkul Liderler Zirvesi dün İstanbul Dedeman Otel'de gerçekleştirildi.Gayrimenkul sektörüne ilişkin tüm gelişmeler, yaşanan sorunlar, yönetsel, teknik ve hukuksal olarak yapılması gerekenler tüm yönleriyle sektörün önde gelen liderleri tarafından masaya yatırıldı. İnşaat sektörünün hukuki boyutunu değerlendiren Avukat Ali Yüksel kentsel dönüşümün yasal işleyişindeki aksaklıklar ve yapılması gerekenlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de ve dünyada gayrimenkul sektörü değişen ekonomik durumlara rağmen herzaman birinci sırada yer almıştır.Bu kapsamda sektörün önde gelen firmaları daha da büyümeyi amaç edinerek birleşti vegeçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen Gayrimenkul Liderler Zirvesi'nin 2.side dün yapıldı. Büyük ilgi gösterilen zirvede Türkiye'de gayrimenkul sektörünün dünü, bugünü ve geleceği masaya yatırıldı ve yaşanan sorunlara da çözümler arandı.
MÜTEAHİTLER TACİR DEĞİL, SANAYİCİDİR.
Gayrimenkul hukukunda ki son gelişmelere ışık tutan Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ali Yüksel hukukun eksik oluşumlarına dikkat çekti. Özellikle inşaat sektörü ve sektör alt terimlerinin yasada yer almayışını vurgulayan Ali Yüksel; “Gayrimenkulün tek bir mevzuatta toplanması lazım.Gayrimenkulü düzenleyen 200 civarında mevzuat var ve bu mevzuatların onlarcası birbiriyle çelişkili. Gayrimenkule ait değerlerin çok büyük olmasına rağmen, özel bir mahkemesi bile yok. Bu davalar hala adli mahkemede mi, idare mahkemelerinde mi görülür tartışmalar var. Örnek vermek gerekirse; müteahhitler, borçlar kanunundaki istisna ve eser sözleşmesine göre iş yapıyor. Bir marangoz masayı, ressam tablo siparişini bu sözleşmeye göre yapıyor. Müteahhit, bazen 50-100 milyon dolarlık bir imalatı yapıyor, yüzlerce işçi, teknoloji, sermaye, pazarlama vesatıştan oluşan bu organizasyon maalesef hala esnaf ya da tacir olarak nitelendiriliyor. Halbukimüteahhitlik ciddi bir yatırımdır ve sanayici sayılmalıdır. Ürettiği ürüne yasal olarak 5 yıldan 20 yıla kadar garanti vermek zorunda. Bu kişiler tüccar olabilir mi?” dedi. Kentsel dönüşüm yasasının işleyişiyle ilgili önemli konulara da değinen Avukat Ali Yüksel “Kentsel Dönüşüm gayrimenkul hukuku alanında özel bir çağ açıyor. Fakat Türkiye'de çürük olarak vasıflandırılmış 6.5 milyon bina mevcut. Bu binaların bugünkü hızda ve oluşacak olan yeni talepler haricinde tamamlanması minimum 50 yıl sürecektir. Dolayısıyla bu oluşturulan yasanın daha kapsamlı olarak değerlendirilmesi ve düzenlenmesi gereklidir” şeklinde sözlerini sonlandırdı.
Yorum Yaz