Altan Elmas: Konuttaki satın alma psikolojiye bağlı!
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas; Corridor projesinin lansmanında projeye ilişkin verdiği bilgilerin yanı sıra konut sektörünün içinde bulunduğu duruma da ışık tuttu
Hükümetin aldığı ekonomik kararların konut sektörü üzerinde çok büyük bir yaptırım gücü olduğuna değinen Elmas, tüketicinin daha çok psikolojik etkilerle hareket ettiğini söyledi. Elmas'ın konuşmasında satır başları şöyle;
Corridor projesini bürokratik engellerden dolayı uzadı ve Mayıs 2012'de lansmana çıkması planlanırken, Eylül 2012'ye sarktı. Ama Temmuz 2012'de ön satışlara başlandı. Bunlardan 135-140 konut için kaparo alındı. Bugünlerde 90-100 konutun için sözleşme imzalandı. 505 konutluk projenin şimdiden yüzde 25'i sahiplerini buldu. Temmuz'da satışa başlamış olmasına rağmen, kısa sürede satışların tamamlanmasını hedefliyoruz.
1 .038 konutluk Exen İstanbul projesinin yüzde 70'i satıldı. Adapark projesinde 70, Metrogarden'da 1-2 adet konut kaldı.
Neden Güneşli?
Kent içinde parseller küçük olduğu için, kent dışındaki sanayi alanlarını mercek altına aldık. Buralarda 5, 10 ve 20 dönümlük arsalar bulmak ve bunlar üzerinde proje geliştirmek güçtü. Kent içindeki parsel sahiplerinin ortak beklentilerini karşılamak zor ve pahalı oluyordu. Sanayi alanlarının sahipleri hem arsalarını karlı bir yatırıma dönüştürmek ya da nakite dönüştürmek için daha heyecanlılardı. Dolayısıyla biz rotamızı 8-9 yıl önce kentin bu bölgelerine çevirdik.
Biz Sur Yapı olarak, bir tane apartman bile yapsak bu bina ile bulunduğumuz bölgeye değer katmayı hedefliyoruz. Örneğin, 2008 yılında Sancaktepe'de 250 konutluk Mahalle İstanbul projesine başladığımızda markalı konut üreticisi yok denecek kadar azdı. Bundan sonra Aydın Örme fabrikasının arsasına 850 konutluk Adapark projesini geliştirdik. Bu projelerde satışlar bitmek üzere. Dolayısıyla Sancaktepe'yi biz tetiklemiş olduk. Burada 1100 konutluk iki proje geliştirdik. Ama son 3-4 yılda başlayanlarla birlikte şu anda orada 8-9 bin civarında konut yapılıyor. Sancaktepe'de 2010 yıllarında 2 bin lira olan metrekare fiyatları 3 bin 200 liraya çıktı.
Sanayi alanlarının yıkılarak, İstanbul'un daha da ileri noktalara taşınması ve kent içindeki küçük projeler üzerinde proje geliştirme zorluğu üzerine, bizde bu tür projelerimizin ilkini Kağıthane'de geliştirdik. Bu arsanın işlemleri için 5 yıl uğraştık. Burada 1,5-2 yıl içinde 250-300 bin metrekare civarında sanayi ve çöküntü bölgesi dönüştü. Bizde bir AVM projesi geliştiriyoruz. Bu bölgede metrekare fiyatları 3 bin 300 dolar-3 bin 500 dolar bandı gibi Kağıthane için hayal bile edilemeyecek noktalara geldi.
Güneşli bölgesini de o zamandan beri takibe aldık. Burada Mimar Sinan Caddesi ve Yalçın Koreş Caddesi arasında kalan matbaa ve diğeri eski metal atölyesi olan iki parseli birleştirdik. Terklerden sonra kalan 18 bin 200 metrekare arsa üzerine kat karşılığı Corridor projesini geliştiriyoruz. Toplam inşaat alanı 78 bin metrekare olarak planlanan Corridor projesinde iki tanesi 19 katlı 5 tanesi de 6-8 katlı 5 blok olmak üzere toplam 7 blok inşa edeceğiz. Toplam 53 dükkanın yer aldığı bir cadde mağazası konsepti kurguladık. Bu cadde ortalama 250 metre uzunluğunda olacak. Burası bölgenin sosyalleşme ve buluşma noktaları arasında yer alacak.
Projenin mimari konsepti benimde başında bulunduğum kendi proje ofisimizden çıktı. Corridor projesini yatırımcıya hitap ediyor. Şu anda Corridor projesinde KDV oranı yüzde 1. Devletin konutta KDV oranını periyodik olarak arttıracağını düşünüyorum. Fakat inşaat, Türkiye'nin lokomotif sektörleri arasında yer alıyor. Türkiye'de talepte ve üretimde herhangi bir sorun yok. Evlenme rakamları, boşanma rakamları, eski konutların yenilenmesi gibi öğeleri bir araya getirdiğimizde yıllık ortalama 750 bin civarında konut ihtiyacımız var. Bunun yıllık 450-500 bini ancak yapılabiliyor ve yüzde 10'unu TOKİ karşılıyor. Kalan 250 binlik açık 3-4 yıl biriktiğinde konut sektörünün gidişatını etkileyen değişimlere yol açıyor. 2005-2006 yıllarında yaşanan konut talebi bu ihtiyacın patlamasıydı.
İzmir arazisi üzerine yapılacak projeye marina ile değer katılacak!
İzmir'de Torunlar GYO ve Hayat Grup ile birlikte toplam 45 bin metrekare civarında arsa aldık. İşlemler bitmek üzere. Baharda inşaata başlamayı düşünüyoruz. Burası denize 300 metre cephesi olan bir arsa. AVM ve kule yapacağız. Kulede rezidanslar ve apartlar yer alacak. Butik bir proje olacak. 100 bin metrekare inşaat alanı planlıyoruz. Projenin önünde bir marina yapmak için izin almaya çalışıyoruz. Bu marina ile projeye zenginlik katacağız.
Faiz oranı inerse satışa ilgi artar!
Konutta faiz oranı yüzde 0,50'ye inerse satış oranları bugünkünden çok daha farklı olur. Devlet, konut alım ve satım harcını yükseltilmeyi düşünüyor. Bu, son derece önemsiz bir rakam ama psikolojik etkisi son derece büyük. İnsanlar bunun için ev alımlarını erteliyorlar. Mevsimsel canlanma çok çabuk kendini hissettiriyor. Tatilin bitmesi ve İstanbul'un kalabalıklaşmasıyla son iki haftada satışlar arttı.
Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz