ArkiPARC’ta altyapı yatırımları konuşuldu!
İlhami Akkun’un moderatörlüğünü yaptığı oturumda Alternatif Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Altyapı Yatırım Ortaklığı konuşuldu.
Alternatif Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı(GYO) ve Alternatif Yatırım Ortaklığı oturumu, İlhami Akkun, Işık Gökkaya, Ersun Bayraktaroğlu, Tevfik Kınık ve Ümit Ünal'ın katılımıyla gerçekleşti.
Altyapı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Altyapı Yatırım Ortaklığı'nın çok önemli olduğu görüşünde birleşti.
Oturumun modertaörlüğünü yapan İlhami Akkun açılış konuşmasını yaptı ve sözü ilk olarak Tevfik Kınık'a devretti.
Sermaye Piyasa Kurulu- Kurumsal Yatırımcılar Daire Başkanı Tevfik Kınık “ Altyapı yatırımları ülkemizde büyük önem taşıyor. Sektör çok önemli. Yurtdışı yatırımları kamusal ve özel niteliktedir. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları büyük birikim ve kazanç sağlıyor. Yurtdışında altyapı yatırımlarına spesifik düzenleme ve hükümlere uyum gösterilmesi konusunda büyük bir özen var. Riskler, yatırımı engelleyici maddeler arasında yer alıyor ve uzun vadeli kazancı engelliyor. Altyapı GYO modeli 2009'un başında yürürlüğe girdi. Fakat ilgi görmüyor. AGYO türleri amaçlarında sınır olmayanlar tarafından veya tek bir proje hayata geçirmek isteyenler tarafından kurulabilir. Ancak kurulması için lider sermayeder lazım. Düzenleme varken uygulama yoksa sorun var demektir”
Pricewaterhouse- Türkiye Gayrimenkul Sektör Lideri Ersun Bayraktaroğlu” GYO ortaklıkları 1995 yılından beri var ve vergi konusunda bir açıklık getirildi. GYO şirketleri kurumlar vergisinden muaf. Aynı zamanda GYO'larda stopaj vergisi ödenmiyor. AGYO'lar normal GYO'ların bir türüdür. İçerisinde kamu olmasada AGYO kurulabilir yeterki hizmetler kamu için olsun. AGYO'lar çok avantajlı faaliyetler içeriyor ve vergisel avantajlar sağlıyor”
GYODER Başkanı Işık Gökkaya “Bugün itibariyle 24 adet GYO bulunuyor. Şuan 10 milyar dolarlık bir yatırım değerine sahip. Bu rakam çok düşük. Çünkü 2005'ten bu yana 400 bini aşkın konut satıldı. GYO'ların artacağına ve halka arzların daha da fazlalaşacağına emin olabiliriz. Türkiye'de sermaye yetersizliği var. AGYO'nun ön plana çıkması için sorumluluk almak gerek. Ülke olarak gayrimenkulü seviyoruz ve GYO'ların iyi tanıtılması lazım. Biz, GYODER olarak yabancı yatırımcılara gideceğiz. Türkiye, altyapı ve üstyapı planlamalarını tam anlamıyla tamamlayamadı. Bence göçü önlemek için AGYO'lara ihtiyaç var”
emlaktasondakika
Yorum Yaz