maritbet girişmaritbet
ARKİV Türk Telekom Arena’da buluştu!

ARKİV Türk Telekom Arena’da buluştu!

ARKİV Buluşması, Kalebodur sponsorluğunda Türk Telekom Arena'da gerçekleşti

15 Mayıs 2012 Salı günü Kalebodur sponsorluğunda 18. kez düzenlenen ARKİV Buluşması, Türk Telekom Arena'da gerçekleşti. Davetliler Türk Telekom Arena'yı mimarı Mete Arat ile gezme fırsatı yakaladı.

2011 yılında ARKİV Seçkileri arasında yer alan Türk Telekom Arena, Mete Arat tarafından anlatıldı. Mete Arat kısaca kendini ve projelerini anlattı. Daha önce Stuttgart Stadyumu'nu da tasarlamış olan Arat, bu projede eski tecrübelerinden fazlasıyla yararlandığını söyledi. Hemen ardından yaklaşık 40 yıldır arkadaşı olan Coşkun Peküstün'ü tanıttı ve projenin nasıl başladığından bahsetti.
Galatasaray SK'nın stadyum projesi için herhangi bir ihtiyaç programı vermediğini dile getiren Arat, Peküstün ile birlikte programı nasıl ortaya çıkardıklarını anlattı. Kulüp mimardan sadece 2 talepte bulunmuş: 50 bin kişilik kapasite ve çatısının açılır kapanır olması. Arat stadyumların genelde düz alanlarda inşa edildiğini ve ayrıca FIFA, UEFA gibi kuruluşların özel isteklerinin bulunduğunu açıkladı. Türk Telekom Arena'nın çok eğimli bir arazide yer aldığını ve bu yüzden çok zorlandıklarını belirtti. Arat, araziye yerleşim kararlarını, tasarım kriterlerini çizerek, ders verir gibi izleyicilere aktardı.
Son yıllarda maçların cemiyet hayatının bir parçası olduğunu, bu yüzden locaların ortaya çıktığını hatta etkinlik alanları haline geldiğini ve Galatasaray SK'nın 2 kat loca istediğini söyleyen Arat şemanın hemen her stadyumda aynı olduğunu ancak burada yine topoğrafyadan faydalandıklarını sözlerine ekledi. 155 adet locanın yetmediğini ve yenilerinin yapılacağını söyledi.
Namuslu Mimari
Açılır kapanır çatının raylar üzerinde oturması gerektiğini ve bu yüzden konstrüksiyonun çok ağır olduğunu söyledi. Konstrüksiyon için maket çalışmaları yaptıklarını ve namuslu bir mimari yapmak istediklerini ifade etti ve ekledi "Form arayışına girmeden gerçek neyse onu gösterdik..." "Açılır kapanır çatıdan maliyet yüzünden mi vazgeçildi?" diye sorulması üzerine Arat "Projenin toplam maliyeti 300 milyon TL. Çatının maliyeti ise 10 milyon TL'ydi. Zaten çatının altyapısı hazırlanmış ve bu paranın bir kısmı harcanmıştı. Fakat bir futbol kulübü için çatı mı yoksa bir futbolcu mu daha önemli? diye sorulunca tabii ki aynı değerde bir futbolcu daha fazla önem taşıyor," dedi.
Arat'ın açıklamalarının ardından soyunma odası, servis koridorları, saha, localar ve VIP alanlarını da kapsayan bir stadyum turu atıldı.
ARKİV Buluşmaları Hakkında
Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından Kalebodur sponsorluğunda düzenlenen ARKİV Buluşmaları, kapalı oturumlar halinde ve belli aralıklarla organize ediliyor. Projenin mimar(lar)ının öncülük ettiği buluşmalara mimar ve benzeri disiplinlerden kişiler davet edilerek binanın tartışmaya açılması isteniyor.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mimarlık arşivi ARKİV’in tasarımı ve altyapısı yenilendi!
  • 16.10.2012 10:53

Mimarlık arşivi ARKİV’in tasarımı ve altyapısı yenilendi!

2003 yılından beri Kalebodur’un desteğiyle www.arkiv.com.tr adresinden yayınlana ...

Kalebodur sponsorluğundaki ARKİV buluşması, Buyaka AVM'de gerçekleşti!
  • 26.09.2012 08:44

Kalebodur sponsorluğundaki ARKİV buluşması, Buyaka AVM'de gerçekleşti!

22 Eylül 2012 tarihinde Kalebodur sponsorluğunda 20. kez düzenlenen ARKİV Buluşm ...

Terkos'taki Su Medeniyetleri Müzesi 2 yıldır açılmayı bekliyor!
  • 18.07.2012 12:01

Terkos'taki Su Medeniyetleri Müzesi 2 yıldır açılmayı bekliyor!

İstanbul'un önemli endüstriyel miraslarından Terkos Pompa İstasyonu, son derece ...

ARKİV Türk Telekom Arena’da buluştu!
  • 17.05.2012 16:36

ARKİV Türk Telekom Arena’da buluştu!

ARKİV Buluşması, Kalebodur sponsorluğunda Türk Telekom Arena'da gerçekleşti ...