Asansöre binerken dikkat!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçen yıl denetlediği 35 bin 983 adet malın 4 bin 72'sini teknik şartlara aykırı bulundu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçen yıl denetlediği 35 bin 983 adet malın 4 bin 72'sini teknik şartlara aykırı bulundu.
Örneğin denetlenen 1622 asansörün 666'sında bu tür hatalar ortaya çıktı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) sonuçları, piyasadaki bazı malların teknik şartları taşımadığını ortaya koydu.
1,8 milyon lira ceza
Geçen yıl eletrikli ekipman, ayakkabı, otomotiv, tekstil ve asansör gibi gruplarda 35 bin 983 adet mal incelendi. Bunların 4 bin 72 adedi teknik düzeye aykırı bulunurken, bu kapsamda 1,8 milyon liralık idari para cezası kesildi. 48 mal için ise güvensiz olduğu gerekçesiyle toplama kararı çıkarıldı.
Yüzde 35 artış var
Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre teste giren mal sayısında yüzde 35 artış var. En çok denetlenen mal grupları yüzde 30,1 ile elektrikli ekipmanlar, yüzde 23,8 ile tekstil, yüzde 13,6 oranı ile ayakkabı oldu. En fazla sorun asansörlerde görüldü. Denetlenen 1622 asansörün 956'sı belirlenen kriterlere uygun olurken. 666 adedi ise teknik şartlara aykırı bulundu. Teknik düzenlemeye aykırılık etiket, belge ve doküman eksikliklerini kapsıyor.
Güvensizlik tespiti
Yine, otomotivde 523 mal belirlenen kriterlere uygun olurken 311 adedi ise aykırı bulundu. Bu kalemdeki malların 21 adedinde ise güvensizlik tespit edildi. Güvensizlik ürünün test muayenesi ile tehlikeli olduğunun tespit edilmesi olarak değerlendiriliyor.
Prizlerde yangın riski
Geçen yıl hakkında toplatma kararı alınanlar; işlevini yerine getiremeyen, hatalı işaretlenmiş farklı marka ve modellerde gaz detektörleri, tehlikeli bölümlerine el ile ulaşılabilir tavan armatürü, elektrik şoku ve yangın riski taşıyan farklı markalarda çoklu prizler gibi mallardan oluştu.
Yerli üreticiye koruma
Denetim sonuçlarını değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu faaliyetlerin hem firmalar arasındaki haksız rekabetin önlenmesi hem yerli malların ithallere karşı korunması açısından önemli olduğunu söyledi. Ergün, şunları söyledi: "Bakanlık olarak yürüttüğümüz en önemli görevlerimizin başında, sanayi ürünlerinin güvenliği ve teknik mevzuatına uygunluğuna yönelik gerçekleştirdiğimiz piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri geliyor. Ayrıca halkımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden mallara asla geçit vermeyeceğiz."
Erdoğan Süzer/Bugün Gazetesi
Yorum Yaz