Asma Köprü'nün faydaları neler olacak
"İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü", körfez geçiş süresini 6 dakikaya, İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate düşürecek.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yap-işlet-devret modeliyle tek seferde hayata geçirilecek en büyük projesi Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nda OTOYOL A.Ş. ile anlaşmaya varılan Japon IHI-ITOCHU konsorsiyumu tarafından yapılacak "İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü", körfez geçiş süresini 6 dakikaya, İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate düşürecek.
İzmit Körfezi'ni kuzey kıyısındaki Dilovası'ndan, güney kıyısındaki Hersek Burnu'na bağlayacak asma köprünün uzunluğu yaklaşık 3 kilometre olacak. Dünyanın en uzun asma köprü projelerinden biri olma özelliğini taşıyan proje ile hali hazırda karayolu ile 1 saat 10 dakika, feribot ile 60 dakika olan Körfez geçiş süresi 6 dakikaya inecek. Proje bedeli yaklaşık 1,1 milyar dolar olan köprünün, 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, 9 Nisan 2009 tarihinde gerçekleştirilen ihale süreci sonucunda Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu tarafından verilen 22 yıl 4 aylık teklif (yapım işletme), en iyi teklif olarak belirlendi.
İhaleyi kazanan konsorsiyumun ortak firmaları tarafından 20 Eylül 2010 tarihinde Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları dahil) otoyol projesinin yap-işlet-devret modeli ile finansmanının temini, projelendirilmesi, yapımı, bakımı, onarımı, işletilmesi ve işletme süresi sonunda devir işlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla OTOYOL Yatırım ve İşletme A.Ş. kuruldu, 27 Eylül 2010 tarihinde Karayolları Genel Müdürlüğü ile projenin sözleşmesi imzalandı.
Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan Marmara ve Ege belgelerini birbirine bağlayacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İstanbul-İzmir arasındaki mevcut devlet yoluna göre güzergahı yaklaşık 140 kilometre civarında kısaltacak ve 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3,5-4 saate indirecek. Projenin bu özellikleri ile yılda yaklaşık 870 milyon TL tasarruf sağlanması öngörülüyor.
377 kilometresi otoyol ve 44 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğa sahip olacak proje kapsamında toplam 18 bin 212 metre uzunluğunda 31 adet viyadük, toplam 5 bin 142 metre uzunluğunda 2 adet tünel,
199 adet köprü, 21 adet gişe alanı, 8 adet bakım işletme merkezi, 7 adet servis alanı ve 7 adet park alanı bulunacak.
Yapım ve işletmesi için 22 yıl 4 aylık teklif verilen projenin büyüklüğü, finans maliyetleri hariç, 6,5 milyar dolarlık yatırım maliyeti ile 50 ülkenin yıllık bütçesinden fazla olacak.
Güzergahtan doğrudan ve dolaylı olarak 18 şehrin fayda sağlaması ve proje kapsamında çok geniş bir istihdam sağlanması planlanan proje, şu anda Avrupa ve dünyanın sayılı büyüklükteki projelerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Proje tamamlandığında halen İstanbul'dan 2,5-3 saat olan Bursa ulaşımı 1 saate, İstanbul'dan 8-10 saat olan İzmir ulaşımı da 3,5-4 saate ve Eskişehir ulaşımı 2-2,5 saate inecek. Proje ile ayrıca Anadolu'ya açılan Gebze–İzmit aksının trafik yükü yüzde 30 nispetinde azalacak.
Projenin gerçekleştirilmesi için kamu kaynaklarından yeterli fonun ayrılmasının artık mümkün olamayacağı ve bir an önce projenin hayata geçirilmesi amacına uygun olarak, uluslararası arenada sıklıkla tatbik edilen yap-işlet-devret modeli bu projede tercih edildi. Proje tamamlandığında, güzergah üzerinde yer alan Balıkesir ve Manisa'nın, İstanbul ve Bursa çevresindeki bölge kapasitesinin üzerine çıkmış olan sanayi yatırımlarının yeni çekim alanı olması bekleniyor. Güzergah üzerinde yer alan Manisa ve Balıkesir ili ile güzergah çevresinde yer alan Eskişehir–Bozüyük–Bilecik bölgesinin gelişmekte olan sanayileşmesine ilave katkı sağlayacak olan otoyol, bu bölgede yeni yatırımların da önünü açacak.
Gebze-Orhangazi-Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu'nun yapılmasıyla Edirne-Kınalı-İstanbul-Ankara Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu ile birleşerek Marmara Bölgesi Ege Bölgesi'ne otoyol ağıyla bağlanmış olacak. Taşıt işletme giderlerinin artmasından (artan yakıt tüketimi, araç bakım ve onarım giderleri gibi) oluşan ekonomik kayıplar ortadan kalkacak. Trafik sıkışıklığının neden olduğu emisyon artışları ve gürültü kirliliği gibi çevresel faktörler en aza indirilecek. Mevcut yolun geometrik standardının yetersizliğinden kaynaklanan trafik kazalarının azalması sağlanacak. Proje tamamlandığında özellikle büyük turizm potansiyeli olan Antalya ulaşımı, Körfez Köprüsü'nden sonra Bursa güzergahını takip ederek Sakarya üzerinden gelen güzergah ile Bozüyük'te kesişecek.
- Etiketler:
- asma köprü
- körfez
Yorum Yaz