Atlas Group, Arabistan’da Mekke Gate projesine imza atıyor
Türkiye’de başarılı çalışmalara imza atan Atlas Group Suudi Arabistan’da yapımına başlanacak olan “Mekke Gate Projesi” ile 128 bin konut inşa edecek
Toplamda 2 milyar dolarlık bu projenin iki etaplık kısmına imza atacak olan Atlas Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ceylan Yabancı ortakları ile birlikte çok yakında projeye başlayacaklarının müjdesini verdi. Proje kapsamında inşa edilecek daireler dünya genelinde satışa sunulacak. Mekke Gate projesinin Harem Bölgesi'nde yer alması nedeni ile Müslüman olmayanlar burada yaşayamayacaklar. Toplamda 20 etaptan oluşan Mekke Gate projesinde üniversiteler, oteller, iş merkezleri, spor kompleksleri, yeşil alanlar yer alıyor. Mekke ile Medine arasındaki hızlı tren inşaatı devam ediyor. Mekke Gate projesine ulaşım hızlı trenle sağlanacak. Kabe'ye sadece 13 kilometre uzaklığında ki bu projede 24 süreyle servisler çalışacak. Mekke Gate projesi, harem sınırları içinde toplam 8.9 milyon metrekarelik bir alana kurulurken Mekke içindeki diğer projelerle de entegre olarak hayata geçirilecek. Yeni şehrin iki etabını Atlas Group yapacaktır.
Nisbetiye On projesi ile sektöründe büyük bir başarıya imza atan Atlas Group 2014 yılında yeni projelere imza atmaya hazırlanıyor. Atlas Group, 2014 yılının ilk aylarında Bodrum Yalıkavak'ta 62 bin metre kare üzerinde yeni bir projeye ve Sakarya Karasu'da 4000 dönümlük arazi üzerinde bir organize sanayi inşa etmeye hazırlanıyor. Atlas Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ceylan yaptığı sektörel değerlendirmede, “İnşaat sektörü ülkemiz için lokomotif sektör. Özellikle ülkemiz içinde ve yurt dışında başarılarımız tüm dünyada adından söz ettiriyor. Her yurt dışı gezimizde daha çok övgü alıyoruz. İnşaat sektörünün ekonomiye sağladığı katma değeri daha da artırmamız gerekiyor.” dedi.
Mehmet Ceylan'ın ülke ve dünya inşaat sektörü hakkında şunların altını çizdi:
“Türk mermerini Çin'den alıyoruz
Artık sıra inşaat malzemeleri ve alt yapıda kullandığımız malzemeleri ülkemizde üretmemizde. Sektörde yaklaşık yüzde 50 ile 60 oranında yurt dışı bağımlılığı var. Bunu tersine çevirerek ülkemize kazandırmalıyız. Örneğin ülkemizin mermeri 100 dolara Çine gidiyor. Çin mermeri 5 parçaya bölüyor ve bize her parçayı 100 dolara satıyor. Bu ve benzeri malzemeleri Türkiye'de kullanılır hale getirebilmeyi başardığımız anda çok ciddi manada ekonomimize katkı sağlamış olacağız. İnşaat sektöründe rüştünü ispatlayan Türk işadamları inşaatın içinde ki diğer alanlarda iş birliği yaparak ve yurt dışına çıkan bütün parayı ülkemize kazandırmalıdır. Ortalama 270 kalem üründe Ar-Ge çalışmaları artırarak yeni markalar oluşturmalıyız.
İstanbul 5 yıl içinde kendi değerine kavuşacak
İstanbul inşaat sektöründe her geçen gün yıldızlaşıyor. Bu gelişme beraberinde dünyada en önemli şehirlerin arasında yer almasını sağlıyor. Gayrimenkul ve inşaat sektörü açısında düşündüğümüzde rakamsal değerler hala arzu edilen değerlerde değil. Şu an metrekare fiyatları maksimum 15 bin dolar dolaylarında bu rakam Londra'da 45 bin dolar Paris'te 30 bin dolardır. Bu nedenle İstanbul'u Paris, Londra, Moskova, Tokyo gibi dünya şehirleri ile karşılaştırmalı ve şehir kimliğimizi onlara göre geliştirmeliyiz.
Green kart sistemi Türkiye'de uygulanabilir
Mütekabiliyet yasası önemli bir sayfa açtı. Şimdi bu sayfayı daha geliştirerek yurt dışından ülkemize sermaye gelişini büyütmemiz gerekiyor. Mütekabiliyetin devam adımlarında Amerika'da uygulanan Green Kart modeli uygulanabilir. Türkiye'ye duyulan güven artarken yurt dışı satışları büyük ölçülere ulaştı. Bunun sonraki adımları da doğru bir sistem üzerine oturursa hem konut kalitesi hem de sektörün gelişimi hızlanır.
Üretimde başarılı tasarrufta başarısız bir ülkeyiz
Bir sistemi oluştururken yaptıklarınız çok önemli. Değiştirme ve dönüştürme maliyetlerini düşündüğünüzde enerji tasarrufu yapının inşa edilmesi sürecinde olmalı. Türkiye'de iş yapan bütün insanların kendisi ve ülkesi için tasarrufu düşünmesi gerekir. Enerji bağımlılığı bütün alanlarda çok büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'nin yıllık yaklaşık olarak 25-30 milyar dolar enerji gideri var. Doğru devlet politikaları ve işinin ehli iş adamları ile inşaat konusunda tasarrufa dayalı bir sistem uygulansa yıllık yaklaşık olarak 5 milyar dolar tasarruf etmek mümkün.
Yapı kalitesi dünya standartlarında birinci unsur
İnşaat konusunda yakın geçmişimize baktığımızda yapı kalitesinin ne kadar kötü olduğunu gördük. İstanbul çok büyük ve acı bir deprem atlattı. Bundan alınan dersler yapı kalitesine dair büyük bir gelişim sağladı. Artık yapılarımız çok kaliteli olmaya başladı. Özellikle metropol kentlerde marka projelerle büyük adımlar atıldı. Çevresel faktörleri içine alan bir yaşama kültürü üretiyoruz. Bu kültür çeşitlendiğinde ortaya başarılı bir sektör ve ülkesi için lokomotif bir ekonomik varlık çıkacaktır.”
Yorum Yaz