Avrasya Tüneli'nin yola çıkış hikayesi!
Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım tarafından açılacak olan Avrasya Tüneli'nin hikayesi 2006'ya dayanıyor.
2006 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu, Avrasya Tüneli'nin güzergah seçimi ve fizibilite çalışmalarını belirledi. 30 Aralık 2006 tarihinde İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi adıyla ihale ilanına çıktı. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle rekabete dayalı yapılan uluslararası ihale, 30 Haziran 2008'de gerçekleştirildi. İhaleyi, Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) kazandı.
26 Şubat 2011 tarihinde temeli atılan dev projenin 24 yıl 5 ay süreyle işletmesi Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.'de (ATAŞ) olacak.
1 milyar 245 milyon dolar ile tamamlandı
Temeli atıldığı günden bu yana heyecan ve merakla beklenen proje, İstanbul Boğazı'nı deniz tabanı altından karayolu tüneli ile birleştiriyor. 1 milyar 245 milyon dolarlık maliyetle inşa edilen Avrasya Tüneli, Anadolu Yakası'ndaki E-5 Karayolu ile Avrupa Yakası'nda tarihi yarımadadaki Kennedy Caddesi'ni (Sahil Yolu) birbirine bağladı. Böylelikle Kazlıçeşme'den Göztepe'ye doğru yaptığınız yolculuğun geçiş süresi 100 dakikadan 15 dakikaya indi.
Medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul'da Asya ile Avrupa arasındaki en hızlı kara yolu bağlantısını sağlayan Avrasya Tüneli'ne Asya Yakası'nda Koşuyolu'ndan, Avrupa Yakası'nda ise Kumkapı'dan girilecek.
En az 127 yıl dayanıklı beton!
Yenilikçi teknolojilere sağlık akıllı altyapısıyla dikkat çeken Avrasya Tüneli, deniz suyu ile temas etmiyor. Yapımında ileri teknoloji ürünü tünel açma makinesi kullanılan Avrasya Tüneli, en az 127 yıl tasarım ömrüne sahip beton bloklar ile oluşturuldu. Yüksek dayanımlı su geçirmez beton blok teknolojisi kullanıldı. Tünel yapısı yangın zarar görmeyecek ve su sızdırmayacak şekilde tasarlandı.
Çift şerit gidiş ve geliş olmak üzere 2 katlı karayolundan oluşan Avrasya Tüneli'nde depreme dayanıklı sismik teknoloji kullanıldı. Tünel boyunca gün ışığına en yakın aydınlatmayı sağlayan özel LED aydınlatmayla yolcular güvenli bir sürüş deneyimi yaşayacak.
Avrasya Tüneli, Asya yakasında elektrik kesildiği takdirde Avrupa'dan, Avrupa yakasında elektrik kesildiğinde ise Asya'dan güç sağlıyor. Şehir genelinde bir kesinti yaşanması durumunda devreye giren güçlü jeneratör sistemi yolculuğun güvenli bir biçimde devamı için çalışacak.
Tüm güvenliği kontrol merkezi sağlayacak
Tünel için Asya kıtasında tam donanımlı bir kontrol merkezi oluşturuldu. Bu merkez herhangi olağanüstü bir durum karşısında uygulanacak tüm tedbirler önceden uzmanlar tarafından belirlendi. 100 kişilik uzman Avrasya Tüneli ekibi, size yolculuğunu boyunca yardım etmeye hazır olacak. Kapalı devre kamera, algılama ve uyarı sistemleri güzergahı 7/24 izleyerek en küçük olumsuzluğu anında uzman personele bildiriyor. Mobil telefonlar, acil durum telefonları, kamu anons sistemi ve kapalı devre radyo yayın imkanıyla tünel içinde kesintisiz iletişim imkanı oluşturuldu.
Avrasya Tüneli'ni kimler kullanamaz?
Avrasya Tüneli'ni yayalar, bisikletler, motosikletler ve 2 metre 80 cm'den yüksek araçlar kullanamayacak. Sadece otomobil ve minibüs gibi hafif araçların kullanımına uygun olan tüneline HGS ve OGS sistemleri entegre edildi. Tünel içinde araçlar tarafından arıza durumlarında kullanılmak üzere her 600 metrede bir emniyet cepleri mevcut.
200 metre aralıklarla erişebileceğiniz yangına dayanıklı acil durum odaları katlar arası geçişe olanak sağlıyor.
Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti ne kadar
Maksimum hızın 70 kilometre olduğu Avrasya Tüneli'nden geçiş ücretleri otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler için ise 6 dolar + KDV şeklinde açıklandı. İlk etapta 07.00 - 21.00 saatleri arasında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli'ni günlük ortalama 100 bin aracın kullanacağı tahmin ediliyor.
Yorum Yaz