maritbet girişmaritbet
Avrupa Proje Yönetimi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın torba yasasını masaya yatırdı!

Avrupa Proje Yönetimi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın torba yasasını masaya yatırdı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamuoyunda çok tartışılacak muhtemel, İmar Kanunu, Mera ve Orman Kanunu ile Kıyı Kanunu’nda değişiklikler içeren Torba Yasa Taslağı hazırladı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamuoyunda çok tartışılacak muhtemel, İmar Kanunu, Mera ve Orman Kanunu ile Kıyı Kanunu'nda değişiklikler içeren Torba Yasa Taslağı hazırladı. Yeni taslağa göre kıyılara yeni bir imar affı getirilecek. Sahillerde 10 metreye kadar yapılaşmaya izin çıkacak. Evinin değeri artan devlete para ödeyecek. Site ve AVM'lerde mescit zorunlu olacak.

92'den önce yapılan kaçak yapılara af

Yasa taslağının en tartışmalı hükümlerinden biri kıyalarda 1992 yılına kadar yapılmış kaçak yapılara af getirmesi oldu. yasa taslağı, özellikle kıyı ve sahil şeridinde 11 Temmuz 1992 tarihinden önce inşa edilmiş yapıların korunmasını ve bunlara yapı ruhsatı verilmesini öngörüyor. Taslağın bu haliyle yasalaşması halinde, özellikle Bodrum, Antalya, Marmaris gibi turizm bölgelerinde çok sayıda yapı kaçak olmaktan kurtulacak, bu yapılara af getirilmiş olacak.

Kıyılar doldurulacak santral yapılabilecek

Kıyı Kanunu'nun “Yapı yasağı ve kıyıda yapılacak yapılar” başlıklı kıyıları koruyucu ve yapıları yasaklayıcı hükümleri genişletilerek, mevcut yasaya “Ulaşıma yönelik yapı ve tesisler ile park ve açık alan düzenlemeleri, üretim, teşhir, pazarlama, depolama ve yetiştirme tesisleri kamu kurum ve kuruluşlarında işletilen akaryakıt istasyonları ve enerji tesisleri” de eklendi. Böylece hükümet, yasal olarak da bir engel kalmayacağından kıyılara büyük depolar, istasyonlar ve en önemlisi enerji santralleri kurabilecek. Bu düzenleme, özellikle hükümetin nükleer santral projeleriyle ilişkilendiriliyor. Yine aynı taslakta, kıyıları doldurma ve bu alanı kullanma hakkı genişletilirken, Şehircilik Bakanlığı'nın yetkisi genişliyor.

Silahlı Kuvvetlerin arazileri Maliye'ye

Torba yasa taslağının da askeri bölgelerle ilgili de radikal bir düzenlemeye gidiliyor.Askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ile ülke güvenliği ile doğrudan doğruya ilgili TSK'ya ait harekat ve savunma amaçlı yerlerin, Hazine ya da özel idarenin teklifi de olsa hiçbir şekilde belediyelere devredilmesi mümkün olamıyordu. Yeni taslakta ise, askeri yerlerin hariç olmasını sağlamayan hükmü kaldırıyor. Böylece “askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ile ülke güvenliği ile doğrudan doğruya ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait harekat ve savunma amaçlı yerler” de aynı prosedürle belediyelere devredilebilecek.

Meralar kentsel dönüşüme açılıyor

Bir veya birkaç köye ve beldeye hayvanlarını otlatmaları ve otundan yararlanmaları için tahsis edilen araziler, yeni taslakla birlikte kentsel dönüşüm için rezerv alan oluşturmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “kamu yararı” kararı alınarak, 15 gün içinde bu alanların mera vasfının değiştirileceği ve ilgili kurum ile kuruluşlara devredileceği, hüküm altına alınıyor.

Değeri artan evden ekstra yüzde 45 pay

Yeni taslağa göre yapılan yatırımlarla bir bölgedeki taşınmazlarda değer artışı olursa, o bölgede taşınmazı olan vatandaşlardan, artan değerin yüzde 45'i kadar para alınacak. Değer artış payı denilen bu paranın yüzde 30'unu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alacak. Geri kalan yüzde 70'i plan değişikliğini onaylayan idareye aktarılacak. Ancak eğer plan büyükşehir belediye sınırları içindeyse, bu tutar büyükşehir belediyesi ve ilgili ilçe belediyesi arasında eşit olarak paylaştırılacak. Eğer değer artışına yol açan plan değişikliği bakanlıkça onaylanmışsa, değer artış payının tamamı bakanlığa ödenecek.

Site ve AVM'lere zorunlu mescit

Yasa taslağının dikkat çekici hükümlerinden biri de çok konut içeren sitelerde, mescit kurma zorunluluğu getirilmesi. Taslak bu haliyle yasalaşırsa, bağımsız bölümü 100'den fazla olan konut kullanım alanlarında, park ve spor alanı gibi mescit kurma zorunluluğu getirilmiş olacak.

50 metrelik kıyı çizgisi 10'a iniyor

Bugüne kadar çok tartışma yaratan benzer düzenlemelerin Anayasaya aykırılık nedeniyle yüksek mahkemeden dönmesine rağmen, söz konusu taslakta radikal bir adım atılarak, sahil şeridi imara açılıyor. Mevcut Kıyı Kanunu'nda, “Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir” hükmü değiştirilerek, yeni taslakta sahil şeridinde, kıyı kenar çizgisine 10 metre mesafede yapılaşmaya izin veriliyor.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...