Bahar Davosu artık İstanbul’da yapılacak!
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Hükümetle İlişkiler Bölümü Başkanı Borge Brende, 3.5 yıl önce Davos zirvesinde patlayan ‘One minute’ krizinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile WEF Başkanı Klaus Schwab’ın geçen yıl yaptığı iftar yemeğinde aşıldığını açıkladı
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Hükümetle İlişkiler Bölümü Başkanı Borge Brende, 3.5 yıl önce Davos zirvesinde patlayan ‘One minute' krizinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile WEF Başkanı Klaus Schwab'ın geçen yıl yaptığı iftar yemeğinde aşıldığını açıkladı. Brende, geleneksel hale getirmeyi planladıkları İstanbul zirvesi için ‘Bahar Davos'u ismini düşündüklerini söyledi.
DÜNYA Ekonomik Forumu (WEF) Hükümetle İlişkiler Bölümü Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Borge Brende, 2009'da Dünya Ekonomik Forumu'nda ekstra söz hakkı alamayınca ‘One minute' diyerek, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e cevap veren, sonrasında ‘Daha da Davos'a gelmem' diyerek toplantıyı terk eden Başbakan Tayyip Erdoğan'la, Davos arasındaki buzların nasıl eridiğini anlattı.
Oldukça hareketli geçen Dünya Ekonomik Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi'nden sorumlu olan Brende, Başbakan Erdoğan ile Schwab'ın İstanbul zirvesine yönelik kararın geçtiğimiz yaz birlikte yaptıkları bir iftar yemeğinde alındığını söyledi. Dünya Ekonomik Forumu'nun İstanbul'da ilk zirvesini aslında 1970'lerde düzenlediğine işaret eden Brende, “Yani aramızda çok uzun bir hikaye var” dedi.
İftar sofrasında
İstanbul Zirvesi'nin perde arkasının WEF Başkanı Schwab'ın geçen yaz İstanbul'a yaptığı ziyarete dayandığını dile getiren Brende, şöyle konuştu: “Başbakan Tayyip Erdoğan'la, Profesör Schwab geçtiğimiz Ramazan ayında bir iftar yemeğinde bir araya geldi. Bu iftarda, WEF'in tarihinde ilk defa Avrupa, Orta Asya, Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın bir araya geleceği bir bölgesel zirveyi İstanbul'da yapma kararı aldılar. Schwab ile Erdoğan daha sonra AB Bakanı Egemen Bağış ve Cüneyd Zapsu ile bir araya geldiler. Bu iki ismin de gelişmelerde büyük katkısı oldu.”
İstanbul'u biz istedik
Brende, Dünya Ekonomik Forumu olarak, zirvenin İstanbul'da yapılmasını kendileri istediklerini belirterek, şöyle devam etti: “İstanbul'da bir toplantı yapılmasını arzuluyorduk çünkü İstanbul doğunun en batı noktası ve batının en doğu noktası olmasının yanısıra, bölgedeki yeni demokrasilerin buluşma noktası. Türkiye onlar için bir ilham kaynağı. Körfez ile giderek artan bir işbirliğine sahip ve Kafkasya ve Arap dünyası için de önemli bir ülke. WEF, 42 yıllık tarihinde ilk defa İstanbul'da zirve düzenledi. Buluşmak için İstanbul'dan daha iyi bir nokta yok.
Davos dışında ilk
WEF'in yıllık toplantılarını anlatırken, her yıl aynı noktada buluştukları tek yerin Davos olduğunu vurgulayan Brende, şunu söyledi: “Altı yıldır her yaz Çin'de zirve düzenliyoruz. Her yıl bir Latin Amerika ülkesinde, Latin Amerika bölgesel toplantısını yapıyoruz. Hindistan'da Hindistan, Asya'da Asya, Kuzey Afrika'da Kuzey Afrika toplantısı yapıyoruz. Hindistan, ülke zirvesi yaptığımız tek ülke. Çin'i dahil ettiğimizde bile her yıl gittiğimiz tek yer Davos. Çünkü Çin'de de, her seferinde ayrı şehirlerde toplanıyoruz. İstanbul hakkında sıra dışı olan diğer bir unsur da Davos dışında zirvenin düzenli yapılacağı ilk şehir olacak olması.”
Mega bölgesel zirve
İSTANBUL Zirvesi'ne katılımın, bölgesel zirvelere kıyasla benzersiz olduğuna işaret eden Brende, şöyle konuştu: “Katılımcılardan gelen tepkiler çok olumlu, herkes ‘Yeniden gelmek istediğini' dile getiriyor. Biz de yazın ilerleyen döneminde Bakan Bağış'la bunun pratik takibini yapacağız. Benim Bağış'la konuşmalarımdan çıkardığım kadarıyla Türk hükümetinde, Dünya Ekonomik Forumu'nu İstanbul'da yeniden düzenlemek konusunda oldukça olumlu bir hava var. Biz en az iki yılda bir İstanbul'da Orta Asya, Rusya, Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika'nın bir araya geldiği bir ‘Mega Bölgesel Zirve' düzenlemek istiyoruz. Adı ‘Bahar Davos'u olabilir.”
Zirvenin sembolü Boğaz Köprüsü
BOĞAZ manzarasından çok etkilendiklerini dile getiren Brende, şunu söyledi: “Boğaz'daki dev köprüler de teması ‘Dönüşümdeki bölgeleri köprüleme' olan bu zirvenin sembolleri gibiydi. Arap dünyası, Arap baharı nedeniyle dönüşüm geçiriyor; Avrupa'nın Euro krizi nedeniyle muazzam bir dönüşümün ortasında olduğunu görüyoruz; Rusya, Rus kışından geçti.”
Erdoğan'ın gelmesini isteriz
BRENDE, “Başbakan Erdoğan 2013 Davos zirvesine gelecek mi?” sorumuzu ise şöyle yanıtladı: “İstanbul'da yapılan bu zirve pek çok açıdan bir ‘Mini Davos' oldu. Biz Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta olmasını tabii çok isteriz. Kendisi seçkin bir hükümet başkanı ve birçok jeopolitik meselede önemli liderlik rolü oynuyor. Erdoğan'ın ilgi uyandıran bir hikayesi var.”
Buz değil en güneşli yüzü
DAVOS ile Türkiye arasındaki buzların erimesine yönelik ise Brende, “Türk misafirperverliği dünyanın her yerinde biliniyor. Biz burada çok sıcak karşılandık, Profesör Schwab da öyle. Burada herhangi bir soğukluk siz hissetiniz mi? Tam tersine İstanbul en güneşli ve güzel yüzünü gösterdi” diye konuştu.
G-20'ye 7 özel tim gidecek
GLOBAL CEO'lardan oluşan yedi özel timin, Los Cabos'ta G-20 liderlerini bilgilendireceklerini anlatan Brende, “Bu raporları hazırlayan timler, bu zirveden gelen önerilerle birlikte Los Cabos'tan önce raporlarına son şeklini verecekler” dedi.
Hülya Güler-Merve Erdil/Hürriyet
Yorum Yaz