BAKANLIĞIN YETKİLERİ YİNE GENİŞLETİLDİ
Hükümetin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkileri bir kez daha genişletildi.
Bir ay önce, her türlü etüt, harita, her tür ve ölçekteki çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını, parselasyon plan ve değişikliklerini yapma ve ruhsat verme yetkisini üstlenen Bakanlık, dün Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle ‘işyeri açma' ve ‘çalışma ruhsatı verme' yetkisini de aldı.
Bakanlık, 17 Ağustos'ta yapılan değişiklikle, “devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan veya mülkiyeti Hazine'ye ait olan arazilerdeki kişilere ait olan taşınmazlar üzerinde yapılacak yatırımlara ilişkin olarak hazırlattırılan ancak yetkili idarelerce 3 ay içerisinde onaylanmayan planları 3 ay içinde yetkili idarelerce ruhsatlandırma yapılmaması halinde re'sen ruhsat ve yapı kullanma izni vermek' ile görevlendirilmişti.
Bakanlığın, 3 ay içinde onaylanmayan yapı ruhsatlarına re'sen izin verebilecek olmasına büyük tepki gösteren sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimlerin by-pas edildiğini, bakanlığın bir tür “Türkiye Belediyesi”ne dönüştürüldüğünü belirtmişlerdi. Ancak sözkonusu tepkiler işe yaramadı. Dün KHK'de yapılan bir değişiklikle Bakanlığın söz konusu yetki alanı daha da genişletilerek, Çevre Bakanlığı'na ‘işyeri açma' ve “çalışma ruhsatı verme” yetkisi de verildi.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin düzenlemelere göre, bu yetkiye sahip idareler, “Belediye sınırları ve mücavir alanlar dışı ile kanunlarda münhasıran il özel idaresine yetki verilen hususlarda il özel idaresi, Büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanlar içinde büyükşehir belediyesinin yetkili olduğu konularda büyükşehir belediyesi, Bunların dışında kalan hususlarda büyükşehir ilçe veya ilk kademe belediyesi, Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye ve OSB sınırları içinde organize sanayi bölgesi tüzel kişiliği” olarak sayılıyor.
TMMOB ve Şehir Plancıları Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilerinin artırılması ve her türlü plan ve ruhsatlarda yetkilendirilmesine tepki göstermiş, kararnameyle, belediyelerin yüzde 70'inin denetim dışına çıkarıldığını savunurken, öte yandan, yerel yönetimlerin plan yapma, yaptırma, onaylama, proje onaylama, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi gibi görev ve yetkilerine el konulduğunu öne sürmüştü. Oda, bakanlığın bu haliyle ‘Türkiye belediyesi' olmaya çalıştığını savunmuştu.
Vatan
Yorum Yaz