Barış Onay: Yapı Fuarı artık gelenekselleşti!
Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, bu yıl 35'incisi düzenlenen YapıFuarı-Turkeybuild İstanbul'un artık geleneksel bir hal aldığını belirterek, "Bunun en büyük sebebi sektörün içinde olan bir kurum olarak bu fuarı organize etmemiz" dedi
Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, bu yıl 35'incisi düzenlenen YapıFuarı-Turkeybuild İstanbul'un artık geleneksel bir hal aldığını belirterek, "Bunun en büyük sebebi sektörün içinde olan bir kurum olarak bu fuarı organize etmemiz" dedi.
Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul'un bölgedeki en önemli yapı fuarlarından biri haline geldiğinin altını çizen Yapı Endüstri Merkezi (YEM) Genel Müdürü Barış Onay, bu yıl 2-6 Mayıs tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezinde 35'incisi düzenlenen fuarın artık geleneksel bir hal aldığını söyledi.
Yapı FuarınınTürkiye'deki ilk birkaç ihtisas fuarından biri olduğuna değinen Onay, organizasyonunu üstlendikleri bu fuarın bunca zamandır aralıksız sürmesinin ardında, YEM'in sektörün içinde olmasının ve sektörü çok iyi tanımasının olduğunu bildirdi. Bu sene olduğu kadar sektörün 4-5 yıllık ihtiyacını da öngörebildiklerini belirten Onay, "1978 yılından beri YEM tarafından düzenlenen Yapı Fuarları'nın bugüne dek gelmesinin en büyük sebebi, bizim uzmanlığımızın fuarcılık olmaması. YEM'in çalışma alanı yapı sektörü. Dergi ve kitap da yayınlıyoruz, etkinlikler de yapıyoruz. Fuarcılık da faaliyetlerimizden bir tanesi. Fuarcılık sektörüne de saygım büyük ama bugün belli altınlarda fuarlar düzenleniyorken yarın anlaşma sağlanamazsa bu fuarların devamı gelemiyor. Yapı Fuarı'nın geleneksel hale gelmesinin en büyük sebebi de sektörün içinde olan bir kurum olarak bu fuar organize etmemiz" diye konuştu.
50ülkeden bin 100 katılımcı
Moskova, Münih ve Dubai ile birlikte İstanbul'da düzenlenen Yapı Fuarı'nın, bölgedeki enbüyük yapı fuarlarından biri olduğuna işaret eden Onay, bu yıl fuara 50 ülkeden bin 100 katılımcının iştirak ettiğini aktardı. Fuarı 2011 yılında 111 binkişinin ziyaret ettiğini ve doluluk oranının maksimumum düzeyde seyrettiğini açıklayan Onay, bu sene de beklenen ziyaretçi sayısının aynı düzeyde olmasını beklediklerini dile getirdi. Yapı Fuarı'nın aynı zamanda katılımcılar için birihracat kapısı olduğunu belirten Onay, her firmanın ihracattan sorumlu bir yetkilisinin de fuarda bulunmasını tavsiye etti.
Fuar etkinlikleri çerçevesinde bu yıl ikincisi yapılacak Konuk Ülke projesine Almanya'nın davetli olduğunu söyleyen Onay, şöyle devam etti: "İlkini, geçtiğimiz yıl Rusya ile başlattığımız Konuk Ülke projesine bu yıl Almanya ile devam ediyoruz. Bu proje uyarınca fuar öncesi Türkiye'de bir Alman yatırımı olmanın nasıl olduğu, Alman yatırımcılarla nasıl iş yapıldığı, Türk ve Alman yatırımcıların üçüncü ülkelerde birlikte nasıl iş yapabilecekleri gibi temaların işlendiği,iki ülkeden gelen konuşmacıların söz aldığı bir oturum yapıldı. Bu oturumaTürkiye'deki bazı dev Alman firmalar da çağrıldı. İş forumu içinde de konuk ülke Almanya bir günlük toplantı halinde kullanılacak, fuar sırasında Alman firmalar ve Almanya'da faaliyet gösteren Türk firmalar sunumlar yapacak. Konuk ülke olarak Almanya'yı seçmemizin sebebi ise son yıllarda Avrupalı firmalarınTürkiye'yi tercih etmesindeki artış. Avrupa'dan Türkiye'ye yabancı yatırım konusunda ilgi artışı gözlemliyoruz ve bu kıtada en çok ticaret yaptığımız ülkede Almanya."
Yapı Fuarı etkinlikleri içinde ilk kez bu yıl 'İnşaat Forumları' adı altında bir dizi organizasyona imza attıklarını kaydeden Onay, mevcut pazarlarda Türk yapım alzemeleri sektörünün hakim konumunun güçlendirilmesi ve ihracat pazarlarında yeni fırsatlar yaratılması amacını taşıyan bu forumları, Krasnodar Rusya'da, Sofya Bulgaristan'da ve Moskova'da gerçekleştirdiklerini aktardı.
Özellikle fuar dönemlerine denk getirdikleri bu forumlar esnasında Türk firmaların yabancı firmalarla tanışma imkânı yakaladığını belirten Onay, "Bizler forumlarda kendimizi tanıtıp firmalarımıza dış pazarlarla iş yapma imkânı sunarken, tanıştığımız yabancı firmaları da Turkeybuild İstanbul'a davet ettik" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin son yıllarda bölgede etkisini artırmasıyla birlikte Turkeybuild İstanbul'un daöneminin giderek arttığını ifade eden Barış Onay, "Yapı sektörü,Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri ve Yapı Fuarı da Türkiye'nin alanındaki en önemli fuarı. Yapı sektörü, her ne kadar uluslararası karakterleri olsa da, esasen yerele bağlı bir sektör. Yatırımı yere yaptığınız için bulunduğunuz coğrafyanın şartlarına çok bağlı ve dolayısıyla iç dinamikleri kuvvetli ülkelerin yapı sektörleri de kuvvetli oluyor. Bölgemize baktığımızda iç pazarı bizim kadar kuvvetli bir ülke yok. Romanya'dan Irak'a, Türkiye'nin kendi bölgesinde en önemli yapı sektörüne sahip ülke konumunda olmasının arkasında, Türkiye'nin sahip olduğu 70 milyon nüfus ve yıllık 600 bin konutihtiyacı var" diye konuştu.
Türk yapı sektöründe inanılmaz büyümelerin vedaralmaların gözlendiğini vurgulayan Onay, sektöre girmenin kolay olmasından dolayı istikrar yaşanamadığını ve kırılgan bir yapıya sahip olduğunu bildirdi. Ekonominin biraz iyi gittiği dönemlerde farklı sektörlerdeki yatırımcıların ve biraz parası olanların yapı sektörüne geçtiğine işaret eden Onay, en ufak birkriz anında bilmediği işi yapanların battığım ve daha regüle bir yapı için önlemlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
"YEM, sektörün bilgi merkezi"
YEM'in,yapı sektörünün bilgi merkezi olduğunu söyleyen Barış Onay, kurumun 1968yılında bu maksatla kurulduğunu ifade etti. Kendilerini bu sektörde tarafolarak görmediklerine değinen Onay, "Yapı sektörünün bir tarafında inşaat malzemesi üreten insanlar, sanayiciler var, bir tarafta bu malzemeyi kullanan müteahhitler var. Bir yana baktığımızda mimarları, mühendisleri, yani bu malzemelerin nasıl kullanılacağını bilen insanları görüyoruz, bir yanda ise finansman, bankalar ve bir de kullanıcıları görüyoruz. YEM ise bu yapı sektörü aktörlerinin ortasında yer alıyor ve zaman zaman bunları birbirleriyle buluşturuyor. Bir bilgi merkezi olduğumuz için bu alanlardan her birine aynı mesafedeyiz" yorumunda bulundu.
FuardaMeterial ConneXion da yer alacak
YEM bünyesinde Ekim 2011'de hizmet vermeye başlayan Material ConneXion İstanbul'unTürkiye'de faaliyet gösteren sektöründeki öncü firmalara malzeme konulu danışmanlık hizmeti verdiğini belirten Material ConneXion İstanbul CEO'su Barış Onay, Yapı Fuarı'nda 100 yenilikçi ve sürdürülebilir malzeme numunesi ileziyaretçilerle buluşacaklarını kaydetti.
New York'ta 1997 yılında kurulan şirketin dünyada dokuz noktada malzeme kütüphanesi, malzeme konusunda danışmanlık hizmeti, tüm dünyada yenilikçi malzeme bilgilerine erişim sağlayan online veri tabanı ve bu alandaki öncüeğitim programları ve yayınlarıyla hizmet verdiğini açıklayan Onay, "Material ConneXion İstanbul, açıldığı günden bu yana çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Türkiye genelindeki akademik kuruluşlardan öğrencileri ve akademisyenleri, tasarım sektöründen profesyonelleri ve firmaları özel kütüphane turlarıyla bilgilendiriyor" dedi.
MaterialConneXion İstanbul'un malzeme dünyasını yakından takip etmek, malzemelerden ilham almak ve tasarımları hayata geçirmek için doğru malzemenin bulunmasında yardımcı olduğunu ifade eden Onay, tasarım ve Ar-Ge'nin yer aldığı her sektörün faydalandığı, malzeme odaklı çözüm arayışları için başvurulan bir kaynak olduğunu söyledi.
"FUAR, BÖLGEDEKİ ETKİMİZ PARALELİNDE ÖNEM KAZANIYOR"
Türkiye'nin son yıllarda bölgede etkisini artırmasıyla birlikte Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul'un da öneminin giderek arttığını ifade eden Barış Onay, "Romanya'dan Irak'a, Türkiye'nin kendi bölgesinde en önemli yapı sektörüne sahip ülke konumunda olmasının arkasında, sahip olduğu 70 milyon nüfus ve yıllık 600 bin konut ihtiyacı var" ifadesini kullandı.
Dünya
Yorum Yaz