maritbet girişmaritbet
Başkentin göbeğinde kaçak kat!

Başkentin göbeğinde kaçak kat!

Türkiye'nin ilk gökdeleninin terası kapatılıp yeni bir kat yapıldı, yarım asırlık bina otele dönüşüyor.

Kızılay'da Türkiye'nin ilk gökdeleninin terası kapatılıp yeni bir kat yapıldı, yarım asırlık bina otele dönüşüyor. Mimarlar Odası yapılan işlemin hukuksuz olduğunu savunuyor.

Binadaki tadilatların ve çıkılan katın fikir ve sanat eserleri kanununa aykırı olduğunu savunan Avukat Kurman, "Belediye tarafından çalışmaların durdurulması için yetkili gönderilip, 4 kez mühürlenmesine rağmen çalışmalar durmadı" dedi. HT Ankara'nın görüştüğü, binanın sahibi Talip Kahraman İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Emek İşhanı İnşaat Şefi Metin Antepli ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Başkentin simgelerinden Türkiye'nin ilk gökdeleni Kızılay'daki Emek İşhanı'nın tepesine kat çıkıldı. 24 katlı ve 76 metre uzunluğundaki binanın teras katı kapatılarak yeni bir kat olarak kullanılmaya başlandı. Ankara için simgesel bir özellik taşıyan, kentsel bellekte önemli bir yere sahip olan ve kentin merkezinde bulunan Emek İşhanı'nda çıkılan katın hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Binanın önce dış cephesi tamamen değiştirildi, ardından da terası kapatılarak yeni bir kat ilave edildi. Binanın daha önce restoran olarak kullanılan yatay bölümünün de terası komple kapatıldı.

"HUKUKA AYKIRI TADİLATLAR"

Mimar Enver Tokay tarafından tasarlanan binanın inşasına 1959 yılında başlandı. 1965'te Türkiye'nin ilk gökdeleni olarak hizmete açıldı. Yapıldığı dönemin mimarisini yansıtan bina Emekli Sandığı'na gelir sağlamak ve Kızılay'ın çehresini değiştirmek amacıyla yapılmıştı.

Bina 2006 yılında özelleştirildi ve Ankara'nın vergi rekortmenleri listesine de adını yazdırmış olan Talip Kahraman tarafından satın alındı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Fatih Söyler, gökdelende yapılan her değişikliğin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Söyler, "Dış cephe tamamen değiştirilmiştir ve teras kapatılıp yeni bir kat olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum dışarıdan bakıldığında göze çarpmaktadır. Ama binadaki tadilatlar hız kesmeden devam ediyor" dedi.

'GÖKDELEN' OTEL OLACAK

Mimar Enver Tokay'ın varisçilerinin Avukatı Umut Kurman ise yapılan tadilatların kaçak olduğunu iddia etti.
Emek İşhanı'nın otele çevrildiğini söyleyen Kurman, "Projeler sunuldu Emek İşhanı otele çevriliyor. Tadilatlar hukuka aykırı ve kaçak, belediyeden ruhsat almadan yapılıyor" diye konuştu.

Yorum Yaz