maritbet girişmaritbet
Bayraktar: Van'ın merkezi değişmeyecek!

Bayraktar: Van'ın merkezi değişmeyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Van olduğu yerde kalıyor, Van’ın merkezinin değişeceği yok" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Van'ın yerini değişeceğine dair çıkan söylentileri yalanlayarak, "Van olduğu yerde kalıyor, Van'ın merkezinin değişeceği yok" diye konuştu.

Van'a giden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Hacıbekir Mahallesi'ndeki Mehmetçik Çadır Kenti'ndeki mescitte cuma namazını kıldıktan sonra çadırlarda kalan depremzedelerle bir süre sohbet etti.

Yemek sırasında bekleyen vatandaşların sıkıntılarını dinleyen Bayraktar, depremde mağdur olanların yeni evlerini yapmak için çalıştıklarını, en kısa sürede çalışmaların tamamlanarak evlerin hak sahiplerine teslim edileceğini kaydetti.

Bayraktar, daha sonra Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün gençlere ve çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler düzenlediği çadırları gezdi. Çadırların birinde şarkı söyleyen çocukları bir süre dinleyen Bayraktar, çocuklarla da sohbet etti.

Daha sonra etütlerin düzenlendiği çadırları gezen Bayraktar, burada çocuklara seslenerek, "Evlerinizi ve okullarınızı en kısa zamanda yapacağız. Burada ailenizle birlikte geçici kalıyorsunuz. Bu çadırda şimdilik etüt yapıyorsunuz. İnşallah yapacağımız pırıl pırıl okullarınıza girerek daha sağlıklı bir eğitim alacaksınız. Allah hepinize yardımcı olsun" diye konuştu.

Çadır kentteki temaslarının ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne gelen Bayraktar, köy muhtarlarıyla basına kapalı olarak bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Bayraktar, "Van olduğu yerde kalıyor, Van'ın merkezinin değişeceği yok. Bugün dünyaya baktığımız zaman, Kobe'den tutun da Amerika'nun güneybatısına kadar deprem riski altında olan şehirler var, İstanbul da öyle..." dedi.

Van değişmek ve gelişmek durumunda olduğunu vurgulayan Bayraktar, Van'dan şu anda 41 kilometrelik bir çevre yolu yapımının devam ettiğini, bunun depremden önce başlayan bir çalışma olduğunu anlattı.

Kentin çevre yoluna, kuzeye, Edremit'e ve doğuya doğru gelişme durumu olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Biz daha önce Edremit'te konutlar yaptık. Orası çok güzel bir yer. Onlar gelişecek. Şimdi bu deprem olunca yeni yerleşim yerlerini, zemini daha sağlam yerler üzerinde, çevre yolu aksı içinde, Edremit'te, Bostaniçi'nde, Kalecik köyünde ve yeni alternatif çıkarsa orada da, Kevenli'de de düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

12 KÖY TAŞINACAK

Şu anda çok sayıda ekibin kentte çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Bayraktar, köylerde konteyner dağıtımının yüzde 75-80'inin tamamlandığını belirterek, "Ayrıca 12 köyümüz var, bunlar riskli yerlerdeydi. Şimdi bunların yerlerini değiştireceğiz. Bu çalışmalar devam ediyor" dedi.

Van'a gelen konteyner sayısının 7 bine ulaştığına dikkati çeken Bayraktar, "Türkiye'de nerede konteyner üreten bir fabrika varsa hepsiyle irtibata geçildi ve yağmur gibi konteyner yağıyor Van'a" ifadelerini kullandı.

Van Gölü'nün etrafında ise bir kuşaklama yapma, gölün çevresini temizleme niyetleri olduğunu belirten Bayraktar, ayrıca şehrin atık su ve temiz su hatlarının da yenileneceğini anlattı. Van'a yeni yapılan çevre yolu ile şehir merkezinde olan yollara da dikey yollar yapacaklarını dile getiren Bayraktar, "Dolayısıyla Van'ın merkezinin yerinin değişmesi söz konusu değil, Van'ın gelişmesi söz konusu" dedi.

SAKARYA'DAKİ UYGULAMA

Gazetecilerin, "Sakarya'da orta hasarlı binalara elektrik su ve doğalgazı kesildi bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bayraktar, şöyle konuştu:

"Yani şu anda bununla ilgili yasa tasarı taslağımız var. Vatandaş odaklı, vatandaş eksenli, vatandaşı koruyan, kollayan.... Depreme riski altında olan, depreme karşı dayanıksız olan binaları mutlaka yenileyeceğiz. Sakarya Valisi biraz bu iş için ileri adım atarak buna başladı. İstanbul'da da şu anda başlandı buna. Düzce'de de başlandı. İnsanlarımız ölmesin, mağdur olmasın diye çok daha radikal, çok daha ciddi tedbirler almak durumundayız. İnşallah bu konuda adımları hızlandıracağız. Meseleye insanların elektriğinin, suyunun kesilmesi olarak bakmamak lazım. Bu doğru değil. İşin özü insanlarımızı riskli binalardan kurtarmaktır. İnsanlara yardım etmek suretiyle artık mühendislik hizmeti almamış olan, deprem riski altındaki binaları boşaltmamız lazım. İnsanlarımızı buralardan kurtarmamız lazım. İşin özü budur. Bu Türkiye'nin meselesidir."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
  • 20.11.2024 14:47

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta düzenlediği basın ...

Karasu Devlet Hastanesi'nin enerjisi güneşten
  • 02.08.2024 10:25

Karasu Devlet Hastanesi'nin enerjisi güneşten

Karasu Devlet Hastanesi'nde Güneş panelleri sayesinde, yıllık yüzde 40 enerji ta ...

Bakan Uraloğlu, Şırnak-Van kara yolu inşaatında incelemelerde bulundu
  • 26.07.2024 17:13

Bakan Uraloğlu, Şırnak-Van kara yolu inşaatında incelemelerde bulundu

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şırnak'a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abd ...

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor
  • 19.09.2023 11:16

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor

Sakarya'da afetlerde geçici barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik kolay kur ...

Türkiye'nin büyük depremleri!
  • 02.03.2023 14:27

Türkiye'nin büyük depremleri!

1924'te Erzurum'da gerçekleşen depremden günümüzde Kahramanmaraş merkezli deprem ...