Bendevi Palandöken ‘Mobilya sektörüne dış pazar için destek verilmeli’
TESK Başkanı Palandöken, Dış pazarlara kolaylıkla açılabilmesi için mobilya sektörüne destek verilmesi gerektiğini söyledi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mobilya sektörünün dış pazarlara açılmasının desteklenmesi, mobilya sitelerinin de cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, mobilya sektörünün, ekonomiye ve istihdama önemli katkıda bulunduğu ifade etti. Türkiye'nin, mobilya sektöründe 6 milyar doları geçen üretimiyle dünyanın ilk 15 ülkesi arasına girdiğini kaydeden Palandöken, şöyle devam etti:
"Acilen markalaşma, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinin gelişmesine ihtiyaç var. Ülkemizde kişi başına mobilya harcaması 80 dolar civarındayken Kanada'da 372, Almanya'da 281, İngiltere ve Amerika'da 210 dolar civarında. Sitelerde faaliyet gösteren çok sayıda mobilya üreticisi esnaf, küçük aile işletmelerinden oluşmaktadır. El yapımı mobilyada kalitesini kanıtlamıştır ama iş geliştirmede sermaye yetersizliği yaşamakta ve kredi kaynaklarına ulaşmada zorluk çekmektedir. Uluslararası büyük mobilya markaları ile kalite konusunda değil ama fiyat konusunda rekabet edebilmesi için sitelerdeki mobilya üreticileri desteklenmelidir. Mobilya siteleri, cazibe merkezi haline getirilmeli. Mobilya üretiminde yüzde 18 olan KDV oranı indirilmelidir"
"2 milyar dolarlık ihracat var"
Mobilya sektöründe 2 milyar doları aşkın ihracat yapıldığının altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:
"Batı Avrupa'da mobilya talebi düşerken Avrasya bölgesinde tüketim her geçen gün daha da artmaktadır. Türkiye, bu rekabetten başarılı çıkmak için yeni strateji belirlemelidir. Türk malı markası oluşturmalıdır. Çin, ABD, İtalya mobilyada dünya üretiminin yüzde 48'ini karşılıyor. Bugün AB ülkelerine yapılan 2 milyar dolarlık ihracatın 5-6 milyar dolara çıkmaması için hiçbir sebep yoktur. Mobilya üreticimizin dış pazarlara daha çok açılması için çalışma ortamından, sosyal ortama birçok alanda yenilik şart. Öncelikle Ar-Ge, özgün modelleme, fuar, dış ticaret danışmanlık desteklerinin yanında SGK primleri, enerji fiyatları, vergiler ve teşvikler konusunda acilen olumlu adımlar atılmalıdır."
AA
Yorum Yaz