maritbet girişmaritbet
Bertek Yapı Denetim inşaat sektörünü kontrol altında tutuyor!

Bertek Yapı Denetim inşaat sektörünü kontrol altında tutuyor!

Bölgede ve çevre illerde birçok inşaatın yapı denetimini yapan Bertek Yapı Denetim, sektörde emin adımlarla ilerliyor

 

Bölgede ve çevre illerde birçok inşaatın yapı denetimini yapan Bertek Yapı Denetim, sektörde emin adımlarla ilerliyor.

Bölgede ve çevre illerde birçok inşaatın yapı denetimini yapan Bertek Yapı Denetim, sektörde emin adımlarla ilerliyor. Firmalarını 2007 yılında Talip Tolga Berber ile birlikte kurduklarını söyleyen Bertek Yapı Denetim firma ortaklarından Murat Emeksiz, 2008 yılında ikinci firmaları Bertem Yapı Denetim'i kurduktan sonra ADF, Çim Yapı Denetim ve son olarak da Prestij Yapı Denetim firmalarını kurarak bünyelerine kattıklarını aktardı. En ufak konuttan, fabrikalara kadar  tüm binaların inşaatlarına kadar denetlediklerini belirten Murat Emeksiz, “Büyük küçük müşteri ayırt etmeksizin A'dan Z'ye yapı denetliyoruz. Yapılacak inşaatın imar kanununa ve yapı denetimlerine uygun olup olmadığını belirlemek için işe öncelikle projeleri denetlemekten başlıyoruz. Daha sonra inşaat ruhsatı alındıktan sonra hafriyattan, anahtar teslimine kadar inşaatın tüm safhasını proje ve ruhsata göre yapılıp yapılmadığını denetliyoruz” dedi. Firmalarında 170 kişiye istihdam sağladıkları bilgisini veren Emeksiz, 2011 yılında 9 milyon TL ciro yaptıklarını belirtti.

Kanun gereği şirketlerin aynı anda denetleyebilecekleri metrekare sınırlaması olduğu için dört firma daha kurmaları gerektiğini dile getiren Murat Emeksiz, “Bir firmanın metrekaresi dolduğu zaman ikinci, üçüncü firmaya ihtiyacı oluyor. Şu an yapı denetim kanunu gereği kurulu olduğu il sınırları içinde 200 kilometreyi geçmeyen Adapazarı, Düzce, Bolu, Bilecik, İstanbul ve Yalova gibi komşu illerde hizmet verebiliyoruz. Ama Bertek Şirketler Gurubu olarak İstanbul ve Kocaeli'nde varız” şeklinde konuştu.

Yapı denetim sektöründe sıkıntıların çok fazla olduğundan bahseden Murat Emeksiz, sektörün en büyük sıkıntısının çok kişiyle muhatap olmalarından kaynaklandığını savundu. Kanun gereği fazla personel çalıştırmaları gerektiğini ve nakit sıkıntıları olduğunu ileten Emeksiz, “Bakanlık da sürekli yeni kanun hükmünde kararnamelerle zorluyor bizi. Maliyetimizi artıran şeyler yapıyor ama kazancımızı artırıcı şeyler yapmıyor. 2011'in sekizinci ayında yeni bir kararname çıktı. Burada yüzde 3 bakanlık payı, yüzde 3 de idare payı diye bir kesinti yapıyor. Normal şartlar altında katma değer yaratan, vergisini veren istihdam yaratan firmalarız. Bu paylar neyin bedeli niçin alınıyor anlamış değiliz” görüşünü aktardı. Kanun gereği mühendis çalıştırmak zorunda olduklarını ifade eden Emeksiz, Türkiye genelinde yapı denetim firmalarının sayısının 2 bine dayandığını ve en kötü firmada sekiz tane mühendis olması gerektiğini söyleyerek, mühendis bulmakta çok zorlandıklarını vurguladı. Aynı zamanda inşaatlarda da şantiye şefi zorunluluğu olduğuna işaret eden Emeksiz, “Şantiye şefliği yapan yapı denetimlerde çalışamıyor, yapı denetimlerde çalışan şantiye şefi olarak çalışamıyor. Mühendis bulamıyoruz” dedi.

“2012 sıkıntılı geçti”

Önceleri yapı sahiplerinin yapı denetim bedellerini belediye hesaplarına yatırdığını, denetim firmalarının da hak edişlerini oradan aldıklarını anlatan Murat Emeksiz, “Şimdi öyle değil, hak edişler mal müdürlüklerine yatırılıyor. Biz hak edişleri belediyelere sunuyoruz, onaylatıyoruz, oradan şehircilik müdürlüğüne getiriyoruz, oradan da mal müdürlüğüne yazı yazıyorlar. Ondan sonra paramızı alıyoruz. Kanun gereği bu hak edişleri altı gün içinde almamız gerekirken 26 günde bile alamıyoruz. 2011 genel olarak iyiydi. 2012 yılının 8 ayı sıkıntılı geçti” ifadesini kullandı.

Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bertek Yapı Denetim, inşaat mühendisi ve mimar arıyor!
  • 11.06.2013 14:14

Bertek Yapı Denetim, inşaat mühendisi ve mimar arıyor!

Bertek Yapı Denetim, Gebze bölge şantiyesinde görev yapacak inşaat mühendisi, in ...

Bertek Yapı Denetim inşaat sektörünü kontrol altında tutuyor!
  • 04.12.2012 10:01

Bertek Yapı Denetim inşaat sektörünü kontrol altında tutuyor!

Bölgede ve çevre illerde birçok inşaatın yapı denetimini yapan Bertek Yapı Denet ...