Bina Tamamlama Sigortası, sektöre güven getirecek!
GİSP, Bina Tamamlama Sigortaları ve İskan Ruhsatı konulu Yuvarlak Masa toplantısında Bina Tamamlama Sigortalarının işleyişi ile ilgili bilgiler verdi.
Meltem GEZEN (ROSENBERG & PARKER,SURETY), Derya GÜNGÖR ÖZÇELEBİ (GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI) ve Müjdat GÜLER'in (NOVA GROUP HOLDİNG) sunumlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, gayrimenkul sektörünün en büyük problemlerinden biri olan ve alıcıların sektöre olan güvenini sarsan, geliştirici şirketlerin, nakit sıkıntısı, iflas, imar değişikliği, teknik yetersizlikler, kötü niyet vs. nedenlerle projelerini geç teslim etmesi veya hiç teslim etmemesi sorununa çözüm olması beklenen, BTS Bina Tamamlama Sigortası tüm yönleriyle ele alındı. Konu ile ilgili Müjdat GÜLER ‘'BTS sektöre çekidüzen verecek ve sektörü regüle edecek çok önemli bir enstrüman, fakat sektörde sigorta şirketlerinin BTS düzenlemek için arayacağı mali ve teknik kriterleri sağlayabilecek firma sayısı fazla değil, sektörde çoğunluğu gayri resmi kanallar üzerinden iş yapanlar oluşturuyor. Öncelikle, bu firmalar ve şahıslara dur denilmesi lazım. Sektörün kaybetmeye başladığı güveni tekrar kazanmak için, kanun koyucunun düzenlemeler yapması ve geç teslim, teslim edilmeme, iskansız teslim gibi konularda yaptırımları arttırması gerekiyor. Olumsuz durumlarda geliştirici şirket ve sigorta şirketlerinin yanı sıra, satış sürecinde aktif rol oynayan emlak danışmanları ve satış danışmanlarının da sorumlu sayılması, alım satım işlemlerinin, gayrimenkul hukuku konusunda uzman avukatlar üzerinden ilerlemesi, BTS düzenlenmeyen projelere satış yasağının getirilmesi ve konut kredisi kullandırılmaması gibi uygulamalar, hem her önüne gelenin gayrimenkul geliştirmesini önleyecek, hem de sektörde kaybolmaya başlayan güveni tekrar tesis edecektir.' Meltem GEZEN ise ‘BTS'nin, geliştirici şirketler tarafından yaptırılması ile alıcılar kendilerini son derece güvende hissedecek, çünkü herhangi bir proje için BTS poliçesi düzenlenmeden önce, geliştiricinin mali ve teknik yeterlilikleri, sigorta şirketleri tarafından detaylı bir incelemeden geçirilecek, BTS ile sigorta şirketi, adeta geliştiricinin proje ortağı haline gelecek, bu yönüyle BTS bir kefalet sözleşmesi gibi sigorta şirketini de sorumlu hale getirecek. Alıcılar BTS'nin olup olmamasına göre geliştirici şirketleri ve projeleri değerlendirerek kararlarını verecekler, BTS'nin düzenlenmesinde yeni şirket, eski şirket veya büyük şirket, küçük şirket ayrımı yapılmıyor, önemli olan mali ve teknik yeterlilikler.' dedi.
Derya GÜNGÖR ÖZÇELEBİ ise ‘BTS poliçesinin düzenlenebilmesi için projenin 30 konut ve üzeri bağımsız bölüme sahip olması gerekiyor, proje başlangıcından sonra hasar oluşması durumunda sigorta şirketi alıcılara yapılan ödemeleri iade edebilir veya inşaatı tamamlayarak alıcılara teslim etme yoluna gidebilir. Sigorta şirketinin BTS kapsamında toplamda 6 yıllık bir sorumluluğu bulunuyor, yani 6 yıl içinde hasar ödemesinin yapılması veya proje teslimin gerçekleştirilmesi gerekiyor, süre kimilerine göre uzun görünse de, üzerinden 10 yıl, 15 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen projesi teslim edilmemiş ve ödemelerini geri alamamış mağdurlar olduğu göz önüne alınırsa, 6 yılın çok da uzun olmadığı daha iyi anlaşılacaktır.' diyerek sözlerini noktaladı.
Soru cevap şeklinde devam eden toplantının kapanışında söz alan GİSP Üyesi ve Gayrimenkul Hukuku Uzmanı, Avukat Nazım KURT; ‘BTS'nin gelmesi ile gayrimenkul sektörünün yeni bir döneme girdiğini söyleyebiliriz. BTS ile alıcılar, işini düzgün yapan şirketler ile sermayesi ve teknik yeterliliği olmayan şirketleri rahatça tespit edebilecekler, bu sebeple, şirketler kendilerine çeki düzen verecek. Öte yandan, sigorta şirketlerinin sektöre bu şekilde derinlemesine girecek olması ve yarım kalan inşaatları tamamlamaya soyunması, inşaat-taahhüt sektörünü de hareketlendirecektir, GİSP olarak BTS'nin sektör geneline yayılması için sektör oyuncularını bilgilendirmeye devam edeceğiz.' diyerek sözlerini noktaladı.
- Etiketler:
- GİSP
- Bina Tamamlama Sigortası
Yorum Yaz