Blok mermere fon sağlanması sektörü baltalar
Ali Kahyaoğlu, blok mermere fon getirilmesi durumunda firmaların değil, sektörün tamamının iflas edeceğini söyledi
İtalya'nın Verona şehrinde düzenlenen Uluslararası Marmomacc Taş, Tasarım ve Teknoloji Fuarı'na İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) milli katılım gösterdi. Fuarda konuşan İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, 2002'de 350 milyon dolar olan doğaltaş ihracatın, 2013'te 2.2 milyar dolara yükseldiklerini söyledi.
Verona'da düzenlenen bu fuarın kendileri açısından önemli bir platform olduğunu anlatan Kahyaoğlu, sektörün elinden geldiğince dünyada bütün fuarlara gitmeye çalıştığını kaydetti. Kahyaoğlu, “Sonuç olarak Türkiye blok ihracatında dünya birincisi, kesilmiş üründe üçüncüsü. Hedefimiz blokta birinciliği bırakmak değil, üçüncülüğü birinciliğe taşımak. Bu da zor bir şey değil. Amerika pazarı yavaş yavaş açılıyor. Büyük firmaların daha kapsamlı, geniş katılımıyla hem fiyat yükselecek, hem de daha kaliteli mal satılacak. Mesela, diyelim bugün küçük bir firma 1015 dolara mal satıyorsa, büyük firma bunu 20-25 dolara satabiliyor. Burada ne yapmak lazım? Ticari anlamda söylüyorum, küçüğü terbiye etmek lazım. Büyüğe yakın bir fiyattan satması lazım pazarı bozmamak lazım” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin mermerde yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kahyaoğlu, özellikle blok mermer ihracatında yeni bir pazara ihtiyaç duyduklarını aktardı. Kahyaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Şu an Çin ihracatı götürse de bence bir tehlike bu. Çin durduğu an sektör çöker. Bunu sürekli söylüyoruz. ‘Blok ihracatı yasaklansın, fon getirilsin' diyenler de var. Bloka getirilecek fon, firmaları değil sektörü batırır. Şu an Çin çekilsin Türkiye'den, sektör anında batar. Fona hiç gerek yok. Türkiye'nin blokta potansiyeli var. Türkiye satamadığı, kesemediği blokları satıyor.”
Çinliler yatırıma davet edilecek
Türkiye'de 60 civarında mermer ocağını Çinlilerin işlettiğini belirten Kahyaoğlu, Çinlilerin mermerde katma değer yaratacak yatırımlar da yapmasını istediklerini, bununla ilgili Türkiye'deki Çinli derneklerle konuşacaklarını söyledi.
Katma değeri artırmak için uygulanan teşviklere dikkat çeken Kahyaoğlu, “Buna yönelik adımlar atılıyor. Hedef pazarlara yönelik teşvikler getiriliyor. Sektörlerin taleplerine göre bölgesel teşvikler gelecek. Mesela biz mermer sektörü olarak Amerika'dayız. Tekstilciler Paris diyorsa orada... Sektörlerin talep ettikleri pazarlarda mağazalara ciddi teşvikler verilecek” dedi.
Çin'de krediler ihracatı artıracak
Sektör olarak bazen ufak tefek kazalara uğradıklarını dile getiren Kahyaoğlu, “2008'de krizden etkilendik. Bu sene biraz düşüşteyiz Çin ve Irak'taki olaylardan dolayı. Suriye'de zaten 2-3 yıldan bu yana sıkıntılar sürüyor. Ancak Çin'den aldığımız son haber iyi gelecek bize. Orada kredilerin açılması, Çin hükümetinin 500 milyar yuanı serbest bırakması, tahminimce bizim sektörü 300-400 milyon dolar olumlu etkileyecektir. Çin'de yeni hükümetin göreve başlamasıyla kredileri durdurmuştu. Özellikle inşaat sektörü etkilenmişti. Doğal olarak da biz etkilendik. Toparlanmamız yılbaşını bulur” diye konuştu.
‘Amerika'dan umutluyuz'
Amerika'daki toparlanmanın kendilerine artı yansıması olacağını ifade eden Kahyaoğlu, “Oradan da çok umutluyuz. Amerika'daki fuarı ikiye katladık. Yine yetmedi. Çünkü talep var, ihracat artıyor. İlk 8 ayda Amerika'ya yüzde 11 artış var. Bu daha da artacaktır. Bizim eski pazarımız Amerika'ydı. Hindistan da bizim için önemli pazar ancak Hindistan bizim onlara uygulamadığımız kotaları bize uyguladı. Bunun karşılıklı olması lazım. Bunu Sayın Bakan Nihat Zeybekci ile görüşeceğiz” şeklinde konuştu.
Dünya
Yorum Yaz