“Bölgesel riskler pazar kaybettirebilir”
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün derinleşen bölgesel risklerin sektörde pazar kaybı yaşatabileceğini söyledi.
Rusya, Libya ve Irak başta olmak üzere bölgesel risklerin derinleştiğini ve yaşanan bu kabı telafi etmek için yeni pazar arayışlarına yöneldiklerini belirtti.
Bir grup gazeteciyle biraraya gelen Mithat Yenigün, Rusya'nın Türk müteahhitliği için çok önemli olduğunu söyledi. Kur farkının bu bölgede bazı zararlara neden olduğunu ifade eden Yenigün, Rusya'nın 2018 FİFA Dünya Kupası ve Kırım'daki yatırımlara yönelik nasıl bir yön çizeceğinin henüz belli olmadığını belirtti.
Güney Amerika'nın yeni pazar arayışı konusunda alternatif olduğunu aktararak önemli açıklamalarda bulundu.
Yeni bir kalkınma bankası kurulmasını sektör de istiyor
TMB Başkanı Mithat Yenigün, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından gündeme taşınan yeni bir kalkınma bankası kurulması konusunu kendilerinin de değerlendirdiğini ve bu yönde istekleri bulunduğunu kaydetti. Eximbank'ın ülke alım kredileri içindeki limitlerinin yeterli olmadığını belirten Yenigün, Çin'in müteahhitlerine “sınırsız” kredi açtığını, başka ülkelerde iş alan firmalara projeleri kadar o ülkeye kredi açtıklarını kaydetti. Yenigün konut pazarlama konusunda da yurtdışı fuarlara katılımların Ekonomi Bakanlığı tarafından diğer fuar teşvik programları benzeri bir sistemle desteklenmesini talep ettiklerini ve bakanlığın da buna sıcak baktığını kaydetti.
"Türkiye, Irak'a 2.5 milyar dolarlık kredi açsın"
Mithat Yenigün, Türkiye'nin alacak sorunları olan Libya'da “umut görünmediğini” belirtirken, Irak'a Türkiye'nin kredi açmasını önerdi. Türk müteahhitlerin hakedişleri tamamlanmış 2.5 milyar dolarlık alacağı bulunduğunu kaydeden Yenigün, bunların çok yavaş biçimde ödendiğini vurguladı. Türkiye'nin Irak'a bu miktarı kredi olarak vermesini teklif eden Yenigün, karşılığının da petrol ya da gaz alımıyla ödenme imkanının karşı tarafa sağlanmasını önerdi.
"Rant peşinde değiliz, ancak hesaplama çok karmaşık"
Yenigün, kamuoyuna “rant vergisi” olarak yansıyan, imar değişikliklerinden vergi alınmasına yönelik girişimlere karşı olmadıklarını ancak uygulamanın herkese eşit koşullar sağlaması gerektiğini söyledi. Ada bazında bir imar değişikliği önerdiklerini belirtti.
Dünya
Yorum Yaz