maritbet girişmaritbet
Boş binalar, teşvik paketi sayesinde yeni yüzüne kavuşacak!

Boş binalar, teşvik paketi sayesinde yeni yüzüne kavuşacak!

Teşvik paketine ilişkin ayrıntıları anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Toplam 5.5 milyar lira sabit yatırım tutarında 480 adet müracaat yapılmıştır. Yeni dönemde hazır bina satın alma işlemlerini de teşvik sistemi kapsamına alıyoruz” dedi

 

Teşvik paketine ilişkin ayrıntıları anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Toplam 5.5 milyar lira sabit yatırım tutarında 480 adet müracaat yapılmıştır. Yeni dönemde hazır bina satın alma işlemlerini de teşvik sistemi kapsamına alıyoruz” dedi.

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, “Bugüne kadar sadece faaliyet gösterilecek binanın faaliyetine ilişkin harcamalar teşvik sisteminden yararlandırılırken, biz yeni dönemde hazır bina satın alma işlemlerini de teşvik sistemi kapsamına alıyoruz” dedi. Bakan Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin detayları paylaştığı toplantıda, “Bakanlığımıza toplam 5.5 milyar lira sabit yatırım tutarında 480 müracaat yapıldı” dedi.

Arsa maliyeti önemli

Son dönemde yatırımcılar için önem arz eden, atıl durumda olan hazır fabrika ve bina alanlarının teşvik sistemi kapsamına alınması yönünde önemli talepler aldıklarını söyleyen çağlayan, şöyle konuştu: “Yatırımcımızın söz konusu binalar için yapacakları harcamaları da artık teşvik belgesi kapsamında değerlendireceğiz. Bunu bir devrim olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isterim. Ancak burada vurgulamak isterim ki, söz konusu destekten yararlanabilmek için binanın üzerinde yer aldığı arsa maliyetinin mutlaka ayrılması gerekiyor. Özetle, sadece atıl durumdaki binanın maliyeti bakımından vergi indiriminden yararlanmak mümkün olacaktır.”

Herkes yararlanabilir

Bu destekten, tüm bölgelerde faaliyette bulunan yatırımcıların yararlanabileceğini bildiren Çağlayan, şöyle devam etti: “Örneğin 6. bölgede kendi sahip olduğu binada yatırım yapan ve 1 milyon lira tutarında makine ve teçhizat harcaması yapan bir yatırımcıyı düşünelim. Bu yatırımcının, yatırım teşvik belgesi başvurusu yapması halinde binaya ilişkin harcaması bulunmaması nedeniyle sabit yatırım tutarı 1 milyon lira olacaktır. Bu durumda yatırıma katkı oranı 6. bölgede yüzde 50 olduğu için, yatırımcımızın vergiden düşebileceği tutar 500 bin lira olacaktır. Diğer taraftan aynı yatırımcımızın 1 milyon lira tutarındaki makine teçhizat harcamasının yanı sıra 300 bin lira tutarında harcama yaparak fabrika binası inşa ettiğini varsayacak olursak, yatırım teşvik belgesindeki sabit yatırım tutarı 1 milyon 300 bin lira olacaktır ve vergi indirimine konu edilecek tutar da yine bu tutarın üzerinden yapılacak.”

340 proje tamamlandı

19 Haziran'dan bugüne teşvik belgesine yönelik Ekonomi Bakanlığı'na toplam 5.5 milyar lira sabit yatırım tutarında 480 müracaat yapıldığını, anlatarak, şöyle konuştu: “Aynı dönemde toplam yatırım tutarı 3.93 milyar lira ve öngörülen istihdamı 16 bin 247 kişi olan 340 projenin incelemeleri tamamlanmış ve teşvik belgeleri düzenlenmiştir. Yapılan müracaatın yüzde 75'inden fazlasının şu anda belgeye bağlandığını paylaşmak isterim. Teşvik belgelerinin adet itibarıyla yüzde 3,8'i tarım, yüzde 9,1'i madencilik, yüzde 56,8'i imalat, yüzde 2,9'u enerji ve yüzde 27,4'ü hizmetler sektöründe gerçekleştirilecek yatırımlara aittir.”

İmalat sektörü öne çıktı

Düzenlenen teşvik belgelerinin sabit yatırım tutarları itibarıyla 2.26 milyar lirası, yani yüzde 57.3'ü bölgesel, 1.06 milyar lirası, yani yüzde 27'si genel ve 616 milyon lirası, yani yüzde 15.7'si büyük ölçekli yatırım uygulamaları kapsamında.

Bu belgelerden 60 adedi, OSB'lerde gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlendi ve bir alt bölge desteklerinden yararlanabilecek.

33 adet yatırım ise yani yüzde 1'i ise öncelikli yatırımlar kapsamında beşinci bölge desteklerinden yararlanma imkanı bulacaklar.

Düzenlenmiş olan teşvik belgelerinin adet itibarıyla yüzde 3.8'i tarım, yüzde 9.1'i madencilik, yüzde 56.8'i imalat, yüzde 2.9'u enerji ve yüzde 27.4'ü hizmetler sektöründe gerçekleştirilecek yatırımlara ait.

Tekstil ve konfeksiyon yatırımları ilk sırada

ALT sektörler dikkate alındığında tekstil ve konfeksiyon yatırımlarının ilk sırada yer aldığını belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, tekstil ve konfeksiyonun sırasıyla gıda-içki, madencilik, turizm, lastik-plastik, depolama, altyapı sektörlerinin takip ettiğini bildirdi. Yatırım tutarı açısından sıralama yapıldığında ise eğitim, turizm, tekstil-konfeksiyon, enerji, taşıt araçları sektörlerinin ilk sıralarda yer aldığını anlatan Çağlayan, “Bakanlığım, tüm bakanlıklar ve ilgili kurumlarla koordinasyon halinde ve 2023 hedeflerimize ulaşma yolunda önemli bir araç olarak gördüğümüz Yeni Teşvik Sistemimizin başarıya ulaşması için elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyor, İnanıyorum ki bu emekler karşılıksız kalmayacak” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çukurova Havalimanı
  • 01.02.2012 16:39

Çukurova Havalimanı

Çukurova Havalimanını Afyonkarahisar'lı işadamı Şükrü Koçoğlu yapacak ...

Türk müteahhitler Libya'da
  • 05.11.2011 13:36

Türk müteahhitler Libya'da

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte 270 Türk işadamı Libya'ya çıkarma yap ...

Zafer Çağlayan'ın aile şirketi bölünüyor
  • 11.03.2016 17:01

Zafer Çağlayan'ın aile şirketi bölünüyor

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan ve oğlu Salih Kaan ...

Zafer Çağlayan ile Muammer Güler bakanlık görevlerinden istifa etti
  • 25.12.2013 10:03

Zafer Çağlayan ile Muammer Güler bakanlık görevlerinden istifa etti

İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlık görevi ...

Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanlığı'ndan istifa etti
  • 25.12.2013 08:36

Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanlığı'ndan istifa etti

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bakanlık görevinden istifa etti ...