maritbet girişmaritbet
Bu kadar çok konut projesi gerçekten satılıyor mu?

Bu kadar çok konut projesi gerçekten satılıyor mu?

Gökhan Köse, konut sektöründe yapılan yeni projelerden kimlerin ev aldığı konusunda değerlendirmede bulundu

Gayrimenkul konusunda yapılan konuşmalarda, sohbetlerde mutlaka bahsi geçen ve artık standart sorulardan biri haline gelen “Bu Kadar Çok Konut Projesi Gerçekten Satılıyor mu? & Bu Yeni Konutları Kimler Satın Alıyor?” gibi soruların cevapları aslında çok basit ve toplumun kendi iç dinamiklerinde yer alıyor.

Konut projelerinin pazarlanması ve satışı konusunda inşaat firmalarına yıllardır profesyonel olarak hizmet veriyoruz. Çalıştığımız satış ofislerini ziyaret eden müşterilerin konut satın alma nedenlerini incelediğimizde karşımıza aslında 5 ana başlık çıkıyor. İstanbul'un demografik yapısı, ekonomik koşulları ve yaşam biçimleri, aslında talebin nedenlerini apaçık ortaya koymakta. Bu talepte doğal olarak satışı getiriyor.

Yeni Nesil Evler (Güvenlikli, Otoparklı ve Aktiviteli Yeni Siteler)

Eskiden konut alırken insanlar blokta/apartmanda komşuların kimler olduğunu merak edip sorardı, şimdi ise güvenlik, otopark ve aktivitelerin çeşitliliği soruların başında geliyor ve insanlar, tercihlerini doğal olarak bu yönde kullanıyorlar. Yoğun iş temposunun stresi ve nitelikli yaşam isteği yeni nesil evleri kaçınılmaz kılıyor.

1999 Depremi Sonrası Yapılan Yeni Yapılara Talep

Maalesef herkes tarafından beklenen bir İstanbul depremi gerçeği var. İnşallah olmaz ama beklenen deprem gerçekleştiği takdirde eski yapıların çoğunun yıkılacağı tahmin ediliyor. Deprem riskini yaşadığı konutlarda minimuma indirgemek isteyen insanlar bütçeleri elverişli hale geldiğinde ya satın alarak ya da kiralama yoluyla 1999 depremi sonrası yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış/yapılan binaları, projeleri tercih ediyorlar. Bu durumda haliyle yeni projelere talebi arttırıyor.

Düşük Faiz Oranları

Son 5-6 yıldır faiz oranları sürekli bir düşüş trendinde seyretmektedir. Bu durum gayrimenkul sektörüne olan talebi 2 farklı şekilde pozitif etkilemektedir. Birincisi, parasını vadeli mevduatta değerlendirenleri faiz oranları tatmin etmediğinden daha karlı bir arayış içerisine giren mevduat sahipleri, mevduatlarını gayrimenkul sektörüne yönlendirmekteler. Konut alıp kiraya veriyorlar böylece hem kira gelirine sahip oluyorlar hem de aldıkları gayrimenkuller değer kazanıyor. İkinci olarak talebi arttıran unsur ise düşük faiz oranları sayesinde konut kredisi(mortgage) kullanabilen ve kirada oturan kişiler uygun taksitler ödeyerek kendi evlerinin sahibi olabilmekte, haliyle bu da gayrimenkule olan talebi arttırmaktadır.

Yeni Yaşam Biçimleri ve Demografik Yapı

Özellikle büyükşehirlerimizdeki boşanma oranları gün geçtikçe artmakta, maalesef aile yaşantısı için negatif olan bu durum konut sektörü için pozitif bir talep artışına neden olmakta. Ailenin yaşadığı konut tek iken boşanma sonrası iki ayrı ev talebi oluşmakta. Diğer bir konu herkesin malumu olan büyükşehirlere göç, bu durum doğal olarak konut talebini arttırmaktadır. Üniversite öğrencileri de, küçük metrekare konut talebi açısından önemli bir unsur. Eskiden maddi olarak durumları iyi olan aileler üniversite öğrencisi çocukları için özel yurtları tercih ederlerdi. Fakat günümüzde artık çocukların rahat etmesi için ya satın alarak ya da kiralayarak 1+1 veya 1+0 daireleri tercih ediyorlar. Ülkemizin genç nüfus oranına sahip olması ve bunun sonucu olarak yeni evliliklerin sayısının artması da talebi arttıran bir diğer faktör.

Doğal Süreç

İnsanlar ömürleri boyunca ortalama 4 defa evlerini değiştirirler. Ortalama 4 diyoruz çünkü istisnalar ve artı&eksi hareketler olabilir. Bir insanın ilk evi tabiki doğduğu evdir, sonrasında evlendiğinde kendi evine yani 2.evine taşınır, evlilik sürecinde çocuklar olmaya başladığında daha büyük ev ihtiyacı ortaya çıkınca 3.ev gündeme gelir, küçük çocuklar büyüyüp yuvadan uçmaya başlayınca da ev artık büyük gelmeye başladığından 4.ev yani temizliği kolay olan daha küçük bir eve geçiş yapılır. Doğal süreç diye adlandırdığımız bu ev değişiklikleri de haliyle gayrimenkul sektöründeki talebi pozitif yönde etkilemektedir.

İşte bu nedenlerden dolayı gayrimenkul sektörüne olan bu talep konut projelerinde satışa dönüşerek inşaat sektörünün ivmesini arttırmaktadır. Yani bu yeni projeler farklı nedenlerle de olsa her halükarda satılıyor.

Gökhan Köse / m2 MARKETING Genel Müdürü

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye için kazanç vakti!
  • 28.08.2018 18:00

Türkiye için kazanç vakti!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasın ...

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?
  • 22.08.2014 16:17

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?

Emlaktasondakika, haftalık emlak haberlerini derlediği Emlak Bülteni ile bir yen ...

Gayrimenkul sektörünün 300 milyar liralık katkısı
  • 14.04.2012 15:44

Gayrimenkul sektörünün 300 milyar liralık katkısı

Gayrimenkul sektörü 2011 yılında ekonomiye 300 milyar lira katkı yaptı ...

Emlaktasondakika.com gayrimenkul profesyonellerini buluşturdu
  • 28.03.2012 17:49

Emlaktasondakika.com gayrimenkul profesyonellerini buluşturdu

Emlaktasondakika.com, gayrimenkul piyasasının öncü markalarının kurumsal iletişi ...

Makedonya’da Türk yatırımları
  • 17.03.2012 19:25

Makedonya’da Türk yatırımları

Makedonya’da binlerce konutluk projeyi Türk inşaat şirketleri üstlendi. ...

SİNPAŞ YAPI LIVA İSTANBUL
  • 06.10.2011 14:42

SİNPAŞ YAPI LIVA İSTANBUL

37 yıldır geleceğin ihtiyaçlarına uyum sağlayabilecek, yüksek standartlarda birç ...