Büyük projelere ortaklık fırsatı!
1996 yılında Vakıf GYO A.Ş’nin kurulmasıyla, geç sayılabilecek bir tarihte GYO’larla tanışan Türkiye’de 16 yılda sadece 25 GYO İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem görmeye başladı.
İstanbul İnşaatçılar Derneği İNDER'in aylık yayın organı olan İNDERGi'de yayınlanan habere göre, gayrimenkul sektöründe yeni trend GayrimenkulYatırım Ortaklığı (GYO) kurmak. 1996 yılında Vakıf GYO A.Ş'nin kurulmasıyla, gelişmiş ülkelere göre geç sayılabilecek bir tarihte GYO'larla tanışan Türkiye'de 16 yılda sadece 25 GYO İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmeye başladı. Bunların çok büyük bir kısmını son 5-6 yıl kurulanlar ve halka arz edilenler oluşturuyor.
Şu anda kuruluş iznini almış 4 şirket de halka arz takvimini açıklamak için gün sayıyor. Öte yandan pek çok şirket de GYO kurma planını kamuoyuyla paylaşmış durumda. Bu ivmenin daha da artacağını tahmin eden uzmanlar ve sektör temsilcileri, önümüzdeki yıllarda GYO'ların hem gayrimenkul sektöründe hem de sermaye piyasalarında çok aktif roller üstleneceğini düşünüyor.
Küçük yatırımcı için cazip
GYO'ların küçük yatırımcı için de cazip yatırım araçları olduğunu belirten uzmanlar konut ya da başka bir gayrimenkulün tamamını alacak kadar büyük sermayesi olmadığı halde gayrimenkul sektöründeki kârlılıktan yararlanmak isteyen küçük yatırımcıların, GYO hissesi alarak büyük gayrimenkul projelerine bir nevi ortak olabileceğini söylüyor. GYO yatırımlarını, klasik gayrimenkul yatırımlarına göre üstün kılan en önemli faktörün her an nakde dönüştürme avantajı olduğunu vurgulayan uzmanlar ve şirket yöneticileri, küçük yatırımcının Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün potansiyelinden GYO'lar aracılığıyla yararlanabileceğini ifade ediyor.
İBB de GYO kuracak
Şubat ayında Özak GYO'nun halka açılmasının ardından önümüzdeki dönemde halka arz olmayı bekleyen yeni inşaat şirketleri de bulunuyor. İMKB'ye kote olma konusunda SPK'ya bildirim yapan ve gerekli altyapı çalışmalarını sürdüren Büyükhanlı GYO ile Halk Gayrimenkul GYO'nun işlemlerinin tamamlanmasının ardından halka arz olmaları bekleniyor.
Tuna GYO ve Servet GYO' da SPK'dan kuruluş izni alan ancak halka arz olmayan şirketler olarak dikkat çekiyorlar. Ağaoğlu da halka arz olma konusunda hazırlık yapan şirketler arasında yerini alıyor. Öte yandan Dumankaya İnşaat, Emay İnşaat, Özdilek, Ora Gayrimenkul, İlbak Holding, Çalık Gayrimenkul, Sur Yap ve Seha Yapı bu şirketlerden bazıları. Ayrıca Rönesans İnşaat da GYO olmadan İMKB'deki yerini almak için çalışmalara başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi gayrimenkul yatırımı için şirket kurmaya hazırlanıyor.
25 FİRMA BORSADA
İMKB'de işlem gören toplam 25 şirketin ödenmiş sermayeleri 6,7 milyar lira olurken, bunların piyasa değeri 13,2 milyar liraya ulaşıyor. İnşaatta faaliyet gösterip de İMKB 30 ve 100'de işlem gören toplam dört inşaat şirketi bulunuyor. Bunlardan Emlak Konut GMYO ile Sinpaş GMYO hem İMKB - 30'da hem de İMKB - 100'de işlem gören büyük inşaat şirketleri olarak dikkat çekiyorlar.
Emlak Konut GYO'nun piyasa değeri 5,7 milyar lira olurken Sinpaş GYO'nun değeri de 762 milyon lira. Borova Yapı Endüstri A.Ş., Enka İnşaat, Ataç İnşaat, Ütopya İnşaat ve Tek-Art İnşaat olmak üzere GYO olmadığı halde İMKB'de işlem gören 5 inşaat şirketi bulunuyor.
Yavuz Karaman- Milliyet
Yorum Yaz