maritbet girişmaritbet
Cardin Concept, KKTC'deki 2. şubesini Lefkoşa'da açtı

Cardin Concept, KKTC'deki 2. şubesini Lefkoşa'da açtı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk işadamlarından, KKTC'ye daha fazla yatırım beklediklerini söyledi

Cardin Concept İzko Mobilya Mağazası, Girne'den sonra KKTC'deki ikinci şubesini Lefkoşa'da açtı. 2 bin metrekare alanda hizmet verecek olan mağazanın açılışını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaptı.  Üretim faaliyetlerine 2006 yılında başlayan, Eskişehir merkezli Cardin Mobilya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki ikinci şubesini açtı. 2 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen mağazanın açılışına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dünya markası olan Cardin Concept'in KKTC'ye ikinci şubesini açmasının ülke ekonomisine katkı yapacağına olan inancını dile getirdi. Arınç, KKTC'nin kalkınmasına büyük önem verdiklerini ifade ederek, ülkede yapılan yatırımlara değindi. Bülent Arınç, Türkiye olarak KKTC'ye su projesi, altyapı ve havalimanı gibi yatırımlar yaptıklarını ancak Türkiye'deki iş adamlarından da daha fazla yatırım beklediklerini kaydetti. Arınç, "Hizmetlerin yanısıra ticaret yatırımlarıyla yaşam kalitesini de arttırmak lazım. İşadamlarımız konuşmuyorlar, iş yapıyorlar. KKTC'nin bu güzel şehrine her evin ihtiyacı olan mobilyanın en güzelini getirmişler. Hayırlı, bereketli işler yapacaklar" dedi. 

bülent arınç

Arınç, KKTC ile Türkiye arasında yapılan bir anlaşma ile de vakıf eserlerinin onarımı, rehabilitesi ve restorasyonu gerçekleştireceklerini söyleyerek, "Başbakanımızla Vakıflar idaresi ile arasında bir anlaşma yapıldı. KKTC'deki tüm vakıf eserlerimizi onaracak, restore edecek, ihya edecek bir anlaşma" dedi. Yapılan konuşmaların ardından dua okundu ve mağazanın açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından protokol üyeleri bir süre mağazayı gezdi ve mobilyaları inceledi.

TÜRKİYE'DE HEDEFİ İLK 5

Program sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cardin Concept Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker, şube sayılarına her geçen gün yenilerini ekleyerek sürekli büyüyen bir firma olduklarını söyledi. 2 bin metrekare alanda 2 katlı olarak hizmet veren mağazada tüm Cardin Mobilya ürünlerinin teşhir edildiğini ifade eden Teker konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye'de şu anda firmalar arasında ilk 10'dayız. Hedefimiz ciro, kalite ve tasarımda ilk 5'e girmek. Yurt dışında şubemizin olmadığı ülkelerde satış noktası oluşturmak istiyoruz. Cardin Mobilya üretim kapasitesi olarak her geçen gün büyüyen bir şirket. Yeni yatırımlarla 65 bin metrekarelik bir üretim sahasına ulaştık. Eskişehir'deki fabrikamızda 600 çalışanımızla sektörde yeniliklere öncü olma peşindeyiz. Ciromuzun yüzde 25'i ihracat kaynaklı.“

MAKİNE PARKURUNU ARTIRDI 

Türkiye'de 65, yurt dışında 22 satış noktasına ulaştıklarını, Lefkoşa'daki mağazanın KKTC'de Girne'den sonra ikinci mağaza olduğunu belirten Murat Teker, tasarım, kalite ve fiyat uygunluğu açısından yurt içi ve dışında aranan marka olduklarını söyledi. Eskişehir'deki fabrikalarında talebin artması üzerine yeni makine yatırımları gerçekleştirdiklerini ve panel mobilyada aylık 3 bin adede yükseldiklerini belirtirken her sezon için de yatak, yemek ve oturma gruplarında 10 farklı yeni ürünü tasarlayıp piyasaya sunduklarını kaydetti.

bülent arınç

TASARIMDA DA MÜŞTERİ ODAKLI 

Her ülkeye farklı ürünlerle gittiklerini, Türkiye'de ise genel trende göre üretim yaptıklarını ifade eden Murat Teker,  “Küçük konutlar için açılır kanepe gruplarımız var. Köşe takımlarımız hem yataklı hem de oturmalı takımlar tasarlıyoruz. Şu anda kalın koldan ince kollara gidiyoruz. Ar-Ge bölümlerimizde ihtiyaca göre yeni tasarımlar yapıyoruz. Müşteri odaklı çalıştığımızdan, halkımızın görüşlerini de alıyoruz. Projeli işlere pek girmiyoruz. Otel grubunda şu an sadece yatak alanında çalışmalarımız oluyor. Cardimo diye bir yatak markamız var. Ev tekstiline ise girmedik” dedi.
 
KKTC'de ikinci şubesini açan Cardin Concept Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker, bir sonraki açılacak olan mağazaların 2015 yılında Filistin ve Ürdün'de planlandığını sözlerine ekledi. 

KDV'NİN DÜŞMESİ KAYITDIŞILIĞI ÖNLER

Mobilyada KDV oranlarının yüksek olduğunu belirten Teker, "Sektörde KDV yüzde 18. Hammadde girişi ise yüzde 8. Bu da önemli bir kaybı ortaya çıkarıyor. KDV, mobilya sektörünün en büyük problemlerinden birisi. Bir dönem indirim yapıldı, çok faydası görüldü. Eğer oranlar düşerse, kayıtdışı da önlenir. Merdivenaltı üretim azalır" diye konuştu. Murat Teker, KDV konusunun şu an için rafa kalktığını, ancak çatı kuruluşları MOSDER aracılığıyla bu alanda da çalışmaların sürdüğünü kaydetti. 

SEKTÖR HER YIL YÜZDE 20 BÜYÜYOR

Murat Teker, ayrıca Türkiye mobilya sektörünün dünya pazarındaki yerine ve hedeflerine yönelik açıklamalar yaptı. Türkiye'nin sektörde dünya çapında hızla yükselen bir değer haline geldiğine dikkat çeken Teker, “Türkiye'de her yıl yüzde 20 büyüyen bir ihracat var. Türkiye hem üretimde hem tasarımda çok büyük yol katetmiş pozisyonda. Türkiye, Çin'e göre talep pazarlarına daha yakın olması, tasarım, kalite ve fiyattaki uygunluğu nedeniyle ihracatını her yıl artırıyor” dedi.

Murat Teker, mobilyada modada İtalyanlar, seri üretimde Almanlar, pazar payı olarak Çinlilerin bir numara olduğunu,  Türkiye'nin ise ilk planda dünyada ilk 10'a girmeyi hedeflediğini kaydetti.
 
Murat Teker, dünyada mobilya fuarcılığında Milano'nun trendi belirlediğini, Türkiye'de ise her yıl ocak ayında gerçekleştirilen İstanbul fuarının sektörde belirleyici olduğunun altını çizdi. Fonksiyonerlik ve kullanışlılığın mobilyada en önemli faktörlerden olduğunu belirten Murat Teker, tasarımda evlerin konumu, metrajları ve değişen ihtiyaçların trende yön verdiğini dile getirdi. 

HAM KISIM... 

Çin'e karşı pazarlara yakın olmamız, rekabette bizi şanslı kılıyor. Zaman ve fiyat açısından bizi ön plana çıkartıyor. Yurt dışı fuarlara katılıyoruz. Yurt dışında ortadoğunun büyük katkısı oldu.
600 çalışanımız var. 65 bin metrekare kapalı, 100 bin metrekare açık alanlı fabrikamız var. Talebe karşı yeni makinelerimiz geldi. Panel mobilyada aylık 3 bine kadar çıktık. Sezonda 10 yemek, 10 yatak, 10 koltuk takımı yeni model çıkıyor.
 
65 yurt içi, 22 yurt dışında. Bu 22'inci mağaza, 23.üncüyü Filistin'de açmak istiyoruz. 6 ay içerisinde.
 
6 bin 13,5 bin liraya kadar yemek, yatak ve koltuk takımı alınabilir. Kıbrıs'ta yüzde 40 daha pahalı. Buranın en büyük mağazasını açtık. Havaalanı yolu. Buraya her gün 65 uçak iniyor. Bu da bizim tanınırlılığımızı daha da artıracak. Fabrikamızda her ürünü ürettiğimizden franchisingde kolaylık oluyor. Bu mobilya sektöründe ürün sağlama açısından önemli. Türkiye'deki iç piyasa ile Kıbrıs birbirine benziyor. Ancak her ülkeye farklı ürünler yapıyoruz. Küçük konutlar için açılır kanepe gruplarımız var. Köşe takımlarımız hem yataklı hem de oturmalı takımlar tasarlıyoruz. Şu anda kalın koldan ince kollara gidiyoruz. O tür tasarımlarımız var. Ar-Ge bölümlerimizde ihtiyaca göre yeni tasarımlar yapıyoruz. Müşteri odaklı çalıştığımızdan, halkımızın görüşlerini de alıyoruz. Projeli işlere pek girmiyoruz. Ne kadar fazla üretirseniz, maliyet o kadar düşer. Otel grubunda yatak alanında çalışmalarımız oluyor. Onun dışında çok otel projeleriyle ilgilenmiyoruz. Cardimo diye bir yatak markamız var.
 
KDV şu anda yüzde 18. Hammaddesi yüzde 8 ile giriyor. Çıkarken yüzde 18 KDV oluyor. Bu da üretici ve tüketici için olumsuz bir durum. Yüksek KDV, kayıt dışılığı artıyor. KDV'nin düşmesi fiyatların düşmesini sağlar. Ev tekstiline de girmedik. Mobilyayı mobilyacıdan, ev tekstilini tekstilciden, halıyı halıcıdan almak istiyor. Mobilyada modada İtalyanlar, Almanlar seri üretimde kapasite olarak, Pazar payı olarak Çinliler bir numaradır. Mobilyayı dünyaya Çinliler satar. ABD'nin de iyi bir mobilya sektörü var. Türkiye ilk planda ilk 10'a girmeyi hedefliyor. Kat edilecek yol daha çok. Ama sektör her yıl yüzde 20 büyüyor.
 
Dünyada mobilyada fonksiyonerlik, kullanılırlık ön planda, Ar-Ge yapılırken. Türk milleti yataklı koltuğu daha çok satın alıyor. Dışarıya mobilya satacaksınız, dışarıdaki trendleri de takip etmek gerekiyor. Kitaplık ve duvar üniteleri, evlerin konumları, metrajları mobilyada tasarımları belirliyor. Her yıl sektörde kendinizi yenilemeniz gerekiyor. Dünyada İtalya Milano fuarı öncelikli. Türkiye'de de Ocak ayında İstanbul'daki fuar en önemlisidir.

Ciromuzun yüzde 25'i ihracattır 

Biz de MOSDER'in 56 üyesinden biriyiz. Aynı görseller, aynı sunum, TV reklamları. Yurt dışı çalışmaları olduğunda birlikte hareket ediliyor. KDV indirimiyle ilgili bunun mücadelesi.
 
Kumaşın dışında ithal malzeme girmiyor. Malzeme tedariğinde sıkıntımız yok. Dokuma uzakdoğudan geliyor. Daha ucuz maliyetle uzakdoğudan geliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cardin Concept, KKTC'deki 2. şubesini Lefkoşa'da açtı
  • 16.11.2014 13:01

Cardin Concept, KKTC'deki 2. şubesini Lefkoşa'da açtı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk işadamlarından, KKTC'ye daha fazla yatırı ...