Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sistemi Projesi başladı!
ÇATIDER, çatıcılık mesleğinin modernleşmesine katkı sağlayacak AB destekli eğitim projesi başlattı
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), çatı sektöründe eğitimli iş gücünün artması, çatıcılık eğitiminin geliştirilerek cazip hale getirilmesi ve iş güvenliği konusundaki duyarlılığın artırılması amacıyla Avrupa Birliği'nin desteklediği 'Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi'ni başlattı. Proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'nın "Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Operasyonu (IQVET)" isimli hibe projesi kapsamında hayata geçiriliyor.
Çatı konusunda toplumsal bilinci artırmayı ve çatı sektörünü geliştirmeyi misyon edinen Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), “İyi Eğitim, Doğru Çatı” sloganıyla çatıcılık eğitimi ve mesleğinin gelişmesine katkı sağlayacak kapsamlı bir projeyi başlattı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'nın "Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Operasyonu (IQVET)" isimli hibe projesinden faydalanan ÇATIDER, bu kapsamda hayata geçireceği 'Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi' için ilk adımını attı. Projeyle; 'çatıcılık mesleki ve teknik eğitiminin cazip hale getirilmesi', 'çatı uygulama sistemleri konusundaki teknik mesleki eğitim programları teorik ve pratik açıdan güncel metot ve malzemelerle desteklenerek, sektörün ihtiyaç duyduğu eğitimli işgücünün istihdam edilmesine yardımcı olunması' ve 'iş güvenliği konusundaki duyarlılığın artırılması' amaçlanıyor.
Sektörün işgücü mesleki eğitimle desteklenecek
ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, projenin çatıcılık mesleğinin gelişmesine katkı sağlamanın yanı sıra, Türkiye'deki eğitimli iş gücü sorununun çözümü için de örnek teşkil edeceğine inandığını dile getirdi. Yavuz, şunları söyledi:
"Sektördeki büyümeye paralel olarak her yıl tekniker ihtiyacı da artmaktadır. Ancak kariyer tanıtımlarının yetersiz kalması ve müfredatın güncel bilgileri kapsamaması nedeniyle meslek okullarında çatı ustası alanına yönelik talep sektör beklentileri karşısında yetersiz kalmaktadır. Teknik mesleki eğitim programlarının teorik ve pratik açıdan güncel yöntem ve malzemelerle desteklenerek cazip hale getirilmesi de çatı sektörü için önemli bir hedef oluşturuyor.
Ayrıca son yıllarda Türkiye'de yaşanan iş kazaları istatistikleri de iş sağlığı ve güvenliğine yeterli önemin verilmediğini gösteriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da başta iş kazalarını azaltmaya yönelik olarak tüm işçilere yönelik sertifikalandırma sürecini 2015 yılında zorunlu hale getirmeyi hedefliyor. İş kazalarıyla birlikte çatıcılık mesleğini bireysel olarak yaptıkları halde usta çırak ilişkisi ile yetişmiş çatı ustaları da ciddi bir eğitime sahip olmadıkları için hem tüketiciyi mağdur etmekte hem de iş bulmakta zorluk çekmektedir. Bu nedenle çatı ustalarının belirli bir eğitim standardına bağlı olarak sektöre hizmet etmesi çatı sektörünün ulaşması gereken bir diğer hedef olarak karşımıza çıkıyor.
Çatı sektörünü temsil eden en büyük kuruluş Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) olarak, bu sorunlara çözüm oluşturacak çok önemli bir projeyi hayata geçirmekteyiz. Projeyle, 'yeni teknoloji ve ürünleri bilen ve uygulayabilen', 'çatı kaplama malzemeleri ve yardımcı elemanlarını şartnamelerine ve kılavuzlarına uygun şekilde kullanabilen', 'bilgilerini güncel tutup, yaptığı işin kalite garantisini verebilen teknik personel' gücümüz artacak."
Özel sektör ve eğitim kurumları birlikte yol alıyor
Projede iki Ortak Kuruluş (İSOV Zincirlikuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ankara Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi) ve bir İştirakçi Kuruluş (Almanya Dachdecker-Verband NordRhein) yer alıyor. Ayrıca proje çalışmalarına yardımcı olmak üzere, ÇATIDER temsilcileri, eğitim uzmanları, akademisyenler, tekniker ve ustalardan oluşan bir Danışma Komitesi kuruldu.
Proje kapsamında şu çalışmalar yapılacak:
. Mesleki eğitim müfredatları ile uyumlu e-öğrenme materyalleri oluşturulacak.
. Okullarda kurulacak çatı atölyeleriyle uygulamalı eğitimler desteklenecek.
. Saha incelemesi imkânları sağlanacak.
. Özel sektör temsilcilerinin de katılacağı seminerler düzenlenecek. Sektörün önde gelen firmalarının yöneticileri, sektör konusundaki bilgi ve iş imkânlarını paylaşacak.
. Sektör temsilcileri, öğrencilere birebir bilgi desteği verecek.
. Teknik ve meslek liselerinde eğitim veren çatı öğretmenlerinin ve usta öğreticilerin hizmet içi eğitimlerle bilgilerinin güncellenmesi sağlanacak.
. Öğrencilere yapılacak bilgilendirme çalışmalarıyla sektördeki ihtiyaçlar anlatılarak sektörün cazibesi vurgulanacak.
Yorum Yaz