maritbet girişmaritbet
Çaycılığı müteahhitlikten daha çok seviyor

Çaycılığı müteahhitlikten daha çok seviyor

Ünlü müteahhit Süleyman Varlıbaş, ziraat ekonomisi okuyup yıllarca çalıştığı Çaykur’dan öğrendiklerinin bugün kendisini başarıya ulaştırdığını söylüyor.

Popüler projelerin müteahhitlerinden olan Süleyman Varlıbaş, ziraat ekonomisi okuyup yıllarca çalıştığı Çaykur'dan öğrendiklerinin bugün kendisini başarıya ulaştırdığını söylüyor ve “Devletten çok şey öğrendim. İnanırmısınız, çaya verdiğim emeği, kendi işime vermedim” diyor...

Röportaj: Perihan ÇAKIROĞLU/Bugün

İstanbul, adeta yeniden yapılanıyor ve “gökdelenler kenti” olmaya doğru gidiyor. Şantiyeler, şehrimimari açıdan geleceğe hazırlıyor.Müteahhitler vemimarlar, her gün yepyeni projeleri gündeme getiriyorlar. İstanbul'un finans merkezi olarak düşünülen Ataşehir'in de içinde bulunduğu Anadolu yakası, Avrupa yakasına göre yapılanmada daha hızlı.

2 sınıf birden atladı

Bu rolü üstlenenmüteahhitlerin çoğu daKaradenizli. İşleri babalarından devir alanların sayısı yüksek. Bunlardan biri de SüleymanVarlıbaş.Aslında ziraat ekonomisti olan, Çaykur'un birçok fabrikasında müdürlük yaptıktan sonra inşaat işine girenVarlıbaş, ünlü birmüteahhit olsa da kendi ifadesiyle, “Çaya verdiğimemeği, kendi işime vermedim” itirafında bulunuyor. Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlıUlucami köyünde doğan,Kuran kursunda okuma yazmayı, matematiği öğrenen, 6 yaşında gittiği ilkokulda öğretmeni, “Seni 3'üncü sınıftan başlatıyorum” diyerek 2 sınıf atlayanVarlıbaş'ın bu hızı hayatı boyunca devametti.

Mimar olmayı istemezdim

Hiç “Mimar olsaydım” dediğiniz oldumu?


Hiç olmadı.Kendimi sadece ziraat ekonomisti olarak görüyorum. Birmimar ne kadar işini severse ben de kendimi öyle görüyorum. Çokmimarla çalışıyorum. Şayetmimar olsaydım, küçük, kendi halinde birmimar olarak kalacaktım.Oysa, şimdi olduğumyerden memnunum.

Geldiğiniz noktadaki başarının sırrını, sizin gibi olmak isteyenlere verirmisiniz?

Başarıyı
yakalamak birçok şeylemümkün. Çalışmakla, şansla, doğru hedef koyup o hedefe kilitlenerek engelleri nasıl aşacağınızı düşünmekle, cesur olup, risk almakla ve ekip çalışmasıyla olur. Aynı zamanda dürüstlük gerekir.

Ali Ağaoğlu ile hemşehrisiniz. O Oflu, siz Çaykaralı.Aranızda hangi farklar var?

Kişilik farkı var.

Tarımı ve ziraati benimsemişken, neden inşaatla ilgilendiniz?

Okuduğumbölümgerçekten çok iyiydi.Hem ekonominin bütün alanlarını hemde tarımla ilgili ziraat alanının ekonomisini, zira hukuku öğreten bir daldı.Obakımdan hepsinden biraz artıları olan, çok farklı bir alandı. Aslında, okuduğum alanla ilgili çalıştım.Mezun olduktan sonra Tarım Bakanlığı da dahil birkaç yere tayinimçıktı. Babam, eve en yakın yer olarak Rize'de Çaykur GenelMüdürlüğü'nde çalışmamı uygun görmüştü. 1980'e kadar da Çaykur'un değişik fabrikalarında genelmüdürlük yaptım. İnanır mısınız, ben çaya verdiğimemeği ve zamanı, kendi işimolanmüteahhitliğe vermedim. Devlette çalışmış olmanınmesuliyeti benimiçin çok kutsaldı ve çok önemliydi.Mesela;mayıs ayları Çaykur'da kampanya dönemiydi.O dönemlerde belki 10 gün, geceleri sadece bir iki saat uyuyarak geçirdiğimi hatırlarım.

Trump değil Türkiye'nin Varlıbaş'ı olmak yeter

Kaç mimarla çalışıyorsunuz?

Yerli ve yabancı çok sayıdamimarla çalışıyoruz. 10-15 ülkeden gelenmimarlar var. Toplamı 150'nin üzerindedir.

Eski işiniz çaylamimari projeleri sentez yapmışsınız gibi. Ne dersiniz?

Evet, harman çayda da bu vardır. Farklı çayları birleştirerek değişik reçeteler ortaya çıkarılır ve daha güzel bir çay elde edilir. Bizim projelerde de bu var işte.

Yoksa Türkiye'nin Donald Trump'ı olmayamı soyundunuz?

Benim, “Türkiye'nin Donald Trump'u olacağım” dememçok yakışık almaz. Ben Türkiye'nin Süleyman Varlıbaş'ıyım. Trump kendisini Varlıbaş'a benzetsin.

ŞAMPİYONLUK TRABZONSPOR'UN HAKKIYDI

Bugüne kadar köprüler, yollar, adliye binaları, hastaneler yaptınız. Sonra da gökdelenlere imza attınız. Arena Stadı ile farklı bir alana girdiniz. Yeni statlar yapacak mısınız?

Arena Stadı, bir dönem noktası oldu. Bundan çok gururluyuz. Biliyorsunuz, ben Trabzsonspor'un eski yöneticilerindenim. Arena'dan sonra Rusya, Irak, Katar ve Brezilya'da stat ihalelerine girmemiz için teklifler geliyor. Şayet ihaleleri kazanırsak, stad yapmaya devam edeceğiz.

Fenerbahçe'nin de adının karıştığı şike olayları için ne düşünüyorsunuz?

Şampiyonluk Trabzon'un hakkıydı. İlahi adalet gerçekleşti. Şike olayları, zaten herkesin gözü önünde cereyan eden olaylar.

Stuttgart'a lens fabrikası kuruyoruz

Gayrimenkul dışında sağlıkta lens yatırımınız var. Bu alanda yeni projeler var mı?

Büyük oğlumErcan, göz doktoru olduğu için lens yatırımına onun arzusuyla girdik. Sağlıktaki projeleri, Varlıbaş Sağlık Yatırımları (VSY)Grubu'nda yer alıyor. Ürettiğimiz lens, bizden başka hiçbir yerde yok.

Lensin marifeti nedir ki, sadece siz üretiyorsunuz?

Katarakt ameliyatından sonra gözün içine konulan camın içindeki lens, aynı anda uzak, orta ve yakını gösteriyor. Dünyada Avrupa dahil 40 ülkeye satıyoruz. Yakında Almanya'nın Stuttgart kentinde lens üretimfabrikası kuruyoruz.

Dünya ile yarışacak projeler istiyorum

Popüler projeler yapanmüteahhitler arasında yerinizi nasıl görüyorsunuz?


İnşaat sektöründe anlayışımız, ne yapıyorsak onu çok daha farklı, daha güzel nasıl yapabiliriz. Bu ülkeyi tanıtacak, bir eser katacak, İstanbul'un marka değerini yükseltecek bir sorumluluk da taşıdığımızı
hissediyorum. İşin sadece ticari amacı dışında ülkem adına dünya ile yarışmak için kendimi zorluyorum. Ve dünyanın en iyi mimarlarını bir araya getirerek, dünya ile yarışacak ‘Bana en iyi projeyi yapın' diyorum.

En büyük ödül Meridien'in

En iyi projenin ispatı nedir?


Aldığımız ödüller, bunu ispatlıyor. Varyap Meridien, dünyanın en iyi mimari proje ödülünü aldı. Bu ödülü 2010'da Londra'da yapılan ve 130 ülkenin katıldığı 4 bin 500 proje arasından aldı. Varyap Towers'la ise dünyanın en iyi yüksek binası ödülüne layık görüldük.

İstanbul, dikey büyürse beton tarlası olmaz

İstanbul'u güzelleştirenler de var, çirkinleştirenler de. Şehrin siluetinin bozulmaması için bana 3 kriter sayar mısınız?


Bana göre İstanbul'un binalarının yukarı, yani dikey büyümesi lazım. Yatay büyürse şık olmaz, binalar birbirine karışır, insanların dolaşacağı, nefes alacağı bir yer kalmaz. Ama dikey büyütürseniz, o binaların altındaki otopark alanlarını yerin altına alırsanız, üstünü yeşil bırakırsanız çocukların oynayacağı alanlar da çıkar, insanların nefes alacağı alanlar da ortaya çıkar.

Çalık'la ortaklık çok iyi gidiyor

İşadamı Ahmet Çalık'la Ataşehir'de ortak gayrimenkul projeniz vardı. Bu projeyle neler yapacaksınız?


Çalık'la birlikte Doğu Ataşehir'de ‘hasılat paylaşımı' yöntemiyle Varyap Meridien gibi hatta daha da üst düzey bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ataşehir'in ve Anadolu yakasının önemli ihtiyacını karşılayacak bu proje, İstanbul Finans Merkezi'nin bir devamı olacak. Bu ay inşasına başlanacak.

Başka alanlarda da çalışacak mısınız?

Şimdilik gayrimenkulde ortaklık yapıyoruz. Kendisiyle de iyi anlaşıyoruz. Şayet başka alanlarda da fırsat çıkarsa çalışabiliriz.

Çaya rekabet geldi sorunlar azaldı

Türk çayının dünyadaki çaylar arasında kalitesiz olduğu iddia edilir, bu doğru mudur?


Çayımız aslında istenilen standartta toplanırsa çok kalitelidir. Şu andaki Çaykur, sorunlarını aşmış görünüyor. Çok sayıda özel firma bu işe girdi. Çaykur'la onlar arasında iyi bir rekabet gelişti. Bugün üretici de memnun olanlardan. Kapasiteler arttı, artık eskisi gibi çaylar dökülmüyor.

Fındıkta iyi gitmiyoruz

Çaydaki bu kazanımlar, yine bir Karadeniz ürünü olan fındık için de geçerli mi?


Fındıkta daha geriyiz. Çayda, hem iklim hem de gelir seviyesinden dolayı dezavantajlıyız ama fındıkta tersi var. Fındıkta dünyanın en büyük üreticilerinden birisiyiz, buna mukabil ürünümüz de iyi ama maalesef o ürünü dünyaya tanıtamadık ve pazarlayamadık. Borsayı biz belirmememiz gerekirken, bunu yapamıyoruz.


 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Bolat: "Irak'a yatırımların artmasının destekçisiyiz"
  • 19.11.2024 15:57

Bakan Bolat: "Irak'a yatırımların artmasının destekçisiyiz"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak'ın başkenti Bağdat'ta, "Türkiye-Irak Genel Ticar ...

TMB'den yeşil dönüşüm mesajı
  • 15.11.2024 09:26

TMB'den yeşil dönüşüm mesajı

TMB Başkanı Eren, yeşil dönüşümü gerçekleştirmek için ceza veya teşvik sistemini ...

Türk müteahhitlerin en büyük pazarı Suudi Arabistan oldu
  • 30.10.2024 10:39

Türk müteahhitlerin en büyük pazarı Suudi Arabistan oldu

Türk müteahhitler yılın 9 ayında 2,3 milyar dolarla yurt dışında en çok Suudi Ar ...

Türk müteahhitlik heyeti Irak'ı ziyaret etti
  • 21.10.2024 14:44

Türk müteahhitlik heyeti Irak'ı ziyaret etti

TMB Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlik firmaları olarak projelendirme aşaması ...

Bakan Bolat: "Yurtdışı projeler ülkemize ihracat kapıları açıyor"
  • 20.09.2024 11:08

Bakan Bolat: "Yurtdışı projeler ülkemize ihracat kapıları açıyor"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ev sahipliğinde Yu ...

Erdal Eren: "İçeride ekonominin lokomotifi, dışarıda dünyayı inşa eden olmak için çalışıyoruz"
  • 20.09.2024 10:45

Erdal Eren: "İçeride ekonominin lokomotifi, dışarıda dünyayı inşa eden olmak için çalışıyoruz"

Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdal Eren Ankara’da ...