Çekleri ödenmeyen alacaklı ne olacak?
Önceden çekte birinci defa çeki karşılıksız çıkanlara çek bedeli kadar para cezası uygulanıyordu. Şimdi çekte hapis cezası kalktı. Buna karşın alacaklıları korumak, alacağını kolay tahsil etmek için ne önlem alındı? Kocaman bir hiç
Çeklerimiz artık ödenmez oldu. Çekte hapis cezasını kaldıran, borçlunun malının haczedilemeyeceğini açıklayan devlet bizim zararımızı öder mi? • H.M.
Bir mektup bombardımanı altındayım. Sanki çekte hapis cezasını kaldıran, haciz imkanını sınırlayacak olan da benim, herkes bana sitem ediyor. Oysa ben de onlarla hemfikirim. Önceden çekte birinci defa çeki karşılıksız çıkanlara çek bedeli kadar para cezası uygulanıyordu. Buna da karşı çıktım. "Mademki borçlunun devlete çek bedeli kadar para cezası ödeme gücü var o halde parayı niye devlet ceza adı altında alıyor. Bunu alacaklıya vermeli" dedim. Tabii boşuna... Şimdi çekte hapis cezası kalktı. Buna karşın alacaklıları korumak, alacağını kolay tahsil etmek için ne önlem alındı? Kocaman bir hiç. Bu yetmiyormuş gibi bir de şimdi borçlunun mallarına haciz tatbiki kısıtlanıyor ve bu söylentinin çıkmasından bu yana ödenmeyen çek ve bono sayısında patlama oldu. Şimdi haklı olarak alacaklılar feryat ediyor, bu kadar alacaklı iflasın eşiğine gelecek. Peki bu neyi çözdü? Hiçbir şeyi çözmedi tam tersine alacaklılarda kocaman bir intikam hissi yarattı. Bu mudur devletin görevi? Hayır bu yanlıştır ama bir kere ok yaydan çıkmıştır, bundan dönüş yok. Alacaklılar kendilerini koruyacak bir düzenlemeyi görmek istiyorlar ve bunda da haklıdırlar.
Manevi tazminat düşük
10 ay önce aracıma çarptılar, yaralandım, tedavi gördüm. Bu sürede kaza ile ilgili işlerle uğraşamadım. Yeni yeni kendime geliyorum ve hukuki konularla ilgilenebiliyorum. Yakınlarım 10 ay geçtiğini, şimdi dava açmanın riskli olacağını söylüyor, ben ise bu süreyi hasta geçirdim. Dava için zaman geçti mi? Hastalığım mazeret olarak kabul görmez mi? K.L
Trafik kazalarından dolayı açılacak davalarda süre 10 ay ile sınırlı değil, sair konularda tazminat için çoğunlukla dava açma süresi bir yıl iken trafik kazaları ile ilgili davalarda dava açma süresi-iki yıldır. Yani diğer tazminat konularından bir yıl daha uzundur. Dolayısı ile 10 ay henüz işin başlangıç Yani açmayı düşündüğünüz davayı açabileceksiniz. Anlattığınız kadarı ile tedavi bayağı büyük bir yaralanmayı gösteriyor. Bu durumda karşı taraftan kusur oranına göre indirilmek kaydı ile maddi ve manevi tazminat talep etme imkanınız olacak. Maddi tazminat için, 10 ay boyunca yaralanmanız nedeni ile yapmak zorunda kaldığınız masraf belgelerini saklayın ve bunların toplamını maddi tazminat olarak talep edin. Manevi tazminatın ise belgesi yoktur. Çektiğiniz ızdırabın karşılığıdır ama ne yazık ki bunu tahmin ettiğiniz kadar büyük alamazsınız. Bizde manevi tazminatlar halen değersiz rakamlardır. Maalesef bu zihniyeti değiştiremedik. Ancak talep etmekten vazgeçmeyin.
Tamer Heper/Posta
Yorum Yaz