Çelik ihracatçıları maliyet kontrolüne yönelik teknolojik gelişmeleri takibe aldı
Çelik sektörü cüruf atıklarının değerlendirilmesini tartışıyor
Çelik İhracatçıları Birliği için mevcut ihracat pazarlarını korumak ve geliştirmek, yeni ihracat pazarlarına yönelmek en önemli hedefler arasında yer alıyor. Uluslararası pazarlardaki rekabet şartlarının da zorlaştığı dikkate alındığında üretimde maliyet kontrolüne yönelik teknolojik gelişmeleri takip etmenin getireceği avantajlar da artıyor. Bu doğrultuda hayata geçirilen “Çelik Teknoloji Seminerleri”nin üçüncüsünde üretim maliyetlerini düşürme metotları sektör temsilcileri ile paylaşılacak. Çelik İhracatçıları Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Matil Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş.'nin eğitim misyonu kapsamında başlattığı “Çelik Teknoloji Seminerleri”nin üçüncüsü 20 Mart 2014 Perşembe günü Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenecek. “Çelik Üretiminde Maliyet Kontrolüne Yönelik Teknolojik Gelişmeler” konusunda gerçekleştirilecek olan seminerde; ağırlıklı olarak, çelik üretiminin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan cürufların değerlendirilmesi ve bu kapsamda cürufların atık olmaktan çıkarılarak hammadde olarak kullanımı konusuna yer verilecek.
“Çelik Üretiminde Maliyet Kontrolüne Yönelik Teknolojik Gelişmeler” semineri; Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ve seminer ortağı Harsco Metal ve Minareller Firması Genel Müdürü Franco Bruno'nun açılış konuşmaları ile başlayacak. Seminer süresince; cürufun sıvı olarak ocaktan alınması, soğutulması ve agrega olarak kullanıma hazırlanması, cürufun asfalt, beton ve diğer uygulamalarda değerlendirilmesi, çelik üretiminde maliyet tasarrufu sağlayan metalurjik katkı malzemeleri ve hurda sahası yönetimi konuları ele alınacak.
Bugüne kadar çelik üretiminde atık olarak kabul edilen ve düzenli depolama alanlarında tutulan çelikhane ve pota ocağı cürufları, artık teknolojik yöntemlerin uygulanması ile çeşitli sektörlerde hammadde olarak değerlendirilebiliyor. Böylece söz konusu cüruflar başta karayolları olmak üzere, depolar, park sahaları gibi alanlarda asfalt içinde, beton bloklar ve parke taşı olarak çeşitli uygulamalarda sentetik agrega olarak kullanılabiliyor.
Seminerin ana konularından bir diğerini de metalurjik katkı maddeleri oluşturuyor. Üretilen çeliğin kalite normlarına uygun olması ve nihai ürünün hedeflenen teknik özelliklere sahip olması için metalurjik katkı malzemeleri kullanılıyor. Bu malzemelerin geliştirilen yeni teknolojilerle etkin kullanılması ise maliyet düşüşünü sağlıyor.
Maliyet kontrolü açısından dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise; hurdanın hammadde olarak kullanımı. Çelik üreticileri, teknolojik gelişmelerin uygulanması ile hurdayı doğru bir şekilde hazırlayıp ergiterek önemli miktarlarda maliyet indirimi sağlanabileceğini belirtiyor.
Çelik İhracatçıları Birliği'nin sektörün gelişimine yönelik çalışmaları kapsamında organize edilen seminer için kayıtlar devam ederken, ilgilenenlerin [email protected] adresine kayıt yaptırmaları gerekiyor.
Yorum Yaz